Overige melkproducten

Overige melkproducten

Terug naar: Zuivel (de beginpagina)

Snel zoeken op deze pagina naar:
Bloempap

Chocolademelk

Drinkyohurt

Gortenpap

Griesmeelpap

Havermoutpap

Karnemelkse pap

Lammetjespap

Melkdranken

Pap

Pudding

Vla

Vlaflip

Rijstepap

Yoghurt met toevoegingen

Zoetemelkse pap

Melkdranken:
Chocolademelk is er – net als melk – mager, halfvol en vol, het is een drank van melk, cacao en suiker die zowel warm als koud gedronken kan worden. Omdat chocolademelk tijdens de bereiding verhit wordt is chocolademelk altijd lang houdbaar.

Melkdranken van melk, en zure melkdranken van karnemelk of dunne yoghurt (= drinkyoghurt) met vruchtensap of vruchtensmaak zijn er in ontelbare varianten. Ze bevatten vaak toegevoegde suiker maar zijn er ook zonder (zie verpakking) en zijn er verse en lang houdbare soorten.

 Yoghurt met toevoegingen
Gewone dikke yoghurt (mager en vol) is er met diverse fruitsmaken en met vanillesmaak, met toevoegingen als stukjes chocola en nootjes enzovoorts. Deze producten bevatten vaak toegevoegde suiker en zijn alleen vers verkrijgbaar.
Vla*:
Als melk die vermengd is met (een bepaalde hoeveelheid) zetmeel en suiker (voor de smaak) verwarmd wordt ontstaat een dikvloeibaar product dat blanke vla genoemd wordt.  Blanke vla heeft niet veel smaak en daarom wordt tijdens de bereiding van vla meestal een smaakmaker toegevoegd.  Zo is er bijvoorbeeld vanillevla, chocoladevla, aardbeienvla en hopjesvla. Vla is er in verschillende vetgehaltes en vers en lang houdbaar verkrijgbaar.

Vlaflip: Als vla en yoghurt, of twee verschillende soorten vla samen (tegelijk in een glas gegoten) een toetje vormen wordt dat vlaflip genoemd. Vlaflip is tegenwoordig ook kant en klaar te koop.

* Traditioneel wordt vla bereid met melk, suiker en eierdooiers.

Pap

Pap wordt gemaakt door melk of karnemelk te verwarmen met een graanproduct en te binden tot dikvloeibaar. Er is zoetemelkse pap (pap van gewone melk) en karnemelkse pap (pap van (zure) karnemelk). Pap bevat geen suiker, maar wordt meestal wel met suiker of een ander zoet product (zoals stroop) gegeten.

Pap kan koud en warm (lekker met een klont boter en bruine suiker) als ontbijt of nagerecht dienen.

Voorbeelden van zoetemelkse pap zijn: Griesmeelpap, havermoutpap en rijstepap.

Voorbeelden van karnemelkse pap zijn: Bloempap (met tarwebloem) en gortenpap (met gort).

Pap is een echt Nederlands zuivelgerecht, dat in het buitenland door volwassenen weinig of helemaal niet gegeten wordt.

Lammetjespap (wordt niet kant en klaar) verkocht – is pap van melk met met tarwemeel of bloem of tegenwoordig kindermeel (fijne bloem).  De pap heeft deze naam gekregen omdat het de eerste papsoort was (en is) die na de borstvoeding aan baby’s (de lammetjes) gegeven werd (en wordt)

Pudding*
Nagerechten – van melk, room of vruchtensap met een bindmiddel – die na de bereiding in een vorm stijf geworden zijn, worden pudding genoemd. Soms is pudding extra stevig gebonden vla of pap, zoals bijvoorbeeld vanille- of griesmeelpudding maar er zijn eindeloos veel combinaties en variaties mogelijk. De schappen in de supermarkt staan er vol mee. Informatie over al deze ‘toetjes’ is te vinden bij de fabrikanten die ze maken.

Pudding is een eigenlijk een verzamelnaam voor alle (ook hartige) gerechten die in een vorm opgesteven zijn.