Room (alle soorten - ook zure room)

Terug naar: Zuivel (de beginpagina)

 Snel zoeken op deze pagina naar:

Clotted cream

Crème acide

Crème aigre

Crème Chantilly

Crème cru

Crème  fleurette

Crème (à) fouettée

Crème fraîche

Crème sûre

Devonshire cream

Double cream

Koffieroom

Koksroom

Kookroom

Mascarpone

Pan en oven

Room Culinair

Room fris

Schenkroom

Schmand

Slagroom

Slankroom

Sour cream

Zure room

Room:

Room is (volgens de Warenwet) een melkproduct dat bestaat uit melk met daarin tenminste 10 % melkvet. Room is iets dikker dan melk en wordt - afhankelijk van de hoeveelheid vet - in drie categorieën onderverdeeld: Halfroom (met 10 - 20 % melkvet) - Schenkroom (met 20 - 30 % melkvet) en Slagroom (met meer dan 30 % melkvet).

 Room om stijf te kloppen:

Slagroom.

Slagroom (30 - 35 % vet) wordt vers (gepasteuriseerd) en houdbaar (gesteriliseerd) verkocht. Slagroom is iets dikker dan melk en kan tot een dikke, luchtige massa opgeklopt worden. Hoe dat gaat is te vinden bij: Slagroom kloppen (klik hier)


Slankroom (25 %) bevat beduidend minder vet dan gewone slagroom. Er zijn hulpmiddelen (emulgatoren en stabilisatoren) aan toegevoegd zodat deze room net als gewone slagroom stijfgeklopt kan worden.


Slagroom en 'slankere' roomvarianten zijn er ook in spuitbussen. De room zit vloeibaar in de spuitbus samen met een onschadelijk gas. De spuitbus met room moet - net als gewone slagroom - voor gebruik gekoeld worden om de room luchtig te kunnen spuiten.

Een spuitbus met room is lang houdbaar, handig in gebruik, maar de gespoten room zakt wel sneller in dan zelfgeklopte room.


Weetje: De Engelse double cream (dubbele room) is in Nederland niet verkrijgbaar. Het is room met een zeer hoog vetgehalte (48%). Double cream wordt in allerlei bereidingen gebruikt en kan ook - net als slagroom - stijfgeklopt worden (en wordt daarvoor doorgaans eerst met een derde deel melk verdund).

Tip: In de meeste gevallen kan gewone slagroom als vervanging voor double cream gebruikt worden. Gebruik 1/3 deel meer dan opgegeven. Laat - als de room vloeibaar gebruikt wordt - zo mogelijk een (aan dat derde deel gelijke) hoeveelheid andere vloeistof uit het recept weg.

terug naar boven

 Luxe room:

Clotted cream.

Clotted cream (gestolde room) (55 - 63 % vet) is een dikke lichtgele room die wel wat op zachte boter lijkt. 

Clotted cream kan niet opgeklopt worden, het product is klaar voor gebruik.  (Deze room is typisch Engels en wordt daar geserveerd bij thee met scones en jam en bij vers fruit).

Clotted cream wordt in glazen potten en plastic kuipjes verkocht en is in Nederland in sommige goed gesorteerde supermarkten verkrijgbaar. Zie voor meer info en andere verkoopadressen:  A bit of Britain (klik hier)  (er wordt een nieuw venster geopend, sluit dat af om hier weer terug te keren).

Weetje: Traditoneel wordt Clotted cream gemaakt door (ongepasteuriseerde) opgeroomde vette melk (van Jersey koeien) langzaam te verhitten tot er een dikke, gerimpelde laag room ontstaat: De Clotted cream (die er naar koelen afgeschept wordt).


Devon(shire) Cream* (48 % vet) is een iets minder vette clotted cream (die nog steeds verkocht wordt in de traditionele glazen potten).

*Oorspronkelijk was het 'Farmer's Wife Cow & Gate Double Devon Cream' - is ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog als alternatief voor (de indertijd niet zo lekkere) gesteriliseerde houdbare room.

terug naar boven

Zure roomsoorten:

Crème fraîche (verse room) (35 % vet) is dik (lepelbaar) en fris, licht zuur van smaak. Door het hoge vetgehalte is crème fraiche geschikt voor warme en koude (hartige en zoete) bereidingen. Het is een van origine Franse roomsoort.*.

Weetje: Creme fraîche wordt gemaakt door gepasteuriseerde (slag) room aan te zuren met melkzuurbacteriën. De room wordt daardoor dik.

Demi (halve) crème fraîche (15 % vet)  is de 'halfvolle' variant van crème fraîche. Demi crème fraîche is door het lagere vetgehalte minder geschikt voor warme bereidingen (en wat kookeigenschappen vergelijkbaar met zure room.

* Omdat crème fraîche - afhankelijk van de producent - niet altijd even dik is wordt vaak verondersteld dat Franse crème épaisse geen crème fraîche is maar een andere roomsoort. Dat is niet het geval. De verwarring is ontstaan omdat het vertalen van 'Crème fraîche' nogal lastig is en daar fouten mee gemaakt worden.  Er zijn in Frankrijk twee soorten 'Crème fraîche': 

  • Crème fraîche liquide (vloeibare verse room) (deze naam wordt afgekort door de Fransen tot crème liquide en crème fraîche) is gewone verse (ongeklopte slag-)room (de soort uit de koeling).

  • Crème fraîche épaisse (dikke verse room) (wordt afgekort door de Fransen tot crème épaisse). Dit is de dikke, zure room die buiten Frankrijk  kortweg crème fraîche genoemd wordt.

Zure room.

Zure room (15 - 20 % vet)  is fris zuur en ongeveer zo dik als dunne yoghurt. Zure room kan niet stijf geklopt worden. De Engelse naam voor zure room is sour cream, de Duitse naam is Schmand. Fransen hebben het over Crème aigre, Creme sûre of Creme acide.

Door het lage vetgehalte kan zure room makkelijk schiften in warme bereidingen en daarom wordt deze roomsoort meestal alleen gebruikt voor koude (hartige en zoete) bereidingen (vaak sauzen, dressings en nagerechten). Tip: Schiften in warme bereidingen kan vaak voorkomen worden door (een eetlepel) bloem of maïzena door (1/4 liter) zure room te roeren.

Weetje: Zure room wordt gemaakt door room aan te zuren met hetzelfde type melkzuurbacteriën die voor karnemelk gebruikt worden.


Mascarpone zie: Verse kaas - Mascarpone  (klik hier)

terug naar boven

 Room voor de koffie:

Koffieroom (schenkroom)  (bevat minimaal 20 % vet) en is gemaakt om in de koffie te doen.

Tip: Koffieroom is ook prima te gebruiken als er een 'wolkje' room nodig is voor een ander doel (zoals bijvoorbeeld om een soep te verfijnen). Zie voor de toepassing van koffieroom in warme bereidingen Room 'om mee te koken' (hieronder).

Zie voor informatie over koffiemelk: Gecondenseerde melk (klik hier)

terug naar boven

 Room 'om mee te koken'

Als (minder vette) room aan warme bereidingen toe gevoegd wordt kan de room gaan schiften. Daarom worden er speciale roomsoorten gemaakt die een bindmiddel bevatten om te voorkomen dat de room schift.

Roomsoorten met bindmiddel die bestemd zijn voor gebruik in warme bereidingen zijn onder andere: Koksroom (20% vet), Kookroom (20% vet), Room Fris (20% vet), Room Culinair (20% vet) en Pan & Oven (20% vet).

Ook geschikt om in warme bereidingen te gebruiken zijn: Slagroom  (30 - 35 % vet) en (volle) crème fraîche ( 35 % vet).

Met een beetje handigheid kunnen ook andere minder vette roomsoorten zonder bindmiddelen (zoals bijvoorbeeld koffieroom) wel op het laatst aan warme bereidingen toegevoegd worden: Zie voor tips: Koken met room (klik hier)

terug naar boven

 Nog meer room:

Voor de volledigheid even een beetje Frans:

Crème à fouettée (room om te slaan) is slagroom - Crème fouettée (geslagen room) is stijfgeklopte slagroom - Crème Chantilly is stijf geklopte slagroom met suiker en vanillesmaak.

Crème fleurette ('roombloemen') is room, zoals die op rauwe melk boven komt drijven. Crème cru (rauwe room) is verse (niet gepasteuriseerde, onbewerkte) room. 

terug naar boven

Terug naar: Zuivel (de beginpagina)