Walnoten

Walnoten  Junglans spp.

Per 100 gram :

Kilojoule: 2738 .. (654 Kcal.)

Eiwit: ………………. 15,2 gram

Vet: …………………. 65,2 gram

Koolhydraten: ….. 13,7 gram

De walnoot is met en zonder dop verkrijgbaar. De schaal van een walnoot bestaat uit twee delen, de noot is opgebouwd uit vier delen, die twee aan twee vergroeid zijn.

Walnotenbomen groeien in gematigde streken over de hele wereld verspreid, ook hier en daar in Nederland (niet commercieel).

Er zijn meerdere rassen walnoten die onderling veel op elkaar lijken (op een zwarte soort na die sporadisch in Noord Amerika voorkomt).

Walnoten voor de Nederlandse markt  komen vooral uit Amerika en Frankrijk.

WEETJE:

Van walnoten wordt –  een zeer aromatische – olie gemaakt, die niet hoger dan zo’n 140 tot 160 graden verhit kan worden. De olie is ook vrij kostbaar en wordt daarom meestal (met mate) in koude bereidingen gebruikt.

Er zijn verschillende soorten zoals:

(Naturel) Koud geperste walnootolie, die zoals de naam al zegt, zonder enige toevoegingen en door koude persing verkregwordt. Deze olie wordt behalve in de keuken ook vaak in voedingssupplementen en cosmetica toegepast (omdat alle natuurlijke vitaminen, mineralen en voedingstoffen er nog onveranderd in zitten)

Voor extra smaak wordt er ook koud geperste walnootolie gemaakt van geroosterde walnoten, dat wordt dan op het etiket vermeld.

In Frankrijk wordt – speciaal voor culinaire doeleinden – een type walnotenolie (‘Huile de noix’) gemaakt, waarvoor licht verwarmde (tot circa 50 – 60 graden Celsius), voorbewerkte walnoten als grondstof dienen.