Piment  Pimenta dioica (L.) Mer

Gedroogde pimentbessen (ware grootte is 4 - 7 millimeter)

Bloeiende boom

Verse pimentbessen


Verkrijgbaar (in de meeste grote supermarkten): 

Pimentpoeder en vaak ook pimentbessen.


Toepassing (in, op of met):

Bouillon - saus - marinade, vullingen - inmaak - stoofvlees (rund, varken, lam) - vleeswaren (paté, corned beef,  allerlei worstsoorten) - groenten (rode kool, bietjes, uien, worteltjes, spinazie) - fruit (compote, salades, sinaasappel, appel) - dranken (warme wijn) -

gebak (vruchtentaarten, koek, cake).


Specialiteiten:

Amerika: 

Allerlei zaken rondom de barbecue (sauzen, marinades, rub's (kruidige smeersels), enz).

Engeland: Plumpudding.

Info:

Vaak wordt gedacht dat piment (poeder) een kruidenmengsel is, maar dat is niet zo. De complexe smaak is afkomstig van één enkele soort (gedroogde) bessen. 

Ze groeien aan bomen die alleen op het Amerikaanse continent goed gedijen. Er zijn plantages met pimentbomen in Mexico en Centraal Amerika. De beste kwaliteit piment komt uit Jamaica. 

Pimentbessen  zijn hol en ze bevatten elk 2 zaden die in de bessen rammelen als er mee geschud wordt. 


Smaak: 
Warm (met een kruidig aroma van nootmuskaat, kruidnagel en kaneel)
en pikant. Heetheid 5 (klik hier voor meer info.


Naam

Piment  wordt ook wel Jamaicaanse peper genoemd. Beide namen verwijzen naar peper maar dat is piment niet. (zie voor meer info: Weetje (ergens hieronder). 

De meeste Engels / Fransen sprekenden hebben het over All spice / Toute epice (alle kruiden) en die naam dekt de lading beter. Maar er zijn uitzonderingen: In Engeland wordt piment vaak Englisch spice genoemd.


Gebruik:

Vermalen tot poeder of heel gebruiken (dan wel voor consumptie verwijderen). 

Tip: Hele pimentbessen blijven droog en donker bewaard ontzettend lang goed, maar eenmaal vermalen gaat de smaak vrij snel achteruit. Kort voor gebruik zelf malen (bijv. met een pepermolen) verdient de voorkeur.

Weetje: 

Waar in de 'Oude wereld' (= Europa) kruidnagel gebruikt wordt, zal in de ' Nieuwe Wereld' (Amerika) vaak piment gebruikt worden (en omgekeerd).


Vervanging:

5 pimentbessen -----> 1 theelepel pimentpoeder 

(alles in poedervorm) 1 theelepel piment <------>  1/4 theelepel kaneel + 1/4 theelepel kaneel nootmuskaat + 1/4 theelepel kruidnagel + 1/4 theelepel peper 


Weetje: 

Columbus ontdekte de piment toen hij onbedoeld in Amerika terecht kwam. Hij was op dat moment ( in Spaanse dienst) op zoek naar een nieuwe zeeroute om kostbare specerijen zoals zwarte en witte peper uit het verre Oosten te halen.

Die gebeurtenis was het begin van een eeuwenlange taalverwarring.

Het kwam de Spanjaarden namelijk om economische redenen goed uit om de nieuw ontdekte bruine bessen - die niet naar peper smaakten, maar er wel wat op leken -  pimiento dulce (= zachte peper) of zelfs gewoon pimiento (peper) te noemen. 

En dat was niet het enige: Een andere ontdekking die ze mee naar Europa brachten - de (hete) Chilipepers - gaven ze de naam pimienta.

Het werd nog lastiger toen de oorspronkelijke naam die ze piment gaven - pimiento (dulce) -  in grote delen van de wereld verbasterde tot pimento (zonder i).

Was het tot nu toe nog te volgen? Dan nog even dit:

Vandaag de dag is 'pimento' voor Italianen en Portugezen peper, voor Engelsen piment.  'Pimenta' is piment voor de Fransen. Spanjaarden noemen hete pepers en paprika's 'pimiento' en piment is in Spanje nu 'pimiento de Jamaica'......


Plant:

Een altijd groenblijvende boom (die vroeger volop wild in het regenwoud voorkwam, maar grotendeels gesneuveld is, onder meer door de ruwe manier van oogsten).

De boom wordt 7 - 13  meter hoog en bloeit met een overweldigende geur. De groenwitte bloemtrossen ruiken naar een  mengsel van kaneel en kruidnagel. Na de bloei volgen de (eerst groene, daarna) donker paarse - bessen, die elk 2 zaden bezitten.

Groeit in:

Tropische gebieden in Zuid Amerika, West India. 

Oogst:

Onrijpe bessen worden geplukt en gedroogd.

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. De auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips-Homepage'.