Paprika (poeder)  Capsicum Annuum

Hieronder is informatie te vinden over paprikapoeder. Informatie over verse paprika's is te vinden bij GROENTEN: Paprika (verse) (Klik hier)

 

Verkrijgbaar:

Algemeen (supermarkt): 

Paprikapoeder (mild)

Goed gesorteerde supermarkten en kruidenwinkels: 

Hongaarse pikante paprikapoeder


Toepassing (in, op of met):

Soep (chowder) - saus (zure room, mayonaise, barbecuesaus) - salades (aardappel-, eieren-, groenten-) - vis (gestoofd, gepocheerd, kroketten) - krab - verse kaas - eieren (gevuld, roerei) vlees (alle soorten) - vleeswaren - groenten (kool, bloemkool) - rijst

Kruidenmengsels:

Cilipoeder, cajun kruiden, Mexicaanse kruiden


Specialiteiten:

Hongarije: Goulash, porkolt, lesco.

Info:

Paprikapoeder wordt niet gemaakt van de bekende gewone 'blokvormige' rode paprika's maar van een speciale puntige soort die zo'n 12 tot 15 centimeter lang wordt. Deze paprika's ontwikkelen hun smaak alleen goed in een vrij warm klimaat.

Grote producenten van paprikapoeder zijn onder andere Spanje en Amerika, maar het beste paprikapoeder komt uit Hongarije.  


Soorten & Smaak: 

Paprikapoeder is er (vrijwel overal ter wereld) in twee soorten: Mild paprikapoeder - met een zoete licht prikkelende paprika smaak en pikant paprikapoeder dat naast het paprika-aroma ook nog pittig van smaak is (peperig, heet - net zoals Cayennepeper, maar wel milder).


Naamgeving:

'Gewoon' paprikapoeder (zonder verdere soortaanduiding - bijvoorbeeld uit de potjes in de supermarkt) is altijd mild paprikapoeder. Het wordt ook wel zoet paprikapoeder genoemd. Het kan uit Spanje, Hongarije of Amerika afkomstig zijn. Is het van hoge kwaliteit en afkomstig uit Hongarije dan wordt het ook wel als (Hongaarse) 'edelsüss' (edelzoet) paprika verkocht. 

Pikant paprikapoeder is vrijwel altijd afkomstig uit Hongarije en wordt daarom ook wel Hongaars paprikapoeder genoemd. Een enkele keer wordt ook wel de naam Rózsa / roze paprikapoeder gebruikt. Dit pikante poeder is meestal wat lichter van kleur dan het milde paprikapoeder.


Tip:

Koop niet teveel paprikapoeder tegelijk. Paprikapoeder is een lastig product.  Het gaat zeer snel in smaak achteruit. In veel keukenkastjes staat een potje paprikapoeder waarvan de inhoud alleen nog maar maar decoratieve waarde heeft. 

Let bij aankoop op de versheid (kijk naar de houdbaarheidsdatum  - beoordeel los verkocht (mild) paprikapoeder op de kleur, die moet mooi 'tomaatrood' zijn. Het poeder mag niet bleek (door licht) of donker bruin (door vocht) zijn. 

Tip:

Bewaar paprikapoeder donker en droog, het heeft de neiging om vocht aan te trekken (strooi het poeder daarom ook niet rechtstreeks uit het potje in een dampende pan ! ).


Gebruik:  

Paprikapoeder kan in warme en koude gerechten toegepast worden. Het wordt ook vaak als decoratie gebruikt (bijvoorbeeld op gevulde eieren en slaatjes).

Let op: Als paprikapoeder te heet wordt - bijvoorbeeld door (lang) bakken (vooral in hete olie) - verbrandt de suiker die er in zit en wordt paprikapoeder bitter. 


Vervanging:

1 eetlepel mild paprikapoeder + 1/4 tot 1 theelepel cayennepeper naar smaak -------> 1 eetlepel pikant paprikapoeder 

(Mild) paprikapoeder heeft zo'n typisch eigen smaak dat er geen goede vervanging voor is. 

Tip: Voor kleinverbruikers die vaak paprikapoeder weg moeten gooien omdat de smaak er af is kan (in sommige gerechten) verse of diepvries paprikapuree een uitkomst zijn:  

Paprikapuree: 

1: Ontvel één (of meer) rode paprika's (Tip nodig? Klik hier)

2: Verwijder de kroontjes, zaden en zaadlijsten. 

3: Pureer het vruchtvlees met een staafmixer of prak het met een vork fijn.

Tip: Gebruik wat nodig is en vries de overgebleven puree in voor een volgende keer in zo'n ijs-laatje voor ijsblokjes. 

1 theelepel paprikapoeder <------> 1 - 2 eetlepels paprikapuree


Plant:

Een struik-vormige meerjarige plant, kan tot 1 meter hoog worden. 

Groeit in:

(Sub) tropische en warme gematigde streken.

Vermeerderen: Zaaien.

Weetje:

Paprika's worden in Nederland  in kassen geteeld (alleen soorten voor verse consumptie). Klik hier voor meer info over verse paprika's

Weetje:

Hongarije is het land waar de paprika volksvoedsel nummer één is. 

Het drogen en vermalen van paprika's tot poeder is er tot een ware kunst verheven en er zijn daar maar liefst 8 verschillende soorten paprikapoeder. 

Ze worden allemaal gemaakt van dezelfde paprika's. Het verschil zit hem in het droog- en productieproces en de hoeveelheid (pittige) pitjes die met het vruchtvlees mee vermalen zijn.

Veel Hongaarse gerechten beginnen als volgt: Eerst worden er fijn gesnipperde uien goudgeel gefruit (vroeger in reuzel (tegenwoordig ook wel in olie).  

Na het fruiten tempert de kok de hittebron, strooit paprikapoeder over de uien en roert dat er door. 

Hongaarse paprikapoeders:

Különleges (extra hoge kwaliteit) - helder rood -  mild met een uitstekend aroma

Csípmentes Csemege (mild delikaat) - licht tot donker rood - mild met een rijke smaak

Csemege (delikaat) - zelfde als voorgaande maar licht pittig

Csípős Csemege, (pittig delikaat) - zelfde als voorgaande maar nog pittiger ( 'heet')

Rózsa (rose) - bleekrood - met een sterk aroma en mild pittig

Édesnemes (edelzoet) - helder rood - zoete licht pittige paprikasmaak. 

Félédes(niet dominant) - rood - houdt het midden tussen zoet en pittig

Erős(heet) - licht bruinrood - het allerpittigste paprikapoeder

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. De auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips-Homepage'.