Nootmuskaat

Nootmuskaat en Foelie  Myristica Fragrans ( Houtt.)
Nootmuskaat en Foelie

Geopende vruchten

Ongedopte nootmuskaat, deels nog met zaadrokken.


Verkrijgbaar:

Algemeen (supermarkt): 

Gemalen nootmuskaat, hele nootmuskaatnoten

Sommige supermarkten, kruidenwinkels: Foelie (‘blaadjes’ en poeder)


Toepassing (in, op of met):

Soep (gebonden) – sauzen (Bechamel, kaas) – vullingen – vlees (allerlei soorten, gehakt, worst) – vleeswaren ( leverpastei, worst) –   groenten (andijvie, bloemkool, kool, sperzie- en snijbonen, schorseneren,  spinazie, witlof) – aardappelen (puree, gratin) – fruit (compote) – gebak (koekjes)


Specialiteiten:

Nederland: Speculaas, (ontbijt)koek 

Amerika: Eggnog, applepie

Info:

De vruchten van de nootmuskaatboom leveren twee verschillende kruiden: Nootmuskaat en foelie.

Foelie zijn de zaadrokken (de scharlakenrode gerafelde vliezen) die binnen in de gele bolsters om de noten heen zitten. Ze worden geplet en gedroogd en daarbij gaat – door contact met lucht – de mooie kleur verloren. Gedroogde foelie is vaal oranje / bruin.

Nadat de zaadrokken verwijderd zijn worden de nootmuskaatnoten (ze zitten dan nog in hun glimmende notendop) gedroogd. Na het drogen worden de noten gekraakt en wordt de nootmuskaat gesorteerd. Mindere kwaliteit en kapotte nootmuskaat wordt gebruikt voor de fabricage van olie. 

Het deel dat voor de kruidenhandel bestemd is wordt met kalk behandeld om het kiemen van de nootmuskaatnoten tegen te gaan en ze te conserveren (het witte laagje  is dus geen vuil of schimmel).

Nootmuskaat(noten) en foelie worden beiden zowel heel als vermalen verkocht. 

Tip: De smaak en het aroma van gemalen nootmuskaat gaat vrij snel achteruit. Daarom is het – dit geldt niet voor  grootverbruikers – aan te bevelen om  nootmuskaatnoten te kopen en die kort voor gebruik zelf te raspen. Voor dit doel zijn speciale raspjes te koop.

 Tip: Hele nootmuskaatnoten blijven lang (vaak wel 2 tot 3 jaar) in een afgesloten pot goed.


Smaak: 

Nootmuskaat en foelie lijken wat smaak betreft erg op elkaar. Beide smaken warm, sterk kruidig en zijn erg aromatisch. Foelie is wat scherper van smaak en – volgens fijnproevers – ook delicater (fijner). 

Weetje: 

De smaak van nootmuskaat is snel overheersend en een combinatie met andere kruiden is doorgaans alleen een succes als die ook flink kruidig zijn, zoals bijvoorbeeld peper, kruidnagel, gember en kaneel.

Weetje: 

Nootmuskaat en foelie worden vrijwel alleen in en op warme gerechten en in gebak (koek en koekjes) gebruikt. 


Gebruik 

Gemalen nootmuskaat en foelie: Gebruiken zoals het is.

Nootmuskaatnoten: De benodigde hoeveelheid van de noot afraspen.

Hele foelie: Meestoven in gerechten en voor het serveren verwijderen.


Vervanging:

Nootmuskaat – niet vervangen, maar aanschaffen (dit kruid verdient een plek in elke keuken).

Foelie ——> (1/2 – 3/4 hoeveelheid naar smaak)  nootmuskaat.


Waarschuwing: Gebruik nootmuskaat niet overdadig. Er zit een kleine hoeveelheid giftige stof in. Sommige mensen zijn er overgevoelig voor en krijgen hoofdpijn van nootmuskaat.

Ook ‘normale’ mensen kunnen na consumptie van ‘slechts’ 5 gram (= circa 2 theelepels) per persoon al verschijnselen krijgen zo als: Een droge mond, zweten, koorts, een rood hoofd en een versnelde pols.

Weetje: De ‘giftige’ stof in nootmuskaat heeft een hallucinerende werking en daarom wordt – waarschijnlijk door de lage prijs – nootmuskaat soms (in grote hoeveelheden) als drug gebruikt. 

Experimenteren hiermee is om twee redenen niet aan te bevelen. 1: Naar men zegt is de ‘trip’ die je er van krijgt niet aangenaam. 2: Wellicht nog belangrijker: Het grapje kan een dodelijke afloop hebben.


Plant:

Een altijd groenblijvende boom. De boom kan tot 10 – 20 meter hoog worden. Er zijn manlijke en vrouwelijke exemplaren. De boom bloeit het hele jaar door en blijft minstens 80 jaar vruchten dragen. Een volwassen boom geeft per jaar circa 2000 noten. De boom draagt vruchten met een groef aan één kant (ze lijken wat op kale abrikozen) die, als ze rijp zijn, vanzelf open barsten.

Groeit in:Tropische streken: Zuidoost Azië.