Lavendel (zoete)   Lavandula Angustifolia Mill.

Lavendelplant.

Gedroogde lavendelbloemen - ware grootte circa 1/2 centimeter (lang)


Bruikbare delen:

Bloemen, soms blad (beide vers en gedroogd)


Verkrijgbaar:

Kruidenwinkels:  Gedroogde bloemen, soms blad.

Zomers in tuincentra etc. : Planten in pot.


Toepassing (in, op of met):

Blad en bloemen (vers / gedroogd):

Groentesoep - stoofvlees (schaap, rund)

Bloemen (vers): Salades, jam, gelei, thee en (koele) dranken


Kruidenmengsels:

Zuid Frankrijk: Provençaalse kruiden.

Info:

Lavendel wordt eigenlijk alleen in Zuid Frankrijk echt gewaardeerd als keukenkruid, in de rest van de wereld is er maar weinig interesse voor.


Smaak:

De bloemen en het blad fris, harsachtig, fruitig, licht scherp en bitter. 

Wat smaak betreft komt rozemarijn het dichtst in de buurt, maar dat kruid mist de unieke, doordringende en typische bloemengeur die zo kenmerkend is voor lavendel ( een luchtje dat meeste mensen wel kennen van zeep met lavendelgeur).


Gebruik: 

Lavendel wordt vrijwel altijd - met mate - gebruikt in combinatie met andere kruiden omdat de geur en smaak anders de overhand krijgen.


Vervanging:

Lavendel <------> rozemarijn (of half rozemarijn - half tijm)


Naam: Lavendel wordt ook wel Spijklavendel en Studentenkruid genoemd.


Weetje:

Vroeger legde men zakjes met gedroogde lavendel tussen het linnengoed in de klerenkast. Dat was niet voor de heerlijke geur, maar om de motten te verjagen (die gaatjes in wollen, katoenen en linnen kleding veroorzaken).


Plant:

Let op: Niet alle soorten lavendel zijn bruikbaar als keukenkruid, sommige soorten hebben een beetje een 'medisch' smaakje. 

De soort  die geteeld wordt voor consumptie (Lavandula Angustifolia Mill.) wordt ook wel zoete lavendel (Engels: sweet lavender) genoemd. Het is een in Nederland maar matig winterharde, struikachtige plant, die tot 1 meter hoog kan worden.

Groeit in:

Gematigde streken: Zuid Europa, Noordwest Afrika.

Vermeerderen: Zaaien, stekken.

Oogst: Blaadjes en bloemen.

Tip: 

Er zijn ook lagere en beter winterharde lavendel variëteiten die als keukenkruid bruikbaar zijn - proeven voor aankoop is de beste methode. Lavendel houdt van een zonnige open plaats. In streken met veel (zee)wind verhouten de struiken snel en kunnen 's winters aanzienlijke vorstschade oplopen.

 

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'De Kooktips-Homepage'