Kentjoer  

 Kaempferia galanga L.

Plakjes gedroogde kentjoer


Bruikbaar deel: Wortelstok.


Verkrijgbaar in speciaalzaken (toko's): (Soms) verse wortel,

(plakjes) gedroogde wortel, kentjoer poeder.


Toepassing (in, op of met):

In de Oosterse keuken: 

Vis - vlees (varken, kalf, kip).


Specialiteiten:

Indonesie:  

Rempejek Katjang (pindakoekjes).

Java:

Zoet-scherpe vlees gerechten.

 

 

 

Info:

Kentjoer is - net als Laos - verwant aan gember en ook van deze plant worden de dikke wortelstokken als smaakmaker gebruikt. 


Smaak:

Kentjoer heeft een unieke, duidelijk herkenbare, doordringende en snel overheersende smaak. Kentjoer heeft daarnaast ook nog een behoorlijke nasmaak en het is daarom aan te raden om er spaarzaam gebruik van te maken.

Weetje: 

Sommigen zeggen dat de smaak aan kamfer doet denken, maar dat is waarschijnlijk ingegeven door de Latijnse naam Kaempferia (die niet naar kamfer verwijst, maar naar - de 'ontdekker' en naamgever van de plant - de botanist Engelbert Kaempfer (1651–1716) ).


Gebruik: Met mate.

Verse kentjoer: Wassen (en desgewenst schillen), vervolgens raspen of in plakjes snijden. 

Gedroogde kentjoer: Overgieten met kokend water en 30 minuten laten weken voor gebruik (is in stoofgerechten niet nodig).

Vervanging:

Kentjoer is uniek van smaak en niet door een ander kruid te vervangen:

1/2 - 1 theelepel kentjoer poeder = 2-1/2 centimeter wortel.


Naam: 

Kentjoer is een ' vernederlandste' naam - die afgeleid is van de Indonesische naam Kencur - die gebruikt wordt voor de wortelstok van ťťn van de vele soorten tropische galanga planten: De Kaempferia galanga L. 

In Maleisie kent men de wortel als: Cekur of cekuh

Een 'echte' Nederlandse naam - voor zowel de plant, als de wortel er van - is er niet.

Weetje:

De naam galangawortel zou voor de hand liggen, maar die naam wordt al gebruikt voor de wortel van de grote galanga, een verwante soort, die beter bekend is onder de Indonesische naam Laos

Ook de Engelse naam 'lesser galanga' (mindere, lage of kleine galanga)' wordt wel voor kentjoer gebruikt, maar ook die kan voor verwarring zorgen omdat die naam ook al voor andere (weliswaar verwante) planten gebruikt wordt.

Soms wordt - in plaats van Kentjoer - ook wel de naam bitterwortel gebruikt, maar dat is niet erg correct, die naam hoort eigenlijk bij de (echt erg bitter smakende) Maagwortel (klik hier voor meer info)


Plant:

Een vaste plant, met dikke wortelstokken waaruit op de grond liggende bladeren en korte stengels met witte bloemen met een roze vlek groeien.

Groeit in en wordt veel gebruikt in:

Zuidoost AziŽ, China, India, MaleisiŽ, Singapore en IndonesiŽ (vooral Bali en Java).

Vermeerderen:  

De wortelstokken in stukken verdelen en stukken er van opnieuw planten.

Oogst:  

Na enkele jaren groei worden de planten opgegraven en de wortels in stukken verdeeld. Voor export worden de wortels meestal gedroogd en in plakjes gesneden of tot poeder vermalen. In de landen van herkomst wordt kentjoer ook vers gebruikt.

 

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'De Kooktips - Homepage'