Cayennepeper

Hete pepers (Chilipeper)              (Capsium (Spp.))
Er wordt niet over ‘Hete’ pepers gesproken omdat ze extra pittig zijn maar om een onderscheid te maken tussen pepers die bij de plantenfamilie met de wetenschappelijke naam Capsium horen en andere kruiden en specerijen ook peper genoemd worden of een hete pepersmaak hebben.
Verkrijgbaar:

In de meeste supermarken:

Cayennepeper (poeder).

In grotere supermarkten:

(Meestal) verse Spaanse peper / Chilipeper.

In toko’s: 

Spaanse en cayennepeper (als) Lombok en rawit – vaak vers en gedroogd.

Zoek verder (naar andere soorten):

Op markten, in groentespeciaalzaken, in Surinaamse, Turkse en Marokkaanse winkels.

Enkele veel gebruikte soorten:

1: Chili- of  Spaanse peper:   

De meest algemene soort peper, 1 – 20 centimeter lang, 2 centimeter breed. 

Heetheid 7

(Weetje: Er is ook een ‘zoete’ Spaanse peper die is mild van smaak is. Die lijkt op een kleine puntige paprika en is circa 8 bij 5 centimeter groot).

2: Cayennepeper:

Heel kleine rode chilipepertjes, 1 tot 3 centimeter lang. In Indonesië bekend als rawit.

Heetheid 8 (klik hier voor meer info)

3: Madame Jeanette:  

Afkomstig uit Suriname. Heeft een geblokte vorm en lijkt meer op een kleine paprika dan op de dunnere pepersoorten. Maar pas op, het is toch één van de heetste pepersoorten ter wereld!

Jalapeno peper:  

Een van de populairste pepers in Amerika.  Genoemd naar de Mexicaanse stad Xalapa (Jalapa). Tussen de 5 en 7 centimeter lang en 2 – 4 centimeter dik. Vrij vlezige peper, de pitjes worden meestal verwijderd. 

Chipotle peper: 

Is gerookte en gedroogde Jalapenopeper (en dus geen aparte ‘eigen’ soort ).

5: Habanero peper:

Mexico en de Cariben – 5 centimeter lang, 3 – 4 centimeter dik (groen, geel, paars en rood) Ontzettend heet, is één van de heetste pepers ter wereld.

Info: 

Hete pepers zijn de scherpe, heet naar peper smakende familieleden van de paprika’s (zoete pepers) 

De vlezige vruchten van de diverse soorten peperplanten kunnen 1 tot 20 centimeter lang zijn. Ze zijn meestal langwerpig en puntig, maar soms ook (net als een paprika) bol of geblokt van vorm. 

Pepers verkleuren als ze afrijpen meestal van groen – via bruin  – naar rood, maar er zijn ook gele, paarse, zwarte en bruine pepers.


Smaak:

Heet, soms zeer heet (bijna alle hete pepers zijn voor ongeoefende gebruikers al snel te ‘heet’, gebruik ze daarom met mate).

Tip:

Geef iemand – die de vlammen uit de mond slaan na het nuttigen van een gerecht met (te) veel peper – geen bier, wijn of water (het wordt dan alleen maar erger) – maar melk, karnemelk of yoghurt, dat helpt meestal wel.

Pepers worden onrijp (groen) of rijp geoogst. Over het algemeen geldt: Hoe kleiner en rijper de peper des te heter de smaak is. 

Algemene regels: Rijpe rode pepers zijn 2 tot 3 keer zo heet als onrijpe groene. Gedroogde pepers zin 2 tot 10 keer heter dan verse.

Conclusie: Kleine (gedroogde) rode pepers zijn dus meestal het scherpst van smaak, maar pas op, er zijn uitzonderingen.


Gebruik:

Let op: 

Pepers zijn behoorlijk agressief. Draag (zeker als er veel pepers gesneden moeten worden – eventueel) keukenhandschoenen om de handen te beschermen. Wrijf  tijdens (en zonder handschoenen ook nog lang na) het snijden van pepertjes niet in de ogen.

Verwijder de steeltjes, halveer de pepers in de lengte. Verwijder de pitjes en zaadlijsten als een minder ‘hete’ smaak gewenst is (ze zijn het heetste deel van de peper). Snijd de pepers fijn.


Vervanging:

Verse (rode) pepers ——> Cayennepeper (droog poeder), Sambal oelek, tabasco (hete pepersaus) —–> (in noodgevallen) witte peper

Let op:  Chilipoeder is geen goede vervanging het is geen gedroogde chilipeper, maar een kruidenmengsel, zie voor meer info: Chilipoeder 

Naam:

Voor de Chilipeper worden de Nederlandse namen Chilipeper, Spaanse peper en de Indonesische naam Lombok (= (Spaanse) peper) door elkaar gebruikt. 

In Indonesië zelf heeft men het over: De tjabe (of cabe) merah (rode Chilipeper), de tjabe (of cabe) hijau (groene Chilipeper) en tjabe (of cabe) rawit (de kleine, erg hete cayennepeper).


Weetje:

Hete pepers komen oorspronkelijk uit de Amerikaanse tropen. Nadat Columbus Amerika ontdekte zijn ze (door de zeereizen die er op volgden) rond 1500 verspreid naar Europa en Afrika. 

In grote delen van de wereld worden hete pepersoorten in plaats van de hier zo ‘gewone’ – maar daar relatief dure – witte of zwarte peper gebruikt.


Plant:

De verschillende soorten chilipepers groeien aan struik-vormige vaste planten, die wel meer dan een meter hoog kunnen worden. 

Groeit in:

(Sub) tropische warme streken (hete pepers kunnen in Nederland alleen in kassen geteeld worden).

Vermeerderen: Zaaien.