Sugar snap / suikererwt

 Pisum sativum

 

Sugar snaps (vers)

per 100 gram*

 

Kilojoule 230  (55 Kcal.)

Eiwit: ................... 3,3 gram

Vet: ...................... 0,0 gram

Koolhydraten: ....  11,0 gram

 

*Opgave van een producent, er is helaas geen echt betrouwbare informatie voorhanden.

Weetje:

De sugar snap - de Nederlandse naam is suikererwt, maar die wordt nauwelijks gebruikt - is een doperwtensoort met vlezige, dikwandige, eetbare peulen. 


Koopinformatie:

Sugar snaps zijn (nog) niet algemeen verkrijgbaar en dan ook vaak maar kort, meestal in juli en augustus. 

Sugar snaps worden niet gedopt zoals doperwten en tuinbonen. De peulen worden in z'n geheel gegeten en moeten daarom onbeschadigd zijn. Ze zijn vers als de peulen een beetje glimmen en de kroontjes van de steeltjes fris groen zijn.


Bewaren :

Kort, hooguit 1 - 3 dagen in de groentelade van de koelkast.


Schoonmaken:

Sommige sugar snaps zijn draadloos, maar de meeste rassen hebben een draad (stugge vezels langs de naad van de peulen). Controleer dat als volgt: 

- Maak een ondiep sneetje in het puntje van een peul. 

- Trek het puntje naar achteren - langs de naad van de peul - voorzichtig van de peul af. Als er een draad is zit die nu aan het puntje vast.  

- Trek de draad van de peul af en herhaal de actie voor de andere naad van de peul (snijd daarvoor de peul aan de kant van het kroontje ook even in en trek de draad er op dezelfde manier af).

Maak peulen met draad allemaal schoon zoals hierboven. Zijn er geen draden, dan kunnen de puntjes en de kroontjes gewoon van de peulen afgesneden worden.


Basisrecept sugar snaps - methode 1:

Sugar snaps, zout, boter.

Doe de schoongemaakte sugar snaps in een pan en giet er een bodempje water bij. Strooi er wat zout op.

Breng de sugar snaps aan de kook en houd ze enkele minuten net tegen de kook aan tot ze beetgaar en nog knapperig zijn. Giet de sugar snaps af, leg er klontjes boter op en schud ze heel voorzichtig om.

Tip: Niet iedereen vind dit knapperige lekker: Voor zachte sugar snaps is de kooktijd circa 10 - 20 minuten. De peulen springen dan wel open en de erwtjes vallen er meestal grotendeels uit. 


Basisrecept sugar snaps - methode 2 (aan te bevelen als de sugar snaps later koud gebruikt worden, bijvoorbeeld in een salade):

Sugar snaps, zout, ijsblokjes.

Vul een grote pan voor 3/4 met water. Doe er een eetlepel zout bij en breng het water aan de kook.

Doe - als het water kookt - de sugar snaps in de pan en houdt het water enkele minuten tegen de kook aan tot ze gaar zijn.

Giet het kookwater van de sugar snaps af als ze beetgaar en nog knapperig zijn en doe ze daarna meteen in - bijvoorbeeld een bak met - ruim water en ijsklontjes om te verkomen dat ze nagaren en te zacht worden.

  terug naar boven

Terug naar  Groenten (de beginpagina) 

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. De auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina's. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips'

Although these page is put together with the utmost care, errors are possible. The author cannot be held liable for any possible damages, caused by using the information on these pages. The copyright (©) of these pages and any other commercial rights are fully owned by 'De Kooktips'.