Flageolet  (Phaseolus vulgaris L. (spp. Chevrier Vert - Elsa))

 

Per 100 gram*

Kilojoule:  .. (= Kcal.)

Eiwit: ...................  gram

Vet: ......................  gram

Koolhydraten: .....  gram

 

* Helaas niet bekend.

 

 

Weetje: 

De flageolet is familie van de sperzieboon en wordt - vooral in Frankrijk - geteeld om de zachtgroene boontjes die er in zitten vers te gebruiken. Ze zijn minder melig en daardoor fijner van smaak dan gewone witte bonen. Ze worden vaak gecombineerd met lamsvlees (een braadstuk van schouder of poot).

De flageolet wordt - in en buiten Frankrijk - ook geteeld als 'droge' boon (net als witte en  bruine bonen) en behoudt na drogen en koken z'n zachtgroene kleur.


Koopinfo: 

Verse flageoletten (peulen met boontjes) worden in Nederland niet of nauwelijks verkocht. Het is een seizoensproduct. Ze zijn er zomers en in het vroege najaar op het moment dat de boontjes in de peulen net volgroeid zijn. Let er op dat de (oneetbare) peulen nog groen zijn en geen sporen van uitdroging vertonen.

 

Droge flageoletten worden ook maar zeldzaam in Nederland verkocht. 

 

In sommige grotere supermarkten zijn wel flageoletten in blik te koop.

 

Tip: Flageoletten uit blik en droge flageoletten kunnen in geval van nood wel vervangen worden door witte bonen.


Schoonmaken en basisrecept: 

De kooktijd van verse flageoletten is circa 15 - 20 minuten (erg vers soms korter). Behandel ze net zo als verse kapucijners (klik daarvoor hier). 

 

Zie voor het koken van droge flageoletten: Droge peulvruchten koken (in een gewone pan) (klik hier) of (voor het snelle werk) De Snelkookpan - peulvruchten (klik hier).

 

Zie voor algemene informatie (bewaren, etc.): Droge peulvruchten - Algemene informatie (klik hier)

Terug naar  Groenten (de beginpagina) 

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. De auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina's. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips'

Although these page is put together with the utmost care, errors are possible. The author cannot be held liable for any possible damages, caused by using the information on these pages. The copyright (©) of these pages and any other commercial rights are fully owned by 'De Kooktips'.