Pofma´s - Zelf popcorn maken

pofmais

 

popcorn

 

Weetje..

Uitgedroogde ma´skorrels, die niet meer poffen willen, worden 'old maids' (oude vrijsters) genoemd.

 

Trucje:

Zo doen de 'old maids' het doorgaans wel weer!

 

Vul een schone jampot (met vacuŘmdeksel) voor 3/4 met 'old maids'.

 

Voeg:

- als de popcorn te klein blijft 1 theelepel water toe

- als de ma´s niet meer 'popt' 2 theelepels water toe.

 

Sluit de pot en schud elke 5 - 10 minuten om tot het water door de ma´s is opgenomen.

 

Laat de pot met ma´s daarna 2 dagen afgesloten staan 

(op kamertemperatuur, niet in de zon ! ).

 

Info:

Popcorn dankt zijn naam aan het poppende geluid dat ma´skorrels maken als ze gepoft worden, corn is het Engelse woord voor ma´s.

 

De pofma´s die gebruikt wordt voor popcorn zijn de korrels van een speciale variŰteit ma´s (niet alle gedroogde ma´skorrels zijn geschikt voor popcorn).

 

De droge korrels bevatten van binnen veel vocht - als de korrels verhit (gepoft) worden ontstaat er stoom in de korrel - en worden de korrels als het ware 'opgeblazen'. Ze ploffen open en keren binnenste buiten. 

 


Bewaren:  

Pofma´s tot gebruik in de verpakking laten, overgebleven pofma´s in een goed afgesloten plastic zakje bewaren (druk er eerst zoveel mogelijk lucht uit en knoop het dicht). Het is belangrijk dat de korrels niet uitdrogen (de gepofte ma´s blijft dan te klein of het poffen wil helemaal niet meer). 

 


Benodigdheden: 

Pofmais - in vrijwel elke supermarkt te koop.

 

Er zijn speciale elektrische apparaten voor het maken van popcorn maar popcorn is ook makkelijk zelf te maken in een gewone koekenpan of hapjespan - een pan met dikke bodem verdient de voorkeur. Verder is er nog een deksel nodig (voor op de pan) of een stoffer en blik om de popcorn bij elkaar te vegen.

 

Pofma´s kan naar keuze 'droog' - goed voor de slanke lijn, meestal minder leuk voor de pan - of in een dun laagje olie gepoft worden (gebruik geen boter of margarine om ma´s te poffen - die verbrandt - de temperatuur wordt er te hoog voor).

 

Elke soort olie (die verhit kan worden) kan gebruikt worden.

 

Tip: Als de popcorn gemaakt wordt met olie met veel  onverzadigde vetzuren zoals zonnebloemolie of ma´solie is de popcorn wel 'gezonder'.

 

Eventueel: zout of poedersuiker om op de popcorn te strooien.

 


Popcorn maken:

Pof de ma´s in kleine porties per keer, niet meer dan er makkelijk op de bodem van de pan past die gebruikt wordt, de popcorn neemt na poffen 8 x zoveel ruimte in als de gebruikte pofma´s (een half kopje pofma´s levert circa 4 volle kopjes popcorn).

 

Leg een deksel klaar en verhit de pan - al dan niet met een laagje olie er in - op een hoge hittebron. 

 

Probeer af en toe met een paar korrels of de pan heet genoeg is, als ze hard ronddraaien in de pan of meteen poffen is de temperatuur goed. De pan moet goed heet zijn - de ma´s poft pas als de pan zo'n 200 graden Celsius is (als de olie begint te roken is de pan te heet)

 

Doe de ma´skorrels in de hete pan, schud snel om als er olie gebruikt wordt en leg meteen een deksel op de pan. Doe dat zo dat de stoom die ontstaat kan ontsnappen en de popcorn niet.

 

Kijk niet in de pan tijdens het poffen, zet de hittebron uit als het stil wordt onder de deksel (wacht de allerlaatste 'pop' geluiden niet af, de laatste korreltjes poffen op de 'restwarmte').