Vlam in de pan

INFO:

Hete olie of vet kan vlam vatten. 

Nu zal het beetje olie of boter waar iets in gebakken wordt weinig gevaar opleveren, maar een (frituur) pan vol met olie of vet die vlam vat kan een reëel gevaar zijn.

De oorzaak van ‘een vlam in de pan’ is contact van (frituur) olie of vet – dat over de rand van de pan loopt – met de hittebron waar op gekookt wordt.


Frituren – wijsheid vooraf:

Frituurolie en vet worden veel heter dan kokend water (bijna 2 x zo heet) en kunnen zeer ernstige brandwonden veroorzaken. 

Let op dat kinderen, huisdieren en andere …. personen (zelf invullen) uit de buurt blijven.

Leg van te voren voor de pan die gebruikt wordt een passende, goed afsluitende, deksel klaar (onder handbereik). Is die er niet, dan is de pan ongeschikt om in te frituren.

Doe de pan niet te vol. 

Zorg dat er niets in de olie of het vet ‘plonst’ Gebruik daarom een tang, schuimspaan of een mandje om iets in de olie of het vet te doen.

Loop niet ‘even’ weg (ook niet voor deurbel of telefoon) De olie of het vet kan soms ineens gaan schuimen en dan over de rand van de pan lopen. 

Als de olie gaat schuimen en omhoog in de pan komt, til het frituurmandje dan op of haal datgene wat gefrituurd wordt uit de olie. Er komt waarschijnlijk te veel vocht uit. 

Probeer het als de olie uitgeschuimd is nog een keer (de oorzaak van het schuimen kan ook oude olie of vet zijn die vervangen moet worden).

Een vlam in de pan ! 

FOUT:

Probeer nooit de brandende olie of vet met water te blussen (Olie en vet drijven op water, er ontstaat hete stoom, de brandende olie spat overal heen). 

GOED:

Zet ALTIJD EERST de afzuigkap uit.

Leg snel een passende deksel op de pan, houd daarbij de deksel schuin van je af om brandwonden te voorkomen. 

Zet de hittebron uit.

Laat de pan afkoelen met de deksel er op.

Verklaring:

In een afgesloten pan dooft de vlam – door gebrek aan zuurstof – na enige tijd vanzelf. 

Kleine beetjes brandende olie of vet buiten de pan kunnen meestal wel gedoofd worden door er een – een paar keer dubbelgevouwen – natte dweil of handdoek op te leggen (het vuur verstikt er onder).


Alles onder controle …… of toch niet ?

Kijk, zolang de pan nog warm is, niet of het vuur in de pan al uit is. Er komt weer zuurstof bij de oververhitte olie of vet en er ontstaat dan een flinke steekvlam ….. 


En dan dit nog:

Een deksel op de pan met frituurolie of vet gedaan en vergeten de hittebron uit te zetten? 

Doe die oververhitte pan nooit open. De inhoud kan dan spontaan in de fik vliegen (de hittebron uit doen en de pan met de deksel er op af laten koelen).