Spuitzak (wegwerp)

Voor eenvoudig decoratiewerk (zonder die mooie kartelrandjes) zijn wegwerp-spuitzakken – zoals die op de foto hiernaast te zien zijn – erg handig omdat ze na afloop van de spuitklus niet schoongemaakt hoeven te worden. 
Bakkers en koks maken er vaak gebruik van en ze zijn ‘kant en klaar’ te koop.  Ze zijn meestal per 100 of 200 stuksverpakt (op een rol of los in een doos).

Die hoeveelheid is erg groot en jammer genoeg zijn wegwerp-spuitzakken lang niet overal makkelijk verkrijgbaar. Dat is eigenlijk niet zo erg want het is ook mogelijk om een gewoon plastic zakje als spuitzak te gebruiken.

 Zelf een wegwerpspuitzak maken:

 

Tip: Voor dunne saus zoals tomatenketchup is het afgeknipte hoekje gauw te groot! Als dat per ongeluk gebeurt modder dan niet door, maar spuit de inhoud in een nieuw zakje en begin opnieuw. 

BENODIGDHEDEN:

  • een (kleine) plastic zak – bijvoorbeeld een diepvrieszak of een boterhamzakje – met een rechte onderkant (niet zo’n zigzag dubbel gevouwen zakje)

  • een scherpe schaar

  • een sluitclip (is niet echt nodig, maar wel erg handig – zeker voor kinderen en als er (afwisselend) met meerdere spuitzakken gewerkt wordt).

WERKWIJZE:

Maak het zakje open.  Rol het zakje gedeeltelijk op –  met de binnenkant naar buiten –  tot een soort ‘nestje’ en zet dat rechtop op het werkblad (zoals op de bovenste foto).

Vul het zakje.

Duw de inhoud van het zakje naar één van de punten toe en maak het met een draaiende beweging dicht. Let op: Zorg er daarbij voor dat alle lucht uit het zakje geperst wordt, want achtergebleven luchtbellen gaan ‘sputteren’ tijdens het spuiten.

Sluit het zakje met een sluitclip.

Knip bij de punt een schuin stukje van de daar uitstekende rand van het zakje (dan zit dat straks niet in de weg).

Knip van de punt van de zak een klein hoekje af (de grootte hangt af van de dikte van de inhoud van de spuitzak en van de gewenste dikte van het spuitwerk).

SPUITEN:

Tip: Maak altijd eerst een proefstukje op een bord of iets dergelijks.

Pak met één hand de (lege) bovenkant van de – gevulde en dichtgedraaide spuitzak vast en knijp met de andere hand  – gebruik voor kleine zakjes alleen de duim en wijsvinger – zachtjes in het gevulde deel van de spuitzak.

Tip: Overgebleven inhoud van de spuitzak (zoals bijvoorbeeld mayonaise, mosterd en dergelijke) kan gewoon weer terug in de pot of fles gespoten worden.