Rookworst

INFO:

Er zijn twee soorten rookworst:

(Meestal vacuüm verpakte) gekookte rookworst – die al gaar uit de fabriek komt en alleen maar opgewarmd hoeft te worden in heet water. Op de verpakking wordt daarvoor een tijd opgegeven.

Rauwe rookworst – ook wel ambachtelijke of slagersrookworst genoemd – is er fijn en grof. Deze soort rookworst bevat gerookt rauw vlees en moet nog gaar gemaakt worden. Dit kan op twee manieren:

  • Degelijk: Doe de rookworst in een steelpan met koud water tot hij net onder staat. Verwarm het water tot het net niet kookt en laat de rookworst er 20 minuten in wellen. (Let goed op: Als het water hard gaat borrelen dan scheurt het vel van de rookworst en loopt het sap er uit).

  • Makkelijk: Leg de rookworst 20 minuten op de kokende ingrediënten van een stamppot en laat hem in de stoom gaar worden (dit is wel een beetje riskanter, maar als de worst nu scheurt loopt het sap op de aardappelen en trekt er in).

Tip: Pas op, prik niet met de vork in de rookworst als hij uit de pan wordt gehaald, want dan loopt het sap toch nog uit de worst!