Terug naar:   

Tips, Trucs en Techniek

De Kooktips - Homepage

Algemene informatie over de snelkookpan - zoals de werking, de voor- en nadelen en de geschiedenis  - is (hieronder) te vinden bij Algemeen.

Informatie over het gebruik van de snelkookpan - vullen, koken, de vloeistof enzovoorts - is te vinden bij Gebruik.

Specifieke informatie over onder andere de kooktijden van producten is te vinden door op de rubriek van het product te klikken. 

Naar:  

Algemeen

Gebruik

  Bouillon

Vlees

 
Vis - etc.

Groenten

Fruit

Peulvruchten

Graan 

Rijst

Vis is zo snel gaar dat het eigenlijk niet de moeite waard is om de snelkookpan te gebruiken, behalve misschien om vis zeer gaar te koken voor bijvoorbeeld viskroketten.

Het is volgens veel Fransen wel 'aardiger' om kreeft of krab in de snelkookpan te bereiden omdat die zo iets sneller uit hun lijden verlost zouden zijn (ze nemen de snelkookpan er speciaal voor mee als ze aan de kust kamperen gaan). De werkelijke reden is waarschijnlijk de stevig afgesloten deksel........

Gebruik voor vis bij voorkeur het rooster of een inzetmand (niet persť nodig, maar vaak wel handiger) en kies zo mogelijk voor lage druk.

Voor het bereiden van vis is de normale hoeveelheid vloeistof nodig. Dat is 3 deciliter voor alle tijden onder de 15 minuten + 1 deciliter voor elke 5 minuten extra - dit geldt voor de meeste snelkookpannen, sommige moderne pannen gebruiken de helft (1 deciliter = 100 gram) Klik hier voor een uitgebreide lijst.

Mosselen? Nee, die niet in de snelkookpan doen (die zijn in een gewone pan al snel genoeg gaar).

 Soort Kooktijd*    Soort Kooktijd
 Vis (heel - schoongemaakt) 1 minuut per 100 gram**  Garnalen (groot) 3 minuten
 Visfilet 2 minuten  Krab  2 - 3 minuten
 Garnalen (klein) 1 minuut    Kreeft (1-1/2 pond - 1 kilogram)  2 - 3 minuten
 Garnalen (middel) 2 minuten      

*De kooktijd gaat in als de pan volledig onder druk is. Na de kooktijd de pan met de koud water methode snel afkoelen (voor meer info zie: Gebruik, klik hier)

**Is afhankelijk van de dikte van de vis: 1 vis van 1500 gram is gaar in 15 minuten, 2 vissen van elk 750 gram die tegelijk gekookt worden (en samen hetzelfde gewicht hebben) zijn gaar in 7-1/2 minuut.

Terug naar:   

Boven

Tips, Trucs en Techniek

De Kooktips - Homepage

 
 

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. De auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina's. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips'

Although these page is put together with the utmost care, errors are possible. The author cannot be held liable for any possible damages, caused by using the information on these pages. The copyright (©) of these pages and any other commercial rights are fully owned by 'De Kooktips'.