Terug naar:   

Tips, Trucs en Techniek

De Kooktips - Homepage

Algemene informatie over de snelkookpan - zoals de werking, de voor- en nadelen en de geschiedenis  - is (hieronder) te vinden bij Algemeen.

Informatie over het gebruik van de snelkookpan - vullen, koken, de vloeistof enzovoorts - is te vinden bij Gebruik.

Specifieke informatie over onder andere de kooktijden van producten is te vinden door op de rubriek van het product te klikken. 

Naar:  

Algemeen

Gebruik

 

Vlees

Vis

Rijst

Groenten

Fruit

Peulvruchten

Graan 

 
Omdat er snelkokende rijst is die altijd goed lukt (en die bovendien ook nog maar kort op de hittebron hoeft te staan) is het de vraag of het eigenlijk wel zinvol is om rijst in de snelkookpan te koken.

Er is wel een methode om rijst in de snelkookpan te koken die een redelijk tot goed resultaat* geeft. 

*Opmerking vooraf: De juiste hoeveelheid water en de kooktijd zijn bepalend voor het resultaat en zijn erg moeilijk op te geven omdat rijst erg kan verschillen. De in de tabel vermelde hoeveelheden geven geen garantie op een goed resultaat maar zijn een richtlijn. Er zal meestal een beetje geŽxperimenteerd moeten worden voordat een goed resultaat bereikt wordt. Dit is alleen lonend als er vaak dezelfde soort rijst gekookt wordt.

De werkwijze is als volgt: Vul de pan met voldoende water voor de stoom (zie: tabel), gebruik een rooster en zet daarop een hittebestendige schaal die makkelijk in de snelkookpan past (een hoge ovenschaal of een roestvrijstalen schaal, de inzetmand van de snelkookpan is meestal niet geschikt voor dit doel door de gaatjes die er in zitten - zorg dat er rondom altijd zoveel ruimte tussen schaal en pan is dat er een vinger tussen kan). 

Doe de rijst in de schaal met de (op de verpakking vermelde of in de tabel opgegeven) benodigde hoeveelheid vloeistof (water of bouillon). 

Breng de pan onder hoge druk en kook de rijst volgens de in de tabel vermelde kooktijd. De kooktijd gaat in als de pan volledig op druk is. 

Na de kooktijd de pan van de hittebron halen en onder druk circa 10 minuten laten staan. Daarna de pan onder de koude kraan afkoelen en openen, zie - indien nodig - voor meer informatie: Gebruik, klik hier). 

Haal de schaal met een ovenwant uit de pan, maak de rijst los met een vork en laat de rijst nog even uitdampen.

 Soort Water voor de pan Vloeistof voor de rijst   Kooktijd (hoge druk)*
 gewone witte rijst  3 deciliter  1 deel rijst - 1-1/2 deel water  7 - 8 minuten
 basmati rijst (wit)  3 deciliter  1 deel rijst - 1-1/2 deel water  4 minuten
 jasmijnrijst (wit)  3 deciliter  1 deel rijst - 1-1/2 deel water  5 -7 minuten
 zilvervliesrijst (alle soorten)  1/2 liter  1 deel rijst - 2 delen water  20 - 22 minuten

Wilde rijst is geen echte rijst maar een graansoort, zie daarvoor: Graan, klik hier

Terug naar:   

Boven

Tips, Trucs en Techniek

De Kooktips - Homepage

 
 

 

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. De auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina's. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips'

Although these page is put together with the utmost care, errors are possible. The author cannot be held liable for any possible damages, caused by using the information on these pages. The copyright (©) of these pages and any other commercial rights are fully owned by 'De Kooktips'.