Terug naar:   

Tips, Trucs en Techniek

De Kooktips - Homepage

Algemene informatie over de snelkookpan - zoals de werking, de voor- en nadelen en de geschiedenis  - is (hieronder) te vinden bij Algemeen.

Informatie over het gebruik van de snelkookpan - vullen, koken, de vloeistof enzovoorts - is te vinden bij Gebruik.

Specifieke informatie over onder andere de kooktijden van producten is te vinden door op de rubriek van het product te klikken. 

Naar:  

Algemeen

Gebruik

  Bouillon

Vlees

Vis

 Graan

Groenten

Fruit

Peulvruchten

Graan 

Rijst

Kook fijne granen zoals gierst, amarant en Quinoa of fijn gemalen graanproducten zoals bulghur niet in de snelkookpan, ze zijn zo fijn dat ze in het ventiel terecht kunnen komen (en een verstopping veroorzaken). Meer informatie over het koken van die graansoorten is te vinden bij  WARENKENNIS (klik hier) (kies: GRAAN, MEEL & AANVERWANT).

 

Grove granen, zoals gerst, tarwe, rogge enzovoorts kunnen wel in de snelkookpan bereid worden. 

 

Graan hoeft niet geweekt te worden maar de kooktijd van granen wordt circa 40 % verkort door het graan eerst 12 - 24 uur te weken.

Kijk het graan voor het weken of koken na en verwijder eventuele steentjes en andere ongerechtigheden. Spoel het graan daarna in een zeef onder de koude kraan schoon (bij de sommige verpakte en graansoorten is dit niet nodig).

Er kan erg veel verschil zijn in de hoeveelheid water die graankorrels tijdens het koken opnemen.

 

Volg de aanwijzingen op de verpakking en doe er nog de voor de snelkookpan normale hoeveelheid vloeistof bij. Dat is 3 deciliter voor alle tijden onder de 15 minuten + 1 deciliter voor elke 5 minuten extra - dit geldt voor de meeste snelkookpannen, sommige moderne pannen gebruiken de helft (1 deciliter = 100 gram) Klik hier voor een uitgebreide lijst.

 

Als de hoeveelheid toe te voegen water niet bekend is, maar ook bij twijfel aan de juistheid van de op de verpakking opgegeven hoeveelheid water, is het aan te bevelen om graan in een snelkookpan te koken in ruim water:

Bijvoorbeeld: 

250 gram graan met 1-1/2 liter water

500 gram graan met 2-1/2 liter water

 

Gebruik de inzetmand of het rooster (er vallen wel wat korrels door de gaatjes, maar zo wordt voorkomen dat de onderste laag aanbrandt).

Vul de pan niet verder dan tot de helft met graan en water (het kookwater gaat schuimen).

Gebruik tijdens het koken van graan geen zout, de korrels worden daar taai van (indien gewenst later zout toevoegen).

Voeg per 250 gram graankorrels een eetlepel olie toe aan het kookwater (olie gaat het schuimen van het kookwater tegen en zorgt er voor dat het ventiel niet verstopt raakt).

De kooktijd van graan kan erg variŽren, afhankelijk van de hoeveelheid en de kwaliteit van het graan (graan dat 'net droog' is heeft een kortere kooktijd dan ouder graan) Verder is de tijd afhankelijk van de gebruikte hittebron en snelkookpan. Tip: Gebruik de tijden uit de tabel als richtlijn en begin met de kortste tijd.

*Na de kooktijd de (gesloten) pan circa 5 minuten laten staan, vervolgens de stoom langzaam  laten ontsnappen of de pan onder de kraan afkoelen. De pan openen en controleren of het graan gaar is, zonodig de pan weer onder druk brengen en het graan nog 5 minuten langer koken (en daarna vanaf *herhalen tot het graan gaar is). 

Als het graan gaar is het overtollige water afgieten en het graan circa 5 - 10 minuten laten uitdampen.

 Graansoort

 Kooktijd* (geweekt)

   Graansoort

 Kooktijd*(geweekt)

 Durum (harde) tarwe (hele korrels) 35 - 40 minuten (20 - 25)  Kamut (hele korrels)  35 - 45 minuten (20 - 30)
 Gerstvlokken        10 minuten  Rogge (hele korrels)  25 - 30 minuten
 Gerst (hele korrels) 40 - 55 minuten (25 - 30)  Spelt  (hele korrels)  35 - 40 minuten (20 - 25)
 Gort (niet snelkokend!) 18 - 20 minuten  Tarwevlokken          10 minuten
 Havermout (niet snelkokend)        10 minuten  Triticale (hele korrels)  35 - 40 minuten (20 - 25)
 Haver (hele korrels) 25 - 30 minuten  Triticalevlokken)         10  minuten
 Tarwe (Noord Europese - zachte)  20 - 30 minuten  Wilde rijst   20 - 22 minuten

 * De kooktijd gaat in als de pan volledig onder druk is . De cijfers tussen de haakjes zijn de kooktijden (in minuten) voor geweekt graan.

Terug naar:   

Boven

Tips, Trucs en Techniek

De Kooktips - Homepage

 
 

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. De auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina's. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips'

Although these page is put together with the utmost care, errors are possible. The author cannot be held liable for any possible damages, caused by using the information on these pages. The copyright (©) of these pages and any other commercial rights are fully owned by 'De Kooktips'.