Terug naar:   

Tips, Trucs en Techniek

De Kooktips - Homepage

Algemene informatie over de snelkookpan - zoals de werking, de voor- en nadelen en de geschiedenis  - is (hieronder) te vinden bij Algemeen

Specifieke informatie over onder andere de kooktijden van producten is te vinden door op de rubriek van het product te klikken. 

Hieronder bij Gebruik is informatie te vinden over over het gebruik van de snelkookpan - het vullen, koken, de vloeistof enzovoorts. 

Naar:  

Algemeen

 

  Bouillon

Vlees

Vis

 Gebruik

Groenten

Fruit

Peulvruchten

Graan 

Rijst

Het gebruik van een snelkookpan brengt risico's met zich mee, houd tijdens het koken met een snelkookpan kinderen altijd uit de buurt.

Onderstaande informatie is algemene informatie, raadpleeg zo mogelijk ook de gebruiksaanwijzing van de snelkookpan.

Tip: Gebruiksaanwijzingen voor Tefal snelkookpannen zijn te downloaden op de homepage van Tefal, klik daarvoor hier.

 

Vloeistof*:

Er moet altijd een minimum hoeveelheid vloeistof in de snelkookpan zitten voor de stoom**.

Voor de meeste snelkookpannen (alle wat oudere types met een los gewicht op de deksel, maar ook veel moderne pannen met een bedieningsknop) is dat:

voor alle kooktijden korter dan 15 minuten - 3 deciliter***  

of  

voor kooktijden langer dan 15 minuten - 1 deciliter extra per 5 minuten kooktijd ( bijvoorbeeld: voor 25 minuten koken is (25 : 5 =) 5 x 1 = 5 deciliter vloeistof nodig ).

 

Voor sommige moderne typen extra zuinige snelkookpannen is dat (zie de gebruiksaanwijzing van de pan):

voor alle kooktijden korter dan 15 minuten - 1-1/2 deciliter

voor kooktijden langer dan 15 minuten 1/2 deciliter per 5 minuten

 

Let op: Sommige producten - zoals peulvruchten - nemen tijdens het koken zelf ook vocht op, dat moet dan ook (ruim) voorradig zijn (dit is apart vermeld in de tabellen met de kooktijden van de verschillende rubrieken)

 

*Onder vloeistof wordt water of een waterige oplossing verstaan, zoals bouillon, vruchtensap, thee, bier of wijn. 

Vet of olie waar vlees in dichtgeschroeid is niet meetellen als vloeistof (levert geen stoom). 

Melk (en veel melkproducten) zijn ongeschikt als vloeistof, ze schiften door de hoge druk. 

Let op: Gebruik bindmiddelen (meel, maÔzena) altijd pas na de bereiding (om aanbranden te voorkomen).

 

**De benodigde hoeveelheid vloeistof kan per snelkookpan (en gebruiker) verschillen, wie het precies wil weten kan het uitproberen  

 - vul de pan met 2 deciliter water 

 - kook 5 minuten onder druk

 - koel af en meet hoeveel water er over is 

 - het verschil (begin - over) verbruikt de pan per 5 minuten. 

 

Let op: Doe nooit de precies berekende hoeveelheid vocht in de pan, neem altijd 1 deciliter reserve. Een snelkookpan mag nooit droog koken (als dat wel gebeurt is de pan meestal krom en daardoor onbruikbaar geworden).

 

***1 deciliter water = 100 gram water

 

Waarschuwing:

Het is levensgevaarlijk om een gewone snelkookpan met olie of (frituur)vet als vloeistof onder druk te brengen omdat de druk voor olie (of vet) veel te hoog is. Degenen die beweren dat ze dat al jaren wel doen zijn geen 'helden' en hebben - tenzij ze liegen dat het gedrukt staat - waarschijnlijk een beschermengel, de pan is niet berekend voor de hoge temperatuur die de olie bereikt.

 

Een kleine hoeveelheid olie of vet waar vlees in dichtgeschroeid is mag - met voldoende andere vloeistof - wel in de snelkookpan, sommige fabrikanten vermelden in de gebruiksaanwijzing als maximum hoeveelheid circa 50 - 75 gram (1/2 - 3/4 deciliter).

 

Opmerking: Er bestaan wel speciale (meestal professionele) 'hogedruk-frituur-pannen' die onder een lagere druk werken en anders beveiligd zijn dan gewone snelkookpannen.

 

Vullen:

Een snelkookpan (of hogedrukpan) kan zowel met als zonder rooster of inzetmandje(s) gebruikt worden. Dit is afhankelijk van wat er in de pan bereid wordt. Informatie hierover wordt vermeld in de rubrieken groente, fruit enzovoorts. 

 

Een snelkookpan mag meestal maximaal tot twee derde deel gevuld worden, de meeste pannen hebben daarvoor een streepje. Maar: De pan mag soms maar voor de helft gevuld worden (bijvoorbeeld als er een product in bereid wordt dat uitzet of schuimt, zoals bijvoorbeeld droge bonen of graan - ook hierover is informatie te vinden in de desbetreffende rubrieken.

 

Sluiten:

Controleer of de rand van de pan schoon is en maak de rand -  als er op gemorst is - goed schoon. Sluit de pan, een snelkookpan heeft een 'bajonetsluiting' de pan moet met een draaiende beweging gesloten worden zo dat de deksel niet meer omhoog kan. Stel de druk in of zet het drukventiel op de pan

 

Koken onder druk:

Zet de pan op een hoge hittebron tot de pan op druk is: Er komt eerst ergens een (druk-indicator)-palletje omhoog en enige tijd daarna begint de pan te sissen (door de stoom die door het ventiel ontsnapt) - dit is het moment dat de druk bereikt is - temper nu meteen de hittebron zů dat de pan net op druk blijft en 'zachtjes' blijft sissen ( zachtjes is een rekbaar begrip - oudere pannen maken redelijk wat lawaai, de modernere zijn veel stiller).

 

Let op:

Als de pan op druk is en er water uit de snelkookpan lekt (tussen de pan en de deksel door) moet dit verholpen worden anders kookt de pan droog. Er zit waarschijnlijk iets tussen de rand en de rubberring. Haal de druk van de pan en open de pan zoals hieronder bij Openen is beschreven. Maak de rand van de pan, de rubberring en de binnenkant van de deksel goed schoon en breng de pan opnieuw op druk. Tip: Als het euvel op deze manier niet te verhelpen is moet de rubberring vervangen worden.

 

Kooktijd:

De kooktijd (die voor een snelkookpan opgegeven wordt) gaat in als de pan volledig onder druk is - Tip: omdat bij een snelkookpan 1 minuut korter of langer koken soms een groot verschil uitmaakt is een kookwekker een handig hulpmiddel. Als de kooktijd om is moet - tenzij anders vermeld wordt - voor een goed resultaat de druk meteen van de pan af gehaald worden. 

 

Openen:

Een snelkookpan kan (en mag) pas geopend worden als de druk van de pan af is. Er zijn daarvoor diverse mogelijkheden: 

- Wachten tot het vanzelf zover is.

- Het ventiel langzaam openen zodat de stoom ontsnapt en de druk wegvalt.

- De koud water methode (wordt het meest gebruikt en is de gebruikelijke manier als er geen andere vermelding is).

 

De koud water methode - koel de pan meteen onder de stromende koude kraan af tot de druk er af is (het druk-indicator-palletje zakt naar beneden). Tip: Leg - voordat de pan naar de kraan verplaatst wordt - een pannenlap op het drukventiel zodat er niet onverwachts stoom kan onsnappen (bijvoorbeeld door de pan per ongeluk ergens tegen aan te stoten).

 

Let op: Als de pan kort nadat de druk er af is geopend wordt, dan kookt de inhoud nog heftig en komt er ineens veel hete stoom uit de pan.

 

De 'veiligheid': 

Wanneer er iets fout gaat tijdens het koken onder druk zal de veiligheid in werking treden en de snelkookpan stoom afblazen (eerst ergens door de deksel - in het uiterste geval door de rubberring tussen de pan en de deksel ). 

 

Als dat gebeurt ga dan als volgt te werk:

-Doe altijd eerst de hittebron uit, als daarbij de stoom niet te omzeilen is wikkel dan eerst een natte theedoek om hand en arm.

-Komt er voedsel mee met de stoom raak dan vooral niet in paniek: Gooi een (natte) handdoek of theedoek over de pan. 

-Wacht tot er geen stoom meer ontsnapt. 

-Koel de pan af en open de pan (op de normale manier). 

Zoek de oorzaak op, meestal is dat een verstopping van het drukventiel die te verhelpen is door  het ventiel goed schoon te maken. Maak de rest van de pan zo nodig ook schoon, reinig de veiligheid en probeer het opnieuw (als de veiligheid steeds in werking treedt terwijl er niets bijzonders aan de hand is dan moet de rubberen stop (die er deel van uitmaakt) waarschijnlijk vervangen worden).

 

Tip: Hoewel sommige pannen zelfs uitgerust zijn met een afneembare keukenwekker, blijkt uit bovenstaande dat het echt niet verstandig is om een snelkookpan alleen te laten (er zijn echt geen kaboutertjes die de hittebron uit doen als er wat mis gaat).

 

Zie voor meer informatie over de veiligheid: Algemeen (klik hier)

 

Terug naar:   

Boven

Tips, Trucs en Techniek

De Kooktips - Homepage

 
 

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. De auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina's. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips'

Although these page is put together with the utmost care, errors are possible. The author cannot be held liable for any possible damages, caused by using the information on these pages. The copyright (©) of these pages and any other commercial rights are fully owned by 'De Kooktips'.