Rundvlees met abrikozen

RECEPT VOOR personen

INFO: 

De lange tijd die het bereiden van dit recept in beslag neemt weegt ruimschoots op tegen het eindresultaat (bovendien bestaat de tijd grotendeels uit wachten). Tip: De hoeveelheden van dit recept kunnen (voor grote gezelschappen of de diepvries) zonder meer verdubbeld of (in verhouding) vergroot worden. 

Tip: Het vlees kan ook in een snelkookpan bereid worden. De (totale) bereiding neemt dan ‘slechts’ circa een uur in beslag.  Zie links hiernaast onder de BENODIGDHEDEN voor meer tips en de WERKWIJZE SNELKOOKPAN.

 


LET OP: De gedroogde abrikozen moeten een dag van te voren in de week gezet worden.

VOORBEREIDINGSTIJD (1e dag): circa 5 minuten.

VOORBEREIDINGSTIJD (2e dag): circa 2 minuten.

BEREIDINGSTIJD (2e dag): Gewone pan: circa 4 uur – Snelkookpan: circa 1 uur


VOORBEREIDEN(1e dag): 

Doe de abrikozen in een pan met zoveel water er bij dat de abrikozen een paar centimeter onder water staan. Doe een deksel op de pan en laat de abrikozen weken (op kamertemperatuur) Controleer tijdens het weken een paar keer of de abrikozen (net) onder water blijven staan, vul zo nodig bij.


VOORBEREIDEN(2e dag): circa 1/2 uur van te voren (niet vergeten – te koud bereid vlees wordt niet mals). 

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.  Tip: Haal het vlees uit de verpakking, een enkele laag vlees wordt sneller warm (dek het af vlees met de verpakking of plasticfolie).


BEREIDEN(2e dag):

Laat – in een grote kookpan of een braadpan – op een matige hittebron 1 deciliter water en 1 deciliter wijn warm worden, zet de hittebron laag als de inhoud van de pan begint te koken.

Intussen:

Houd een paar takjes peterselie apart voor de garnering. Was de rest van de peterselie en selderij (niet snijden, stelen en blad worden gebruikt).

Pel de ui en knoflook. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.

Doe de ui, de knoflook, de selderij, de gewassen peterselie, de tomatenpuree, de bouillonblokjes, het paprikapoeder en het kaneelpoeder in de pan met de bouillon en wijn. 

Contoleer even of het voorgaande allemaal in pan zit en en roer de (tomaten) saus daarna om.

Wrijf het vlees rondom in met peper en zout. 

Smelt een eetlepel boter in een koekenpan en bak het vlees er in op hoge hittebron tot het rondom bruin en goed dichtgeschroeid is. Let op: Doe dit zo nodig in gedeelten (doe niet meer vlees in de koekenpan dan er makkelijk naast elkaar in kan). 

Leg vlees dat klaar is in de pan met de tomatensaus en doe (zo nodig) voor een volgende portie vlees wat extra boter in de koekenpan.

Breng – als al het vlees gebakken is en in de tomatensaus ligt – de inhoud van de pan aan de kook, leg een deksel op de pan en stel de hittebron zo af dat het vlees zachtjes blijft koken.

Laat het vlees circa 3-1/4 tot 3-1/2 uur zachtjes sudderen tot het lekker mals is. Tip: Er is in deze tijd weinig gevaar voor aanbranden tenzij er veel vocht verdampt, slimme truc: Onthoud hoeveel saus er aan het begin van het koken in de pan zit, kijk om het half uur even hoe het gaat en vul de saus – zo nodig – met water weer tot het ‘begin-niveau’ aan.

Intussen:

Giet zoveel water van de geweekte abrikozen af tot het water nog halverwege de abrikozen in de pan staat.

Strooi de bruine suiker over de abrikozen en wel ze op een lage hittebron. Schep ze af en toe om en zet de hittebron uit als de abrikozen mooi bol en zacht zijn.


AFWERKEN:
 Er zijn twee mogelijkheden:

– bak het vlees – indien gewenst – nog weer even bruin en iets knapperig in een koekenpan (een beetje boter gebruiken of een pan met anti-aanbaklaag) en houd het warm,

of
– haal het vlees uit de pan en houd het warm 

Leg een zeef op de pan met de gewelde abrikozen en giet de tomatensaus er in. Druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de ‘prut’ in de zeef (en gooi daarna de inhoud van de zeef weg).

Breng de tomatensaus met de abrikozen aan de kook – proef en voeg zo nodig zout toe (of water als de saus te zout is) en bind de saus met maïzena tot de gewenst dikte (ongeveer zo dik als dunne yoghurt).

Snijd de peterselie voor de garnering fijn. Schep het vlees op een (voorverwarmde) schaal. Giet de saus over het vlees en strooi er peterselie over.

BENODIGDHEDEN:

 

EEN ZEEF

EVENTUEEL: EEN SNELKOOKPAN

250 gram gedroogde abrikozen

 

1 deciliter water (100 gram)
1 deciliter rode wijn (100 gram)

een bosje peterselie (10 takjes met blad)
een bosje selderij (10 takjes met blad)
1 ui

1 teentje knoflook

1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
1 volle theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel kaneelpoeder
vleesbouillonblokjes (voor 1/2 liter bouillon)


500 – 600 gram riblappen (rundvlees)
peper en zout
circa 2 eetlepels boter


2 eetlepels bruine suiker


Tip:

Dit rundvlees met abrikozen combineert goed met sperziebonen. Door de aanwezige abrikozen is 500 gram sperziebonen voor 4 personen meestal wel voldoende (neem voor grote eters 750 gram). Serveer er (voor de lekkere saus) verder nog bij: Gekookte aardappelen, stokbrood, rijst of  pasta.

Tip:

Maak dit gerecht een dag van te voren als er gasten komen, de kok heeft op de dag zelf dan tijd voor andere dingen. Alles kan van te voren, bind alleen de saus pas op de dag zelf (minder kans op aanbranden).

Tip:

Als het recept een dag eerder gemaakt wordt vergeet dan niet de abrikozen bijtijds – en dus 2 dagen van te voren – te weken!

Tip:

Rundvlees met abrikozen kan goed ingevroren worden (en bij -20 graden Celsius 3 maanden bewaard worden).

Beslist een aanrader om op voren te hebben (ook voor (onverwachte) gasten).

WERKWIJZE SNELKOOKPAN:

Volg het ‘gewone’ recept met de volgende aanpassingen: 

Gebruik in plaats van de kook- of braadpan een snelkookpan. 

Kook het vlees (in plaats van het te laten sudderen) onder hoge druk 25 minuten.

(Algemene informatie over de werking en het gebruik van de snelkookpan is te vinden bij