Prei (de klassieke manier)

RECEPT VOOR 2 personen

INFO:

Dit recept is voor 2 personen. De hoeveelheden kunnen zonder bezwaar (in verhouding) vergroot of verkleind worden voor meer of minder personen.

Dit is een zuinige manier om prei te eten. Om te beginnen gaat een gedeelte van het groene deel van de prei  – dat meestal weggegooid wordt – de pan in.  Ook op afwas wordt bespaard. In de pan waar de prei gekookt is, wordt naast de prei de saus gemaakt die nodig is om de prei te binden.


BEREIDINGSTIJD: circa 30  minuten


BEREIDEN:

Was de prei goed schoon 

Snijd de prei in de lengte door midden en vervolgens overdwars in reepjes (1-1/2 tot 2 centimeter breed).

Doe de prei in een kookpan en giet er een beetje water bij (circa 1 centimeter is voldoende – er komt vocht uit de prei).

Strooi wat zout over de prei (enkele theelepels) en breng de prei aan de kook.

Leg een deksel op de pan en schakel de hittebron terug, zo dat de prei net blijft koken. Tip: Contoleer na een tijdje even of de prei nog kookt en of er genoeg vocht is vrijgekomen, voeg zo nodig wat extra water toe.

 

Controleer na circa 15 minuten of de alle prei gaar is – proef  een groen gekleurd stuk,  het zachte wit van de prei is eerder gaar.

Leg – als de prei gaar is – de deksel iets schuin op de pan en giet het kookvocht uit de pan (in de gootsteen – het kookvocht wordt niet gebruikt). Stop met afgieten als het straaltje kookvocht begint te druppelen er mag wat kookvocht in de pan blijven.

Zet de pan ergens neer – waar maakt niet uit, als het maar niet op een hittebron is – en schuif (met een lepel) de prei naar één kant van de pan.

Let op: Houd vanaf hier de volgorde in het recept aan, als de bloem nu in de pan gedaan word mislukt de saus omdat de pan nog te heet is.

Op de bodem van de pan ontstaat naast de prei een laagje vocht, doe daar een klontje boter en een eetlepel azijn bij.

Giet een scheut melk bij het kookvocht. Tip: Begin met circa 3 – 4 eetlepels er kan later meer toegevoegd worden.

Roer nu de bloem – met een lepel – door het kookvocht, de boter en de azijn, laat de prei liggen waar hij is.

Blijf roeren tot er een gladde brei ontstaat die zo’n beetje zo dik is als tandpasta. Tip: Druk – als er daarvoor extra vocht nodig is – even met de lepel tegen de prei of voeg – als dat niet helpt – nog wat melk toe.

Roer – als de ‘brei’ glad is – de inhoud van de pan door elkaar.

Zet de pan op een matig / hoge hittebron en breng de prei al roerend aan de kook, voeg zo nodig nog extra melk toe als de prei te dik wordt. Tip: De prei wordt pas dik zodra hij kookt.

Laat de prei al roerend even goed doorkoken, zet de hittebron vervolgens laag en breng de prei op smaak met (flink) peper en (zo nodig nog wat ) zout en azijn.

De prei is nu klaar en kan warm gehouden worden op een (zeer) lage hittebron als er af en toe in geroerd wordt.

Tip: Blijkt de saus van de prei te dun te zijn? Er is een truckje: *Strooi een dun laagje bloem op de prei,  roer snel om – zo ontstaan er geen klontjes – en kook de prei even door om hem dikker te maken. Herhaal zo nodig vanaf *

BENODIGDHEDEN:

750 gram prei, zie Info

zout

een eetlepel boter (of margarine)

2 volle eetlepels bloem

1 – 2 eetlepels azijn

melk (circa 1 deciliter), zie: Tip

peper

 

Info:

De hoeveelheid prei die opgegeven wordt is ruim omdat:

  • Prei tijdens het koken niet altijd even veel slinkt.
  • Er aangenomen wordt dat  een deel van het groen en het buitenblad van de prei tijdens het schoonmaken weggegooid wordt.

Tip:

Gebruik voor Prei à la crème geen melk maar slagroom of koffieroom.  Een ‘magere’ prei à la crème kan gemaakt worden met halfvolle koffiemelk.