Bladerdeeg-pasteibakjes

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 6 stuks

INFO:

In de pasteibakjes op de foto zit: Kippenragout (Klik hier voor het recept)


BEREIDINGSTIJD: circa 10 - 15 minuten

OVENTIJD:  circa 15 -20 minuten  (oven voorverwarmen niet meegerekend)


BEREIDEN:

Maak een bakplaat vochtig met water (nee - niet eerst invetten *) en leg er 6 plakjes bladerdeeg op (houd onderling circa 5 centimeter afstand en vergeet niet de (plastic) velletjes van het diepvries bladerdeeg af te halen). 


*Bladerdeeg is zo vet dat het op een schone bakplaat niet vast gaat zitten, het vocht is nodig om het mooi te laten rijzen. Gebruik een natte doek of - nog mooier - een bloemenspuit (met schoon water) om de bakplaat te bevochtigen (niet kleddernat maken!).


*Leg een plakje diepvriesbladerdeeg met het plastic velletje naar beneden op een snijplank of leg een zelfgemaakt plakje bladerdeeg op een met bloem bestoven ondergrond. 

 

Snijd een vierkant plakje - circa 7 x 7 centimeter - uit het midden van het plakje bladerdeeg.

 

Leg het vierkantje bij het andere bladerdeeg op de bakplaat.

Maak de overgebleven buitenrand van de uitgesneden plak bladerdeeg en de randen van één van de bladerdeegplakjes op de bakplaat rondom vochtig (net plakkerig, niet te nat) met water. (Tip: Gebruik daarvoor een kopje met water en een kwastje of een vinger.)

 

Pak de buitenrand op (laat bij diepvriesbladerdeeg het plastic zitten) en leg hem met de vochtige kant naar beneden op het vochtig gemaakte plakje bladerdeeg op de bakplaat.

 

Druk de deegrand licht aan (en verwijder het plastic velletje).

 

Herhaal vanaf *nog 5 keer tot alle pasteibakjes klaar zijn.

 

Maak - met de botte kant van een mes - een kerf in de bodem van het bladerdeeg (niet er doorheen, ongeveer tot de halve dikte van het deeg) langs de opstaande rand van de pasteibakjes.

 

Breek het ei boven een kommetje en kluts het met een vork los.

 

Bestrijk de bovenranden van de pasteibakjes met ei en bestrooi ze met sesamzaadjes.


BAKKEN:

Verwarm de oven voor op op 225 graden Celsius - gasoven stand 7-1/2

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de pasteibakjes in 15 - 20  minuten gaar en goudbruin. 

 

Tip: De baktijd kan wat afwijken, ovens verschillen nu eenmaal. Kijk tegen het einde van de baktijd desnoods af en toe even in de oven als die geen (doorzichtige) ruit heeft, bladerdeeg zakt niet in (zoals cake).

 

Haal de bakplaat uit de oven als de pasteibakjes klaar zijn en maak ze - als ze vast zitten - los met een pannenkoekenmes. 

Duw de hoge 'kussentjes' deeg op de bodems van de pasteibakjes met een vork plat.

BENODIGDHEDEN:

 

EEN OVEN

EEN BAKPLAAT

EEN KWASTJE (handig, niet noodzakelijk)

 

12 plakjes bladerdeeg - elk circa 10 x 10 centimeter - kant en klaar uit de diepvries, ontdooid of 1 x het recept voor 'Haast' bladerdeeg (Klik hier)

 

1 ei

sesamzaadjes


Tip: 

Met behulp van metalen ronde uitsteekvormen (of iets anders ronds zoals een soepkom, beker, glas enzovoorts) kunnen net zoals de hiernaast beschreven vierkante pasteibakjes ook ronde pasteibakjes gemaakt worden. 

Tip: 

Leg voor hogere bakjes een extra ring op de bodem. Gebruik de helft van de 'dekseltjes' (die dan overblijven) voor een ander doel.

Tip:

 Bestrijk restanten bladerdeeg met (overgebleven) ei en bestrooi ze met suiker (en nootjes) --  bak ze  ---> koekjes!

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'