Gefrituurde mosselen

RECEPT VOOR 2 PERSONEN

INFO:

Dit is een makkelijke manier om mosselen te paneren zonder dat het een kliederboel wordt.

Gefrituurde mosselen zijn lekker als: Snack of bij een maaltijd met patat frites en sla (frituur eerst de patat).


TIP:

Paneer de mosselen zo mogelijk circa een half uur (of enkele uren) voor het frituren en zet de gepaneerde mosselen tot gebruik in de koelkast (niet afdekken). Als de mosselen koud zijn is het ei stijf geworden en blijf het paneermeel beter zitten.


VOORBEREIDEN (paneren)15 minuten.

FRITUREN: circa 5 – 10 minuten – opwarmtijd van de frituurpan niet meegerekend.


VOORBEREIDEN (paneren)

Doe het paneermeel, het zout en de peper in een grote plastic zak. 

Knijp de plastic zak goed dicht en schud er flink mee om de inhoud te mengen.

Open de zak met paneermeel en rol de (open) zak naar beneden op tot de zak nog ongeveer 10 centimeter hoog is (zo gaat er straks makkelijker zonder knoeien wat in).

Zet de zak met paneermeel opzij en klop het ei  met een vork – in een diep bord – los, laat de vork na afloop in het bord liggen (Tip: Als het ei supervers is lukt dit niet, voeg alleen in dat geval een theelepel water toe).

Dep de mosselen droog met keukenpapier. 

Zet het bord met ei en de zak met paneermeel dicht naast elkaar in de buurt van de gootsteen op het werkblad. (Tip: Zet voor rechts-handigen de zak rechts van het bord, voor links-handigen is de zak links het makkelijkst.)

Spreid het paneermeel in de zak uit en zet een schoon bord klaar voor de gepaneerde mosselen.

*Leg een stuk of 8 mosselen in het bord met het losgeklopte ei en wentel één van de mosselen met de vork door het ei tot hij rondom goed met ei bedekt is.

Pak een (schone) lepel. Prik de met ei bedekte mossel aan de vork, houd de lepel er onder – om ei dat er af lekt op te vangen – en laat de mossel in de plasticzak met paneermeel vallen, gebruik het puntje van de lepel om een handje te helpen als de mossel niet van de vork wil.

Houd de lepel zo schoon mogelijk en leg hem niet in het bord met ei, maar op de rand van het bord als ie even niet nodig is (oeps…foutje? Schone lepel pakken!).

Wentel een volgende mossel door het ei, doe die ook – op dezelfde manier – in de zak met paneermeel en ga hier mee door tot de mosselen uit het bord met ei op zijn, leg de mosselen zo veel mogelijk vrij naast elkaar in de zak.

Schud de zak met mosselen voorzichtig om tot de mosselen rondom met paneermeel bedekt zijn ( rol de zak zo nodig wat omhoog).

Vis de gepaneerde mosselen één voor één (met een hand) uit de zak, controleer of ze rondom goed met paneermeel bedekt zijn en leg ze op het klaargezette bord.

Spreid het paneermeel weer uit, klop de handen af boven de gootsteen en paneer de rest van de mosselen op dezelfde manier (vanaf * hierboven).


FRITUREN:

Frituur de gepaneerde mosselen in olie van 175 graden Celsius. 

Leg – afhankelijk van de grootte van de pan – een aantal keer een portie mosselen naast elkaar in een frituurmandje en laat ze in de hete olie zakken, het duurt ongeveer 2 – 3 minuten tot ze bruin en krokant zijn.

Leg de mosselen na het frituren even op en bord met een vel keukenpapier, schud er mee tot ze omrollen (zo zijn ze minder vet) en serveer ze daarna meteen, geef er (indien gewenst) plakjes citroen bij.

BENODIGDHEDEN:

 

FRITUURPAN liefst met FRITUURMAND (zie: Info)


een grote plastic zak (bijvoorbeeld een lege broodzak)

keukenpapier

150 – 200 gram gekookte mosselen (zie Tip)

1 klein ei

50 gram (= 3 flink volle eetlepels) paneermeel
1 theelepel zout
1/4 theelepel peper

eventueel:

1/2 citroen

 


Info:

Gebruik in een frituurpan met koude zone altijd de frituurmand, de mosselen zakken anders de koude zone in en komen niet meer boven. 

In alle andere frituur pannen is een frituurmand niet noodzakelijk maar wel het handigst.

Als er geen frituurpan is kunnen de mosselen ook ‘los’ in een gewone pan met een flinke laag olie (circa 5 centimeter) gefrituurd worden. Schep ze dan met een schuimspaan in en uit de pan)


Tip:

Er zijn gekookte mosselen (zowel verse als diepvries) te koop. 

Laat diepvries mosselen altijd volledig ontdooien voordat ze gepaneerd worden anders komt er nog vocht vrij (en laat het zacht geworden paneermeel tijdens het frituren los).

Zelf eerst mosselen koken kan natuurlijk ook en die mosselen zijn echt veel lekkerder dan gekochte.