Leverworst in het zuur

INFO:

Zachte soorten leverworst zoals smeerleverworst of paté zijn niet geschikt om voor te gebruiken, zoek voor dit recept naar een stevige leverworst (of boerenleverworst). Het hoeft geen dure te zijn, vaak zijn de goedkope grote leverworsten uit de supermarkt juist erg geschikt voor dit doel. 

 

Let bij de aankoop van de leverworst op de uiterste houdbaarheidsdatum, de leverworst moet nog circa 3 weken houdbaar zijn (anders wordt die datum bepalend voor de bewaartijd van de ingemaakte leverworst).


TIP:

Als er geen bruikbare grote glazen pot aanwezig is bewaar en hergebruik dan glazen vacuümpotten (bij voorkeur met een grote deksel, zoals bijvoorbeeld voor augurken of groente gebruikt worden).


VOORBEREIDEN: 5 minuten 

BEREIDINGSTIJD: circa 10 -15 minuten 

WACHTEN: tenminste 3 dagen


VOORBEREIDEN:

Breng het water met de kruiden – in een roestvrijstalen of geëmailleerde steelpan – aan de kook.

Laat het water met de kruiden even kort doorkoken en zet daarna de hittebron uit.

Giet de azijn bij het water en de kruiden in de steelpan en laat het mengsel afkoelen.


BEREIDEN:

Maak de pot(ten) goed schoon. Tip nodig ? (klik dan hier)

Snijd de leverworst (schuin) in dikke plakken (circa 1/2 tot 3/4 centimeter dik).

Doe de leverworst in de pot(ten).

Giet er zoveel azijn mengsel bij totdat de worst onder staat. Zorg dat alle kruiden in de pot terecht komen, gooi overgebleven vloeistof weg. Tip: Als de worst in meerdere potten zit giet het azijnmengsel dan door een (thee)zeefje in de potten, dan komen de kruiden daar in en kunnen makkelijk over de potten verdeeld worden.

Sluit de pot(ten) af en zet de pot(ten) in koelkast. 

Wacht 3 …. of nog liever 5 …. dagen. Daarna kan er af en toe leverworst uit de pot(ten) gehaald worden. Als hiervoor steeds een brandschone vork gebruikt wordt blijft de leverworst zeker twee weken goed (of korter tot de uiterste houdbaarheidsdatum van de worst).

Waarschuwing:

Als er schimmel in de pot verschijnt of als de vloeistof dik en troebel wordt, dan is er iets mis met de leverworst – weggooien!

BENODIGDHEDEN:

GLAZEN POT(TEN) MET GOED SLUITENDE DEKSEL zie: Tip (hieronder)

500 gram snijdbare leverworst, zie: INFO (rechts boven, naast de foto)
4 deciliter azijn (400 gram)

2 deciliter water (200 gram)
1 – 2 laurierbladeren
4 – 6 zwarte peperkorrels

1 – 2 kruidnagels

 

Tip: 

De hoeveelheid in dit recept is berekend voor een glazen pot (of meerdere potten) waar royaal 1 liter in kan. (Tip: Als de inhoud van de pot(ten) niet bekend is controleer dit dan met een liter water, er moet nog een randje van circa 1 centimeter boven het water vrij blijven).

 

Tip: Geen weegschaal of maatbeker? 

Neem dan: 

2 bier- of limonadeglazen azijn 

1 bier of limonadeglas water