Saliebeignets

(in beslag gefrituurde salieblaadjes)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR circa 30 stuks

 

INFO: Deze saliebeignets zijn lekker als snack (warm of koud - al dan niet met een sausje).

 

Saliebeignets zijn ook leuk als eetbare decoratie. Door het tijdens het frituren bol geworden beslag en de er uitstekende steeltjes lijken ze (met een beetje fantasie) net kleine muisjes.


BEREIDINGSTIJD: circa 30 - 45 minuten 


BEREIDEN:

Kies een niet al te grote kom (dat is later handig) en doe de tarwebloem, het ei en het zout er in.

 

Roer de inhoud van de kom - met een vork of garde - goed door elkaar tot het een egaal en klontvrij mengsel geworden is.

 

Voeg het water en de olie toe en roer verder tot er een glad en soepel beslag is ontstaan.

 

Was de salieblaadjes en dep ze goed droog (met keukenpapier of een schone theedoek)

 

Verwarm voor het frituren tenminste 5 centimeter olie in een pan (of gebruik een frituurpan). Tip: Gebruik geen exemplaar met een koude zone, daarin plakken de beignets aan het element vast omdat ze eerst naar de bodem zinken.

 

Controleer of de olie warm genoeg is door er een drup van het beslag in te laten vallen, komt die meteen bruisend boven drijven dan kan het frituren beginnen.

 

Houdt de kom met beslag met één hand vast in de buurt van de pan met olie.

 

Pak - met de andere hand - een salieblaadje aan het steeltje vast en wentel het door het beslag tot het aan beide zijden goed bedekt is.

 

Laat het blaadje boven het beslag even iets uitlekken en laat het daarna in de hete olie glijden. Tip: Strijk met het puntje van het blad even langs de binnenkant van de kom, dan drupt het beslag er tijdens de oversteek niet af en trekt geen draden in de olie.

 

Als het goed is komt de saliebeignet zeer snel boven drijven, zo niet is de olie toch nog te koud, wacht dan nog even voor er meer blaadjes in de olie gedaan worden.

Is de olie heet genoeg laat dan nog een aantal in beslag gedoopte blaadjes in de olie glijden. Tip: Hoeveel er tegelijk gefrituurd kan worden bepaalt de grootte van de pan. Zorg dat er ruimte blijft, anders plakt alles aan elkaar.

 

Wacht circa 2 minuten tot de blaadjes aan de onderkant mooi bruin geworden zijn en zichzelf omdraaien (dit gebeurt alleen met gelijkmatig gevormde blaadjes), geef dwarsliggers een zetje met een vork en haal blaadjes - die rondom goudbruin zijn - uit de olie.

 

Laat de gefrituurde beignets op keukenpapier uitlekken.

 

Verwerk de rest van de salieblaadjes op dezelfde wijze.

BENODIGDHEDEN:

 

KEUKENPAPIER

circa 1/2 - 1 liter (zonnebloem)olie (om in te frituren)

 

circa 30 salieblaadjes met steel

 

voor het beslag:

60 gram tarwebloem (3 flinke eetlepels)

2 theelepels zout

1 ei

30 gram (3 eetlepels) witte wijn of water

1 eetlepel (olijf)olie

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'