Erwtensoep (Hollandse)

RECEPT VOOR (ruim) 4 liter

12 flinke borden soep

INFO:

De hoeveelheid is groot maar…. erwtensoep kan erg goed ingevroren worden en is dan bij – 20 graden Celsius 3 maanden houdbaar.

Let op: Erwtensoep bevat veel eiwit en bederft snel. Proef erwtensoep die voor de volgende dag of de diepvries gemaakt wordt steeds met een schone lepel. Koel de soep na de bereiding snel af en roer er tijdens het afkoelen veel in. 


WEETJE:

Geef – om een traditie in ere te houden – bij erwtensoep donker roggebrood. Erwtensoep is de volgende dag nog lekkerder en heet dan ‘Snert’.


TIP: 

Bezitters van een grote snelkookpan kunnen aardig wat tijd besparen en in circa 1 uur de erwtensoep klaar hebben. De werkwijze voor de snelkookpan is beschreven onder de benodigdheden. Gebruik geen kleinere snelkookpan dan opgegeven, de veiligheid vliegt er geheid uit als de pan te vol is. Meer (algemene) informatie over het gebruik van de snelkookpan is te vinden bij: De Snelkookpan.


BEREIDINGSTIJD (gewone pan)circa 2 uur

BEREIDINGSTIJD (snelkookpan)circa 1 uur.


BEREIDEN:

Breng in een grote pan 2-1/2 liter water met  de ribbetjes en de bouillonblokjes aan de kook. 

Leg een deksel op de pan en laat de ribbetjes  zachtjes koken.

Als de ribbetjes een half uur gekookt hebben:

De spliterwten en de speklappen bij de ribbetjes in de bouillon doen en de inhoud van de pan weer aan de kook brengen. 

Laat de erwten en het vlees met een deksel op de pan 45 minuten zachtjes verder koken.

Intussen:

Snijd de stelen en het blad van de knolselderij. Gooi lelijke stelen weg, was de rest en snijd de stelen in stukjes (1/2 centimeter) en het blad in reepjes.

 

Borstel, als de knolselderij erg vuil is, het losse vuil er af en snijd de knolselderij in plakken van ongeveer 1-1/2 centimeter dik. Schil de plakken rondom dik (circa 1/2 centimeter). Snijd de plakken in blokjes. Leg de blokjes in water met een scheut azijn of citroensap om verkleuren tegen te gaan.

 

Maak de prei schoon en snijd de prei – niet alleen het witte deel maar ook het groene blad als het er fris uitziet – in reepjes (circa 1 centimeter)

Schil de aardappels en leg ze onder water tot de kooktijd van de erwten bijna om is: Als het zover is rasp de aardappels dan grof.

Als de erwten (met het vlees)  45 minuten gekookt hebben:  

De schoongemaakte groenten en de aardappelrasp bij de erwten en het vlees in de pan doen, de inhoud van de pan omroeren en weer aan de kook brengen.

Laat de soep -weer met een deksel er op – zachtjes verder koken. Roer – om aanbranden te voorkomen –  de soep af en toe door.

Haal – als de groenten 15 minuten meegekookt hebben – het vlees uit de pan en spreid het uit op 2 borden om af te koelen. 

*Laat de deksel van de soep af. Leg – alleen voor gas (indien aanwezig) – een vlamverdeler onder de pan. Zet de hittebron zo laag dat de soep nog net kookt en roer de vanaf nu soep vaak om.

Intussen:

Snijd de rookworst in plakjes en doe ze in de soep.

Snijd eventueel zwoerd van de speklappen, ontbeen de ribbetjes (met de hand) en snijd al het vlees in stukjes. Tip: Zet – tenzij er hulp is om te roeren – tijdens dit werk de hittebron (tijdelijk) uit en haal de pan er af.

Doe het kleingesneden vlees in de soep en maak de soep al roeren weer goed heet.

Het is meestal zo dat de aardappelen de soep inmiddels gebonden hebben, maar dit duurt niet altijd even lang: 

– Als de soep al dik is dan is de soep nu goed.

– Als de soep nog  dun is en er nog stukjes geraspte aardappel te vinden zijn kook dan al roerend verder tot de soep dik wordt.

Breng soep op smaak met peper en  zout. Zet Maggi en peper op tafel. 

BENODIGDHEDEN:

 

GROTE PAN of 

SNELKOOKPAN (minimaal 6 liter)

GROVE RASP


500 gram spliterwten
500 gram varkensribbetjes
vleesbouillonblokjes voor 3 liter bouillon
2 speklappen
1 middelgrote knolselderij (circa 600 gram) met blad (zie Tip)

een scheutje azijn of citroensap
2 stelen prei (500 gram)

500 gram aardappels (3 flinke grote)
1 rookworst
peper, zout, maggi
donker roggebrood (eventueel besmeerd
met boter of margarine)

alleen voor de snelkookpan: 2 eetlepels olie (niet vergeten, is tegen het schuimen)


Tip: Als de knolselderij geen blad heeft neem dan 1/2 bosje bladselderij (of 6 volle eetlepels diepvries bladselderij) of doe het zonder en gebruik wat meer knolselderij.

 

WERKWIJZE SNELKOOKPAN

Doe het rooster of de inzetmand (op het ‘voetje’) in de snelkookpan en vul deze met achtereenvolgens de spliterwten, de ribbetjes, de speklappen, 2 liter water, de bouillonblokjes en 2 eetlepels olie. Breng de pan onder druk en kook de inhoud 20 minuten. (zet een wekker)

Wacht niet tot de snelkookpan klaar is:

Maak de groenten schoon zoals in het recept voor de gewone pan (rechts hiernaast) en doe alle groenten met de aardappelrasp er boven op in een pan met 1/2 liter water.  

Kook de groenten circa 15 – 20 minuten: Let tegen het einde van de kooktijd goed op en zet de hittebron uit al de aardappelrasp glazig is,  anders brandt het aan.

Als de kooktijd voor de snelkookpan om is de pan onder de koude kraan zetten en de druk er af halen.  Er kan bij het verplaatsen stoom ontsnappen, leg een pannenlap over het ventiel op de deksel.

Open de snelkookpan, haal het vlees uit de pan en spreid het uit (op 2 borden) om af te koelen. 

Haal het rooster uit de snelkookpan, roer de inhoud eerst goed om, doe dan de gekookte groenten samen met het kookvocht bij de erwten en zet de snelkookpan op een lage hittebron.

Ga verder zoals rechts hiernaast bij *