Captains dinner

RECEPT VOOR 4 personen

INFO:

Als de helft van de kapucijners door witte rijst wordt vervangen heet dit gerecht ‘Hollandse rijsttafel’ (kook voor 4 personen 200 – 300 gram rijst).


WEETJE:

Dit ‘maaltje’ stamt uit de tijden van de grote Engelse zeilschepen en die van de Nederlandse V.O.C. (Verenigde Oost-Indische Compagnie). Ze waren langdurig op zee zonder land te zien en in de vochtige scheepsruimen was ‘normaal’ voedsel snel beschimmeld en bedorven. 

De gewone bemanning leefde voornamelijk op de rantsoenen van scheepsbeschuit (harde droge koeken), peulvruchten en spekvet die aan boord verstrekt werden (ze konden niet anders, als ze aan wal kwamen gaven ze hun gage meteen uit aan bepaalde dames en en verzopen de rest).

De kapitein, was slimmer, goed opgeleid, verdiende meer, dronk minder en was meestal keurig getrouwd. Hij kon zich daardoor veroorloven om gezouten mager spek, mosterd en ingemaakt ‘tafelzuur’ mee op reis te nemen…… vandaar de naam ‘Captains dinner’.

Bijpassend toetje:

Op een gegeven moment kwam men er achter dat de bemanning – die scheurbuik kreeg door vitaminegebrek – ziek werd van het eten en dat het verstrekken van citroenen daar tegen hielp. 

De citroenen werden (waar mogelijk) aan de rantsoenen toegevoegd, maar er moest veel dwang aan te pas komen voordat ze ook gegeten werden (soms werd er zelfs met een pistool gedreigd). 


BEREIDINGSTIJD: circa 20 minuten.


BEREIDEN:

Draai de blikken open en doe de kapucijners met het vocht in een pan, laat ze op een matige hittebron warm worden.

Pel de uien en snipper ze fijn. Verhit de olie (of margarine) in een koekenpan en fruit de uien er 

goudbruin in, schep ze regelmatig om. 

Haal de gefruite uien uit de pan en houd ze warm. 

Bak in de gebruikte koekenpan de spekjes al om scheppend krokant.

Controleer of de kapucijners warm zijn en giet ze daarna af.


SERVEERTIP:

Schep de kapucijners op borden en verdeel de gefruite uien, de spekjes en (desgewenst) het spekvet er over. Serveer met mosterd, augurken, zilveruitjes en piccalilly (op tafel zetten, om zelf te kiezen) en vertel er een spannend verhaal bij …….

BENODIGDHEDEN:

2 grote blikken kapucijners, zie: Info.

3 uien

1 eetlepel olie (of margarine)

300 – 400 gram magere gerookte spekblokjes

mosterd

augurken

zilveruitjes

piccalilly

 


Info:

De hoeveelheid kapucijners is berekend voor echte matrozen (grote eters).

Fabeltje en tip:

Als de kapitein in de thuishaven lag en z’n kinderen – die ook wel eens wilden weten wat pappa at – aan boord kwamen , liet hij de scheepskok – speciaal voor die gelegenheid – ook nog lekkere appelmoes maken.