Boterkoek

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 1 boterkoek

(12 - 16 puntjes / stukjes)

INFO:

Boterkoek is alleen boterkoek als er voor de bereiding (een aanzienlijk hoeveelheid) echte roomboter gebruikt wordt. Helaas gaan boterkoek en een verantwoord dieet dus niet samen, maar oh wat is ie lekker.
 

TIP:

Boterkoek is heel erg machtig en wordt daarom vrijwel altijd in smalle puntjes of kleine blokjes gesneden (volgens het ruitpatroon).


BEREIDINGSTIJD: circa 20  minuten 

OVENTIJD: circa 35 - 40  minuten 


BEREIDEN :
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius / gasoven stand 3 (deze temperatuur lijkt laag, maar is wel correct  (zo blijft de boterkoek zacht, door een hogere oventemperatuur wordt hij bikkelhard).

Vet een vorm in (dun - met olie of boter).

Klop het ei met een vork los in een kommetje.
 

Meng de bloem, de suiker en het zout in een schaal door elkaar.

 

Doe zo'n beetje de helft van het ei bij het meel / suiker mengsel, bewaar de rest van het ei. Tip: Het ei heeft haast, gebruik een lepel om te voorkomen dat al het ei uit het kommetje floept!

 

Doe de zachte boter boter bij de rest van de ingrediŽnten in de schaal. Tip: Vergeten de boter op tijd uit de koelkast te halen? Leg hem dan - op een bord, zonder verpakking (die bevat vaak metaal) -  in de magnetronoven en schakel die circa 20 tot 30 seconden op hoog vermogen in (700 - 1000 Watt).

 

Prak de boter en het ei met een vork door het bloem / suiker mengsel. Tip: Lukt dit niet, snijd de boter dan met 2 messen eerst klein.

Kneed - als alles met bloem bedekt is -  de inhoud van de schaal verder met de hand tot een  soepele, egale deegbal. Tip: Het deeg plakt eerst geweldig aan de handen, maar dat gaat vanzelf over.

Druk het deeg plat in de ingevette vorm, zorg ervoor dat het overal even dik is.

Bestrijk het deeg met het overgebleven ei.

 

Maak - met de botte kant van een mes - een ruitpatroon op bovenkant van de boterkoek.

Zet de boterkoek in het midden van de voorverwarmde oven.
Tip: Als de boterkoek in een combimagnetron (op de hete lucht stand) gebakken wordt is het verleidelijk om de schaal op het draaiplateau zetten. De boterkoek staat dan in het koudste deel van de oven en wordt niet goed gaar. Zet de schaal op een verhoging (bijvoorbeeld een ring van een springvorm of de - vaak bij de magnetron geleverde - (pizza) bakplaat ).

 

Bak de boterkoek in 35 - 40 minuten goudbruin (en gaar). Tip: Niet alle ovens zijn hetzelfde, laat de boterkoek zo nodig wat langer in de oven als hij nog te licht van kleur is.

Laat de boterkoek als hij klaar is - buiten de oven - in de vorm afkoelen. Draai  - als er een speciale boterkoekvorm gebruikt wordt - na circa 10 minuten afkoelen het schuifje een keer rond.
 

Snijd de boterkoek pas in puntjes of blokjes als hij helemaal afgekoeld is.


  

 

BENODIGDHEDEN:

 

EEN OVEN

EEN RONDE TAARTVORM (doorsnee circa 20 of 24 centimeter), zie: Info (hieronder)
boter of olie om in te vetten
een kwastje (om de boterkoek met ei te besmeren)

 

Als de boterkoek (veel) te dik of te dun is dan wordt is hij niet gaar of te hard omdat de oventijd niet klopt gebruik daarom:

 

voor een vorm van circa 20 centimeter:
1 ei

200 gram (tarwe / patent) bloem
150 gram lichtbruine basterdsuiker

175 gram zachte roomboter (op kamertemperatuur)

een mespunt zout
 

voor een vorm van circa 24 centimeter:
1 ei

250 gram (tarwe / patent) bloem
175 gram lichtbruine basterdsuiker

een mespunt zout

200 gram zachte roomboter

 

Info:

Alle soorten dichte (taart) vormen kunnen voor boterkoek gebruikt worden.

 

Er zijn ook speciale vormen om boterkoek in te bakken. Ze hebben een handig schuifje dat rondgedraaid kan worden om de boterkoek na het bakken makkelijk los te maken.

 een boterkoekvorm

Tip: Uit een springvorm drupt vet, maar die is in geval van nood ook wel te gebruiken als hij van binnen bekleed is met aluminiumfolie.
 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'