Boeuf Bourguignon

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 4 - 6 personen*

INFO:

Boeuf Bourguignon is erg lekker 'echt op z'n Frans', dat wil zeggen: Geserveerd op diepe borden (of in kommen) met stokbrood en een glas wijn er bij. (Tip: Vergeet, als er wijn geschonken wordt, de servetten niet).

 

Het is een stoofgerecht dat ruim van te voren gemaakt kan worden. Dus een goede keuze als er gasten komen en de 'kok' niet voordurend in de keuken wil staan.

De Boeuf Bourguignon kan in een grote kook- of braadpan bereid worden, maar ook erg goed in een snelkookpan om tijd te besparen Beide methodes worden hieronder beschreven. (Er wordt van uit gegaan dat het gebruik van een snelkookpan bekend is. Zo niet is daar over informatie te vinden bij: De Snelkookpan (Klik  hier).)

TIP:

De opgegeven hoeveelheden in dit recept kunnen zonder bezwaar - in verhouding - vergroot of verkleind worden (Maar let wel op het volgende: Doe een snelkookpan niet meer dan halfvol).


TIPS:

  • Maak de Boeuf Bourguignon een dag van te voren, hij wordt dan nog lekkerder van smaak. Bak en voeg de champignons pas de volgende dag toe na het opwarmen (ze worden taai en rubberachtig als ze langdurig verwarmd worden).

  • Voor degenen met een oven: Heel chique zijn warme afbakbroodjes in plaats van stokbrood!

  • Voor kleine huishoudens: Boeuf Bourguignon kan - verdeeld in porties (liefst zonder champignons) - goed ingevroren worden en is dan circa 3 maanden te bewaren (bij - 20 graden Celsius).


VOORBEREIDEN (een half uur tot een uur van te voren): Haal het vlees uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen (niet vergeten, te koud bereid vlees wordt niet mals).

BEREIDINGSTIJD:

In een gewone (braad- of kook)pan: Circa 4-1/2 uur ( 3 uur) wachten inbegrepen.

In een snelkookpan: Circa 1-1/2 uur.


BEREIDEN (gewone pan en snelkookpan):

 

Pel de knoflook en snijd de tenen grof in stukken.

 

Pak een grote pan of een snelkookpan en doe de knoflook, de laurierbladeren, de tomatenpuree, de bouillon en de wijn er in.

 

Roer om en zet de (snelkook-) pan op een matige hittebon. Schakel - als de inhoud van de (snelkook-) pan lauw-warm is - de hittebron laag.

 

Intussen:

Snijd de riblappen in grote dobbelstenen  (ongeveer 3 centimeter groot) en bestrooi die - niet te zuinig - met peper en zout.

Verhit - op de hoogste hittebron - een eetlepel boter in een grote koekenpan.

Bak het vlees in de koekenpan - in porties - rondom bruin en schep het steeds meteen na het bakken bij de tomatensaus in de (snelkook-) pan. 

Tips: 

Hoeveel vlees er tegelijk gebakken kan worden is afhankelijk van de grootte van de koekenpan en hittebron. Maak de porties niet te groot, het vlees moet dichtschroeien.

Doe - voordat er een nieuwe portie vlees gebakken wordt - steeds weer een beetje boter in de koekenpan (om ernstig aanbakken te voorkomen).

Doe - als al het vlees gebakken is - de spekblokjes in de koekenpan en bak ze op een matige hittebron uit. Schep ze daarna bij het vlees en de saus in de pan, laat het bakvet in de koekenpan.

Intussen:

Pel de uien en snipper ze (maakt niet uit hoe, maar niet te grof - ze koken straks kapot).

Bak in het achtergebleven bakvet in de koekenpan de uiensnippers - af en toe omscheppend - goudbruin. Doe ze - als ze klaar zijn - ook bij het vlees en de saus in de pan.

Breng - om het aanbaksel los te maken - een klein beetje water in de koekenpan aan de kook en giet dat (tenzij het zwart is - in dat geval weggooien) over de gebakken uiensnippers.

Roer de inhoud van de (snelkook-) pan om en ga als volgt verder met:


De snelkookpan:

Controleer of de rand van de pan goed schoon is, sluit de pan en kook het vlees 25 minuten onder hoge druk. Open daarna de pan op de voor de snelkookpan gebruikelijke manier.

Intussen:

Maak de bleekselderij schoon (wassen en eventuele draden verwijderen) en snijd de stelen in stukjes (circa 1 centimeter).

Schrap de worteltjes of winterpeen (of schil ze met een dunschiller) en snijd ze in plakjes (circa 1/2 centimeter dik).

Doe de worteltjes en bleekselderij in een kookpan met een klein bodempje water, strooi er wat zout over en kook ze met een deksel op de pan in circa 15 minuten gaar.

Doe de groenten bij het vlees (als beide gaar zijn) en ga verder met AFWERKEN (zie verderop hieronder).


De gewone pan:

Breng de inhoud van de pan aan de kook, doe een deksel op de pan en laat het vlees circa 3 uur zachtjes sudderen.

Roer af en toe en voeg tegen het eind van de kooktijd wat water toe als de saus te veel inkookt, het vlees moet net onder blijven staan.

Intussen:

Maak - als het vlees circa 2-1/2 uur gesudderd heeft - de worteltjes en bleekselderij panklaar zoals hier boven bij de snelkookpan is beschreven.

Doe na 3 uur sudderen de stukjes wortel en bleekselderij bij het vlees. Roer om en laat de Boeuf Bourguignon nog zo'n 1/2 uur verder sudderen tot het vlees en de groenten gaar zijn.

 Ga verder met AFWERKEN.


AFWERKEN (gewone pan en snelkookpan):

Snijd de champignons in plakjes (zo'n 1/2 centimeter dik). Bak ze - in porties - in een beetje boter in een koekenpan al omscheppend tot ze net beginnen te kleuren en roer ze vervolgens door de Boeuf Bourguignon.

Bind de Boef Bourguignon met maÔzena (tot de saus zo dik is als yoghurt). (Een tip nodig? Klik dan hier).

Proef de Boef Bourguignon en voeg alleen indien nodig nog wat zout of peper toe.

*een volledige maaltijd voor 4 personen /  een hoofdgerecht voor 6 personen (als onderdeel van een diner met meerdere gerechten).

 

BENODIGDHEDEN:

5 teentjes knoflook, zie: Info

3 laurierbladeren

1 klein blikje tomatenpuree
1/4 liter bouillon (of water en een vleesbouillonblokje)
1/4 liter rode wijn, zie: Tips (hieronder)


600 gram riblappen (of 750 gram niet te vette doorregen runderlappen)

zout

peper

circa 50 gram boter (of margarine)
 

125 gram gerookte spekblokjes (doorregen)

 

2 uien


250 gram bleekselderij en 250 gram worteltjes (beide 'pan-klaar' gewogen), zie: Tips

250 gram champignons ( 1 doosje)

1 zeer volle eetlepel maÔzena
 


Info: 

Het lijkt erg veel maar er worden echt 5 teentjes knoflook bedoeld.

Weetje:

Lang niet iedereen is gek op knoflook en het is verleidelijk om de hoeveelheid een beetje aan te passen en sommigen zullen de knoflook zelfs helemaal weg willen laten:

Dat is niet aan te bevelen, de knoflook wordt door de bereidingswijze erg mild, overheerst zeker niet en is in hoge mate bepalend voor de smaak van dit gerecht.

Zonder knoflook mist er iets.

 

Tip:

Het ligt natuurlijk voor de hand om voor dit gerecht een wijn uit de Franse Bourgogne streek te kiezen, maar ook een Beaujolais of een (voor de kleine beurs - minder dure) wijn uit de streek Languedoc is een goede keuze.

 

Tip:

Voor 250 gram 'panklare' bleekselderij en worteltjes is  (nog niet schoongemaakt) nodig:

een kleine (of de helft van een grote) struik bleekselderij en circa 400 gram worteltjes

Tip: Gebruik 's winters winterpeen in plaats van worteltjes, snijd grote dikke exemplaren (na schoonmaken) in de lengte in vieren en daarna pas in plakjes.

 

 

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'