‘Haast’ – bladerdeeg

Deze pagina bevat geen recept voor bladerdeeg – maar een handleiding voor een imitatie die – als alles goed gaat – ‘nep’ bladerdeeg oplevert dat vrijwel niet van echt te onderscheiden is.  

Een tip vooraf: In een warme keuken ( op een warm werkblad) mislukt dit namaak bladerdeeg gegarandeerd, het kan alleen in een koude omgeving op een koud werkblad gemaakt worden (niet boven de 18 graden Celsius).

INFO:

In bladerdeeg zitten veel kleine vlokjes boter tussen dunne laagjes deeg. Het vocht dat in de boter zit wordt tijdens het bakken stoom en die zorgt voor het luchtige ‘blader’ effect.

Echt bladerdeeg maken is een zeer tijdrovende klus en neemt uren in beslag, het deeg moet vele malen (gekoeld) rusten en weer uit gerold worden.

Als bladerdeeg maken te veel werk is dan is diepvries bladerdeeg een voor de hand liggend alternatief dat in elke supermarkt verkrijgbaar is. Einde verhaal? Eigenlijk wel, maar er is nog een oplossing: 

Namaak: De kostprijs is slechts enkele dubbeltjes – het is 2 x 15 minuten werk – succes is helaas niet verzekerd (want het is een handigheidje) maar ….  lukt het één keer, dan lukt het altijd.

 

BEREIDINGSTIJD: circa 15 minuten 

 

WACHTEN: minimaal 1/2 uur

 

UITROLLEN: circa 10 – 15 minuten


 

BENODIGDHEDEN VOOR:

12 plakjes (10 x 10 centimeter)

 

EEN DEEGROLLER
EEN CENTIMETER

 

200 gram tarwebloem 

1/2 theelepel zout
150 gram koude harde margarine (uit een pakje)
ongeveer 1 deciliter koud water (100 gram)
bloem voor het uitrollen

 


Let op:

De margarine is in dit recept niet te vervangen door alle soorten roomboter, daar zitten soms ‘zachtmakers’ in die de boter beter smeerbaar maken (en ongeschikt voor dit soort deeg)

Weetje:

Bakkers gebruiken voor bladerdeeg ook vaak geen boter maar speciaal, veel steviger toervet (margarine).


Recepten met bladerdeeg:

Bladerdeeg – pasteibakjes

Pesto stengels

Saucijzenbroodjes (echte)

BEREIDEN (op eigen risico, geen boze e-mail sturen als het niet gelukt is!):

Roer in een koude schaal het zout door de bloem. 

 

Doe de margarine er bij en snijd deze met twee messen in stukken zo groot als erwten.

Gebruik een lepel en een vork en meng beetje bij beetje net zoveel water door de bloem en boter tot er geen droge bloem meer over is – niet al het water hoeft gebruikt te worden.

 

Het deeg is nu ‘klaar’ (beslist niet kneden om het egaal te maken – als alles goed gegaan is dan is de margarine nog hard (zo niet vergeet het dan verder maar).

 

Zet de schaal met de brokken deeg minimaal een half uur in de koelkast.

 


UITROLLEN:

Tips vooraf:  Hoe minder er gerold wordt hoe mooier het eindresultaat – raak het deeg zo kort mogelijk met warme handen aan – werk snel, als het deeg warm wordt smelt de margarine).

 

Bestrooi het aanrecht met bloem, keer de schaal met deegbrokken er op om, strooi er wat bloem over en rol de brokken met de deegroller plat (dat is zo’n beetje een centimeter dik).

Strooi wat bloem over de brokkelige stukken deeg, stapel ze op elkaar en rol het stapeltje weer plat.

 

Herhaal vanaf  en vouw, als het deeg niet meer in stukken breekt de brokkelige randen steeds naar het midden. Ga door totdat er een samenhangende lap deeg ontstaat die uitgerold kan worden zonder in stukken te breken – stop dan meteen – ook als er nog vlekjes margarine zichtbaar zijn.  

 

Rol het deeg uit en maak er een lap van 30 x 40 centimeter van. (Tip: Niet eindeloos rollen, liever daarvoor het deeg iets te groot uitrollen en de randen recht afsnijden).

 

Snijd het deeg in 12 velletjes van 10 x 10 centimeter (verdeling: de 30 centimeter in drieën, de 40 centimeter in vieren snijden).

 

Stapel de velletjes bladerdeeg op met wat bloem er tussen en leg ze meteen in de koelkast.