AARDBEIEN – RABARBERJAM

RECEPT VOOR  4 POTTEN

INFO:

Met geleisuiker gemaakte jam is de volgende dag pas echt dik – de 4 minuten kooktijd in dit recept klopt ! Kook niet langer, de jam wordt dan niet meer stijf.


TIP: Lees eerst


BEREIDINGSTIJD: Circa 1 uur.

BEREIDEN:
Was de aardbeien met de kroontjes er nog aan (dan komt er geen water in de aardbeien). Haal de kroontjes er af en laat de aardbeien in een zeef uitlekken.

Was de rabarber eerst en snijd de stelen daarna in stukjes van 2 centimeter, gooi het onderste stukje weg.

Doe de rabarber met 2 eetlepels water in de pan.

Zet de pan, met een deksel er op, circa 5 minuten op een lage hittebron tot er voldoende vocht uit de rabarber gekomen is.

Zet de hittebron hoger en kook de rabarber – met de deksel op de pan – verder tot de rabarber zacht is en er geen stukjes meer in zitten.

Laat de rabarber nog 10 minuten zachtjes zonder deksel inkoken.

INTUSSEN:
Zet de (schone) jampotten in heet water en leg een (snij)plank of handdoek klaar om de potten op te zetten tijdens het vullen.

Als de rabarber ingekookt is:

De aardbeien en geleisuiker bij de rabarber in de pan doen.

Zet de hittebron hoog en roer regelmatig met een houten lepel in de pan tot de inhoud kookt (begint te schuimen en borrelen).

De kooktijd begint nu.

Zet de hittebron wat lager en laat de jam – al roerend – precies 4 minuten koken (de jam moet goed blijven borrelen). Zet daarna de hittebron uit (de jam hoeft nog niet dik te zijn, dat gebeurt pas tijdens het afkoelen). Tip: Druk tijdens het roeren grote aardbeien die heel blijven met de lepel tegen de rand van de pan kapot.

Schep het schuim – met een schuimspaan – van de jam af op een bord (later weggooien of door (bijvoorbeeld) yoghurt roeren).

Zet de jampotten één voor één op een (snij)plank of een dubbelgevouwen handdoek en vul ze – tot een halve centimeter onder de rand – met hete jam. Tip: Dit gaat het best met een soepopscheplepel (= in het noorden en oosten van Nederland heeft men het over een ‘sleef ‘of ‘slief’ ).

Sluit de potten jam direct af met de deksels en zet ze op hun kop (Daardoor wordt de jam langer houdbaar: De lucht die in de pot zit gaat zo door de gloeiend hete jam heen naar boven en wordt dan door de hitte van de jam ‘gesteriliseerd’.)

Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de jam afkoelen. Maak de potten – indien nodig – aan de buitenkant schoon. 


BEWAREN:

Goed afgesloten jam kan een jaar bewaard worden op een koele donkere plek (bijvoorbeeld in een kelder of de koelkast).

Tip: Vacuümpotten zitten alleen goed dicht als er na afkoeling een deukje in de deksel zit of de deksel hol getrokken is (de rest van de potten jam gewoon snel opeten). Gooi jam met schimmel er op  altijd weg.

Bewaar een aangebroken pot jam in de koelkast.

BENODIGDHEDEN:

EEN GROTE KOOKPAN ( 3 – 4 liter inhoud)

schone JAMPOTTEN (met vacuümdeksel)

EEN HOUTEN LEPEL 

EEN SCHUIMSPAAN
500 gram rabarber
500 gram aardbeien
1 kilo geleisuiker


LET OP:

Kokende jam is gloeiend heet: veel heter dan kokend water.

TIP:

Zet alles wat nodig is eerst klaar binnen handbereik.

DE GOUDEN TIP:

Jaag voordat je begint alles en iedereen weg. Doe de deur op slot. Wordt doof – laat de bel bellen en de telefoon gaan – je hebt de loterij niet gewonnen – je maakt JAM !