Categories Fruit en bessen

Broodje Pom Wat Is Dat?

Inmiddels een vrij bekend gerecht geworden in Nederland. In erg veel toko’s kun je broodjes pom kopen. Pom is een populaire Surinaamse ovenschotel. Pom is van origine een traditioneel Creools gerecht.
Pom is een feestelijk Surinaams ovengerecht bestaande uit lage pomtayer, een inheemse wortelgroente, met daartussen stukjes kip. Het is al zeker honderd jaar oud. Je eet pom met rijst of op een broodje.

Waar is Surinaamse pom van gemaakt?

Het basisingrediënt is afkomstig van de wortelknollen van de tayer (Xanthosoma sagittifolium) die in heel Zuid-Amerika groeit, ook in het binnenland van Suriname. In de volksmond noemt men deze tayer pongtaya of pomtayer en het daaruit bereide gerecht noemt men pom.

Waar smaakt pom naar?

Witte tayer heeft een milde smaak, net als aardappel. Dit kun je met witte tayer: In het Surinaamse gerecht Pom met kip en sinaasappel.

Hoe kan je een lekkere pom maken?

Neem een ruime mengkom en doe de pomtayer erin. Voeg 100 ml verse sinaasappelsap toe samen met 1,5 pot piccalilly (360 g per stuk), 2 el suiker, een scheutje citroensap, een flinke snuf zout en peper en wat gesneden selderij. Neem een grote ovenschaal (of 2 kleinere) en bedek de bodem met een laagje pomtayer.

You might be interested:  Hoe Snel Groeit Een Avocado Plant? (Correct answer)

Waar komt de naam pom vandaan?

Men was simpelweg niet bekend met de knol en de vele mogelijkheden ervan. Het gerecht is uiteindelijk ook in Europa terechtgekomen. De pom werd bekend als de ‘Portugese aardappel’ ovenschotel, afgeleid van het Franse woord ‘pommes’, dat friet of aardappelen betekent.

Is tayer gezond?

De knollen zijn net als aardappelen rijk aan zetmeel, maar bevatten relatief weinig eiwitten en vitamines. De jonge bladeren en bladstelen kunnen worden gegeten. Ze worden meestal bereid op dezelfde manier als spinazie en bevatten ongeveer drie keer zoveel eiwit als de wortelknollen.

Waar komt BOJO vandaan?

Bojo is een beroemde cake uit Suriname en wordt gemaakt van de hoofd ingredienten cassave en kokos.

Hoe smaakt tayer?

Dat heeft er onder meer mee te maken dat ze niet alleen pittig zijn, maar ook erg aromatisch, met een fruitachtig aroma. Dus als je de pepers laat meegaren en ze voor het eten uit het gerecht haalt geven ze wel pit en smaak, maar kan je het nog steeds goed eten.

Hoe lang blijft een pom in de oven?

16: Verspreid de resterende jus van de kip over de bovenste laag. Nu is de pom klaar om in de oven te gaan. 17: Doe de pom 1,5 uur in de oven op 175 graden. Prik na 1,5 uur met een vork in de pom om te kijken of hij gaar is en kijk of hij niet te snel bakt.

Wat drink je bij pom?

Wat overblijft, is morgen nog lekkerder!” Wat drinken we erbij? Parbo, een Surinaams biertje, of een alcoholvrij gemberbiertje.

You might be interested:  Hoe Plant Je Avocado? (Correct answer)

Wat te doen als pomtayer jeukt?

(Ongeveer 1,5 uur). Als men na het raspen merkt, dat de tajers ‘jeuken’ kan dit soms verholpen worden, als het niet heel erg is, door een scheutje rum of lemmetjesap te gieten in de tajer of een fles sodawater, of een rauwe groene banaan in stukjes snijden en hier en daar in de pom stoppen en meebakken.

Wat is Moksie?

Moksi Meti is een Chinees-Surinaams vleesgerecht (Moksi betekent gemixt en Meti betekent vlees) dat erg populair is in het land van herkomst, maar zeker ook in Nederland. Serveer met: Kousenband. Rijst.

Wat is typisch Surinaams eten?

10 Surinaamse gerechten om thuis te maken

 • Surinaamse nasi met kip en zuur.
 • Broodje bakkeljauw.
 • Roti met lam, aardappel en kousenband.
 • Garnalen in masala.
 • Broodje kerrie kip.
 • Surinaamse bami.
 • Gevulde sopropo met kipgehakt.
 • Saoto soep.
 • Wat betekent de naam pom?

  Pom is een Friese jongensnaam en betekent ‘Rome’.

  Waarom jeukt pomtayer?

  Pomtayer bevat veel oxaalzuur. Als je het niet goed genoeg gaar maakt krijg je jeuk in je mond. Iemand heeft ooit bedacht dat je tijdens het bereiden een forse spijker in het gerecht moet steken. Het ijzer van de spijker neutraliseert het oxaalzuur.

  1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд (нет голосов)
  Loading...

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *