Categories Dagelijkse producten

Wat Water Bij De Wijn Doen?

Water bij de wijn doen is een Nederlands spreekwoord waarmee wordt bedoeld dat iemand zijn of haar eigen verminderd of gematigd. Je sluit dus een compromis af en stelt je eisen bij. Kees deed water bij de wijn toen hij hoorde dat de werknemer ziek was
zijn eisen of standpunt matigen door toegevingen te doen. Voorbeelden: Een beetje water bij de wijn kan spreekwoordelijk geen kwaad, maar teveel is teveel natuurlijk.

Waarom doet de priester water bij de wijn?

Voor de consecratie wordt aan de kelk met wijn een beetje water toegevoegd, dit om de goddelijke én menselijke natuur van Jezus te benadrukken.

Wat betekent dat is water naar de zee dragen?

Water naar de zee dragen: iets naar een plaats brengen, waar er al genoeg van is. iets overbodigs doen.

Wat betekent steek onder water geven?

hem zijdelings, bedekt een onaangenaamheid zeggen; hem een bokking geven, hem iets zeggen dat hem pijnlijk aandoet. Vgl.

You might be interested:  Wat Eten Ze In Wit Rusland?

Wat betekent in het water vallen?

D.w.z. mislukken, vooral van feesten en ondernemingen gezegd. Zie Harrebomée II, 438: Dat valt in het water. Men zegt dit van een’ zoo genoemd geestigen zet, die niet opgaat; afrik.

Waar is een hosti van gemaakt?

Een hostie is gemaakt van een beslag van zuiver tarwemeel en water. In de Westerse Kerk bevat het beslag geen zuurdesem of gist. Het eucharistisch brood is in de meeste oosterse kerken wel gedesemd. Een hostie wordt beschouwd als brood, maar is praktisch gezien meer een wafeltje of een ouwel.

Wat is de consecratie?

De consecratie is de mysterieuze gebeurtenis in de eucharistie waardoor brood en wijn worden veranderd in het Lichaam en Bloed van Jezus Christus. ‘Consecratie’ komt van de Latijnse woorden com (‘samen’) en sacrum (‘heilig’). Het Latijnse woord consecrare betekende oorspronkelijk ‘heiligen’ of ‘wijden’.

Wat betekent in zee gaan met iemand?

iets samen met iemand ondernemen. Voorbeelden: Ga niet in zee met kapitaalverstrekkers die onredelijke financiële eisen stellen en bijvoorbeeld de meerderheid van de aandelen in je onderneming in handen willen hebben.

Wat betekent het hoofd boven water houden?

d.w.z. uit den nood, uit de moeilijkheid zijn; eig. gezegd van iemand, die in het water is gevallen en het hoofd weer boven weet te krijgen; vgl. ook het hoofd boven (water) houden2), zich weten staande te houden; het fr.

Wat is de betekenis van Boontje komt om zijn loontje?

‘Boontje komt om zijn loontje’ wil zeggen dat iemand zijn verdiende straf krijgt. Komt om betekent hier ‘krijgt’. Het spreekwoord drukt een zeker leedvermaak uit en is vergelijkbaar met ‘Eigen schuld, dikke bult. ‘ In België is ook ‘Loontje komt om zijn boontje’ in gebruik.

You might be interested:  Waar Vind Je Zuring?

Wat is een hart onder de riem steken?

Ze betekenen allebei ‘iemand moed inspreken’. Iemand een hart onder de riem steken komt het meest voor. Vermoedelijk is deze variant ook het oudst, maar de uitdrukking komt in beide vormen al eeuwenlang voor, zeker vanaf het begin van de achttiende eeuw.

Wat betekent geen wolkje aan de lucht?

Eig. de lucht is helder; geen donkere wolk, die slecht weer voorspelt, is er te zien; overdr. er is niets te vreezen, er is geen onraad, niets dat hindert, alles is in orde.

Wat betekent?

wat – Onbepaald voornaamwoord 1. iets, een beetje. ♢ Ik heb toch wat gewonnen!

Wat betekent de eindjes aan elkaar knopen?

Spreekwoorden ‘de eindjes aan elkaar knopen’

de arme mensen konden de eindjes maar net aan elkaar knopen: ze konden met moeite van hun kleine inkomen leven.

Is in het water gevallen?

Spreekwoorden ‘Zijn plan is in het water gevallen’

Een spreekwoord is een korte, krachtige uitspraak die een wijsheid, een collectieve ervaring of morele opvatting weergeeft.

Wat betekent uit de lucht komen vallen?

De algemeen Nederlandse uitdrukking ‘uit de lucht komen vallen’ betekent: plots verschijnen, komen opdagen. Een oplossing zal niet uit de lucht komen vallen.

1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд (нет голосов)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *