Categories Antwoorden op vragen

Wat Is Een Vlindernaald?

Een vlindernaald is een korte naald met een kleine diameter bevestigd aan een dunne, flexibele buis. De naald wordt geflankeerd door twee rubberen vleugels waarmee de phlebotomist grip kan houden en de naald gemakkelijk kan verplaatsen. De buis is bevestigd aan een rubberen laars die aan de bloedafnamebuis hecht.
Een vleugelnaald ook wel butterfly genoemd is een roestvrijstalen naald, voorzien van een siliconenlaagje, met een zeer scherpe punt en een uiterst dunne naaldwand. De naald heeft flexibele vleugels, die dienen als handgreep bij het inbrengen en voor makkelijke fixatie van de naald.
Een vlindernaald is een apparaat dat wordt gebruikt om bloed uit een ader te halen of om een ​​ader intraveneuze (IV) therapie toe te dienen. Ook wel een gevleugelde infusieset of hoofdhuidader genoemd, een vlindernaald bestaat uit een zeer dunne injectienaald, twee flexibele ‘vleugels’, een flexibele transparante slang en een connector.

Waarom een Vlindernaald?

Een vleugelnaald wordt gebruikt voor subcutane toepassing of kortdurende intraveneuze toediening in een perifeer bloedvat. Deze vleugelnaalden hebben een actief veiligheidsmechanisme. Bij het verwijderen van de naald moet het mechanisme worden ingedrukt, vervolgens verdwijnt de naald in de huls.

You might be interested:  Wat Is Een Cup?

Waar zet je een Vlindernaald?

subcutaan in. a Pak met de niet-injecterende hand een brede huidplooi op. b Pak met de andere hand de vleugelnaald of de kunstof canule. c Breng de vleugelnaald of de kunststof canule halverwege de huidplooi onder een hoek van 30° – 45° in.

Wie mag Vlindernaald zetten?

Het inbrengen van een vleugelnaald om subcutane infusie toe te passen, behoort tot de voorbehouden handelingen. Je mag deze handeling alleen uitvoeren in opdracht van een arts. Ook dien je als zorgprofessional bevoegd te zijn en over de juiste vaardigheden te beschikken.

Hoe lang mag een Vleugelnaaldje blijven zitten?

De WIP1-richtlijnen doen geen uitspraken over de frequentie van het verwisselen van de (vleugel)naald of de kunststof canule bij een subcutaan infuussysteem. Experts adviseren om de naald/canule eens per 7-10 dagen te verwisselen2. Fabrikanten adviseren om eens per 3-4 dagen de canule te verwisselen.

Waarom Vleugelnaald in thorax?

Voor pijnbehandeling bij terminale cliënten is de thoraxregio een goede infusieplaats. De thoraxregio blijft bij terminale cliënten het langst goed doorbloed. In het medicatiereservoir van de infuuspomp kan soms medicatie voor pijnbehandeling en bestrijding van andere symptomen worden gemengd.

Hoeveel NaCl doorspoelen Vlindernaald?

Bij het toedienen van verschillende medicijnen wordt de vleugelnaald met verlengslang of de kunststof canule tussen de verschillende injecties soms doorgespoten met NaCl 0,9%. Ga met arts of apotheker na of dit nodig is.

Waar plaats je een Venflon?

Een subcutaan infuus wordt vaak in het bovenbeen gedaan. Al wordt er soms ook gekozen voor bijvoorbeeld de buik of de bovenarm. Een voordeel van een subcutaan infuus is dat de canule of naald meerdere dagen kan blijven zitten. Dit is vooral fijn voor de cliënt, omdat hij/zij dan minder vaak geprikt hoeft te worden.

You might be interested:  Wat Is Een Brasserie?

Hoe zet je een infuus?

Prik onder ongeveer 30 graden door de huid. Wacht dan 1 seconde en oriënteer je opnieuw op de vene. Die kan van plaats verschoven zijn bij deze patiënt. Als je weer weet waar de vene zit verklein je de aanprikhoek naar 15 graden en “schiet” de infuuscanule met hoge snelheid de vene in.

Hoeveel ml per keer door Vlindernaald?

Bij voorkeur niet metalen naaldje, bijv blauwe venflon vleugelnaald. Plaatsing thoracaal door wijk VPK of HA. Indien meerdere medicijnen worden toegediend of veel toedieningen per dag nodig zijn 2 subcutane naaldjes plaatsen (max toediening SC per keer is 2 ml per 4 uur op 1 plek).

Waar mag je Vleugelnaald niet plaatsen?

Thorax, subclaviculaire regio links of rechts van het borstbeen in het gebied tussen sleutelbeen en borst of lager dan de borst (bij ernstig vermagerde patiënten, de naald niet te diep evenwijdig aan de tussenribspieren steken, zodat er geen long aangeprikt kan worden).

Hoeveel vloeistof mag je intramusculair injecteren?

Voor een intramusculaire injectie geldt dat er maximaal vijftien millimeter vloeistof mag worden ingespoten.

Hoelang kan een Insuflon blijven zitten?

Hoe lang kan de Insuflon blijven zitten? Dat varieert van 3 tot 5 dagen.

Hoe lang kan een venflon blijven zitten?

Hoe lang mag een infuusnaald blijven zitten? Over het algemeen mag een infuusnaald vier tot zeven dagen blijven zitten, waarna de naald vervangen dient te worden om irritatie van de huid te voorkomen.

Hoe lang venflon blijven zitten?

Er is geen eenduidig beleid voor het aantal dagen dat een venflon/waaknaald in situ mag blijven. Vaak wordt deze na 72 uur vervangen, uit angst dat een patiënt flebitis ontwikkelt en dan niet geopereerd kan worden.

1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд (нет голосов)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *