Rode uienmarmelade

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

circa 450 gram

SERVEERTIP: Deze rode uienmarmelade combineert goed met kaas, allerlei soorten vlees, leverworst en patť. Serveer hem eens bij oude kaas op een kaasplank of maak deze Hamburger met spek, kaas en rode uienmarmelade (Klik hier voor het recept)

BEREIDINGSTIJD: Circa 50 - 60 minuten


BEREIDEN:

Pel de uien en snijd ze (afhankelijk van de grootte) van boven naar beneden in 4 of 6 parten.

 

Snijd de parten overdwars in circa 1/3  - 1/2 centimeter dikke plakken (de ringen in de plakken hoeven niet losgemaakt te worden).

 

Pak een kookpan (een middelgrote circa 20 centimeter) en doe de olie er in (er wordt een wijde pan gekozen omdat de marmelade in moet koken, in een kleinere pan duurt de bereiding langer).

 

Zet de pan op een matige hittebron en doe de gesneden uien er in.

 

Fruit de uien - af en toe roerend, in circa 5 - 10 minuten - glazig en zacht. Let op: Laat ze niet bruin worden, zet de hittebron zo nodig lager.

 

Voeg de rest van de benodigdheden toe en laat de uien - met een deksel schuin op de pan - circa 1/2 uur tot 45 minuten zachtjes verder sudderen.

 

Intussen:

Roer regelmatig en haal de deksel van de pan als de vloeistof stroperig begint te worden. (Controleer dat door met een (houten) lepel door de marmelade heen een  'weggetje' over de bodem te trekken, loopt de vloeistof er niet meteen in terug, dan is het zover).

 

Proef en breng de marmelade op smaak met suiker, zout, peper en / of azijn.

 

Kook - voortdurend roerend - verder tot de marmelade lekker dik en plakkerig is. (Tip: Laat de marmelade niet aanbranden, door afkoelen wordt hij nog wat dikker.

BENODIGDHEDEN:

 

500 gram schoongemaakte rode uien (circa 600 gram met schil)

eetlepels (olijf- of zonnebloem-) olie

75 gram suiker

3 eetlepels rode wijnazijn, zie: Info

3 eetlepels rode wijn, zie: Info

1 afgestreken eetlepel grove mosterd (uit een potje)

1 afgestreken theelepel zout

1/4 theelepel witte peper

 

eventueel:

extra suiker, azijn, zout, en/of peper

 

Info:

Er wordt voor rode azijn en wijn gebruikt omdat dat de marmelade donkerder maakt. Gewone azijn is ook goed en degenen die geen wijn willen gebruiken kunnen in plaats daarvan water toevoegen.

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'