Makreel met citroen en rozemarijn

RECEPT VOOR personen

INFO: Makreel is een vette vissoort die bij uitstek geschikt is om in z’n geheel te bakken, het bakken is niet moeilijken de grote graten zijn makkelijk uit de gebakken vis te halen. Een aanrader voor beginners ! (zowel koks als eters)

LET OP: In het recept hieronder wordt uitgegaan van (door de winkel of vishandelaar) schoongemaakte vis zonder ingewanden.  Tip: Zie voor vis die nog niet schoongemaakt is de kolom links (onderaan).


BEREIDINGSTIJD: circa 30 – 40 minuten


BEREIDEN:
Snijd de koppen van de makrelen af (als ze er aan zitten) en knip de vinnen er af  – ook de platliggende op de buik en rug.

Was de makrelen met stromend koud water, begin met de buikholte en verwijder eerst de bloedader die tegen de ruggengraat aanzit (gebruik de vingers of een mes).

Dep de makrelen – van binnen en buiten – droog met keukenpapier. Tip: Doe dit grondig om spatten tijdens het bakken te voorkomen)

Rasp de schil van de citroen dun af, alleen het gele deel, het wit eronder is bitter. Twee afgestreken eetlepels vol is voldoende. Bewaar de citroen om straks bij de vis te serveren.

Snijd het dichte staartstuk van de makrelen aan de kant waar de buikholte zit open zodat ze straks over de volle lengte gevuld kunnen worden. Tip: Volg met het mes de dikke graat die midden in de vis zit..

Wrijf de makrelen van binnen en buiten dun in met peper en zout.

Bestrooi de binnenkant van de vissen met citroenrasp.

Leg in beide vissen een tak rozemarijn.

Halveer derde tak rozemarijn en leg de stukken in de buikholtes van de vissen.

Sluit de makrelen  met een cocktailprikker

Pak een grote koekenpan waar de makrelen naast elkaar in passen.

Verhit 2 eetlepels olie in de koekenpan en leg de makrelen er – op de zijkant – naast elkaar in.  Let op: Leg ze meteen op de goede plek en blijf er verder af.  Probeer niet om ze te verplaatsen want dan gaan ze kapot: (Het vel zit in het begin van het bakken vaak een tijd lang aan de pan vast maar dat laat later (bijna altijd) vanzelf weer los).

Bak de makrelen op een hoge hittebron en keer ze als de onderkant bruin is en de makrelen makkelijk los van de pan laten.

Bak de andere kant van de makrelen ook bruin en zet de hittebron daarna laag.

Laat de makrelen gaar worden met een deksel schuin op de pan, dit duurt circa 3 – 5 minuten, afhankelijk van de grootte van de vis. Tip: Geen deksel? Keer de vissen dan steeds even om.

Serveer de makrelen met partjes of plakjes citroen.

BENODIGDHEDEN:

EEN FIJNE RASP
KEUKENPAPIER

2 houten cocktailprikkers

2 makrelen (per stuk circa 175 – 200 gram)
3 lange takken rozemarijn (15 – 20 cm – ongeveer zo lang als de makrelen)
1 onbespoten citroen (Biologisch geteeld)
peper en zout

Een complete makreel (met ingewanden) schoonmaken:

1: Snijd de kop van de makreel af. Let op*: Doe dat kort achter de kieuwen en vinnen, dat is nodig om de galblaas niet te beschadigen (zit ergens boven in de ingewanden – de inhoud ervan is heel erg bitter en maakt de vis oneetbaar).

 

*Tip voor beginners die nog nooit zo iets gedaan hebben: Speel op ‘safe’: Snijd de vis achter de kop – vanaf de rugkant – in en stop net voorbij de ruggengraat. Trek de kop er verder met de hand af.

2: Snijd de buikholte open: Leg de makreel op de zijkant of rug en houd de staart vast. Steek de punt van een mes – met de scherpe snijkant naar buiten – in het gaatje dat ergens midden op de buik van de vis zit en snijd daarmee het vel van de buikholte door.

3: Haal de ingewanden uit de makreel (en gooi ze weg).

4: Was de makreel met stromend koud water, begin met de buikholte en de
verwijder daar eerst de bloedader die tegen de ruggengraat aanzit (met de vingers of een mes).