Kokosmakronen

RECEPT VOOR

12  stuks

INFO: Dit recept gebruikt alleen eiwitten, gebruik de eierdooiers voor een ander doel, bijvoorbeeld voor deze leuke Traumstücke (droomstukjes) (Duitse mini-koekjes) of Staafmixer mayonaise


BEREIDINGSTIJD: circa 20 minuten.

OVENTIJD: 10 – 15 minuten.


 

BEREIDEN:

Even vooraf:

Voor de kokosmakronen wordt zo meteen eiwit stijf geklopt. Dit lukt alleen als er geen vet (van de eierdooier) in het eiwit terecht komt. Splits de eieren daarom één voor één in een kommetje en controleer goed of er geen eigeel in zit. Ook de mengkom en ander gebruikt keukengerei moeten goed vetvrij zijn. Meer informatie hierover is te lezen bij Eieren splitsen – eiwit stijfkloppen 

Haal de bakplaat uit de oven.

 

Verwarm de oven voor:

Een gewone elektrische oven op 175 graden Celsius, een heteluchtoven / combimagnetron op 160 graden Celsius, een gasoven op stand 3.

 

Pak een kom en meng daarin de suiker, de vanillesuiker, de bloem, de geraspte kokos en de fijn geraspte citroenschil door elkaar.

Klop de eiwitten samen met het zout (met een garde of de keukenmachine op hoge snelheid) in een vetvrije (meng)kom stijf. Tip: Stop af en toe als het eiwit helemaal wit zonder bellen is. Het eiwit is goed als de strepen die de garde trekt zichtbaar blijven.

Meng het droge mengsel en de stijve eiwitten met een lepel door elkaar.

Beleg de bakplaat met een vel bakpapier of een siliconenbakmat.

Leg met behulp van twee lepels 12 bergjes kokosmix op de bakplaat. Houd circa 3 centimeter afstand.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven.

Bak de kokosmakronen circa 15 minuten tot de randjes net goudbruin zijn. (Tip: Laat ze niet te bruin worden want dan wordt de kokos bitter).

 

Haal de bakplaat uit de oven en laat de kokosmakronen circa 5 – 10 minuten afkoelen voordat ze van de bakplaat gehaald worden (kort na het bakken zijn ze nog zacht en breken snel).

BENODIGDHEDEN:

EEN OVEN

EEN BAKPLAAT

EEN VEL BAKPAPIER OF EEN SILICONENBAKMAT

 

2 eiwitten
1/8 theelepel zout
100 gram witte basterdsuiker
25 gram bloem
100 gram geraspte kokos
1 zakje vanille suiker
1 eetlepel fijn geraspte citroenschil