Andalusische eieren

RECEPT VOOR 2 – 6 personen,  zie SERVEERTIP (rechts hiernaast)

SERVEERTIP: Deze Andalusische eieren kunnen als snack gegeten worden (maak dan 6 schaaltjes met 6 eieren) als lunch (4 wat grotere schaaltjes met 4 eieren) of als maaltijd (gebruik dan voor 2 personen een grote ovenschaal en doe er afhankelijk van de eetlust twee of 4 eieren in). Geef er eventueel nog (stok)brood bij.

LET OP: In Spanje worden aardappelen bereid met olijfolie. Daardoor worden ze anders van samenstelling dan in water gekookte aardappelen. Ze blijven ook na langdurig verhitten heel stevig. Dat is ook in dit gerecht het geval. Sommige mensen ervaren dat als niet gaar.

TIP: ‘Echte’ Hollanders en natuurlijk ook alle anderen die aan zachte aardappelblokjes de voorkeur geven kunnen ze apart koken. Zet ze op met zoveel koud water dat ze net onder staan en voeg de gare blokjes pas aan het einde van de bereiding toe tegelijk met de doperwten.


BEREIDINGSTIJD: circa 40 minuten

OVENTIJD: circa 8 – 10 minuten (voorverwarmen van de oven niet meegerekend)


BEREIDEN:

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes (circa 1 centimeter groot)

Pel en snipper de uien.

Pel de knoflook en snijd de tenen fijn.

Verhit de olie in een grote pan en bak daar de chorizo, spekblokjes, uien, knoflook en aardappelblokjes in tot de ui aan de randen goudbruin is.

Voeg de inhoud van de blikken gepelde tomaten toe en snijd de tomaten in de pan grofweg in stukken.

Strooi de pimenton op de tomaten, roer om en voeg – alleen als het nodig is – water toe tot de aardappelblokjes net onder staan.

Breng het tomatenmengsel in de pan aan de kook en laat het daarna met een deksel op de pan circa 10 minuten zachtjes verder koken.

Intussen:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius

Maak de paprika’s schoon (wassen, steel zaden en zaadlijsten verwijderen) en snijd ze in reepjes.

Verder (als het tomatenmengsel circa 10 minuten gekookt heeft):

Roer de paprikareepjes door het tomatenmengsel en kook nu zonder deksel verder tot de tomaten ingekookt zijn tot een saus die zo’n beetje net zo dik als tomatenketchup is.

Voeg de doperwten toe en roer om.

Breng de saus op smaak met zout en eventueel nog wat cayennepeper en schep het mengsel daarna in de ovenschaaltjes.

Maak nu  steeds in het midden van één van de schaaltjes een kuiltje, breek een ei en laat het – voorzichtig, zodat de dooier heel blijft – in het kuiltje glijden.

Zet de schaaltjes – circa 8 – 10 minuten – in het midden van  de oven tot het wit van de eieren gestold is en de dooiers nog zacht en vloeibaar* zijn.

Let op: Er bestaat – net als bij alle zachtgekookte eieren – een (meestal klein) risico dat de dooiers salmonellabacteriën bevatten.  Er wordt geadviseerd om met jonge kinderen en personen met een zwakke gezondheid geen risico te nemen en voor hun de eieren hard te koken.

BENODIGDHEDEN:

EEN OVEN
4 – 6 KLEINE OVENSCHAALTJES (of één grote lage ovenschaal)

100 gram pikante chorizo (de ‘harde’ soort, zoek ‘m bij de vleeswaren)
500 gram aardappelen (= 400 gram blokjes)
100 gram magere gerookte spekblokjes, zie: Info
2 uien (samen circa gram)
2 tenen knoflook
2 blikken gepelde tomaten (elk 400 gram)
1 eetlepel paprikapoeder of pimenton (= gerookte paprikapoeder), zie: Info en Tip
eventueel 1/2 theelepel cayennepeper, zie: Tip
1 groene paprika
1 rode paprika
200 gram doperwten (vers of diepvries)
zout
4 – 6 eieren

Info: In Spanje wordt voor dit gerecht Serrano ham gebruikt en pimenton. Ze zorgen er voor dat het gerecht een lichte rooksmaak heeft. Het is bijna zonde om die dure hamsoort voor dit gerecht te gebruiken. Bijna hetzelfde effect is is te bereiken met (veel goedkopere) gerookte spekblokjes en gewone paprikapoeder

Tip: Pimenton is er in twee soorten picante en dulce (milde), let daar even op met het toevoegen van de cayennepeper.