Citroenmarmelade

RECEPT VOOR  (jam) potten

INFO:

Het maken van deze marmelade is niet moeilijk maar vereist wel enige planning (het gebeurt op twee dagen achter elkaar).

WEETJE:

Met geleisuiker gemaakte marmelade is de volgende dag pas echt dik – de 4 minuten kooktijd in dit recept klopt ! Kook niet langer, de marmelade wordt dan niet meer stijf.

LET OP: Gebruik bij de bereiding van deze marmelade geen aluminium of  koperen pan of ander keukengerei,  het citroenzuur tast dat aan).


TIP: Lees eerst: Potten voorbereiden


VOORBEREIDEN (dag 1): Circa 1 uur.

WACHTEN: 20 – 24 uur.

BEREIDINGSTIJD (dag 2): Circa 20 minuten (potten schoonmaken en afwassen niet meegerekend)


VOORBEREIDEN (dag 1):

Was de citroenen.


Om te beginnen is er  50 – 100 gram* (gele) citroenschil nodig:

* De hoeveelheid die gebruikt wordt is afhankelijk van persoonlijke smaak – hoe meer schil er gebruikt wordt, des te sterker wordt de ietwat bittere smaak van de marmelade).

Schil daarvoor – met een scherp mesje – het gele deel van de schil van een aantal citroenen dun af en snijd die in smalle reepjes, zo’n beetje zo breed als een lucifer (Tip: Er mag wel iets wit aan de gele schil zitten, maar niet te veel, want dan wordt de marmelade te bitter)


Nu is er verder nog – 250 gram – vruchtvlees (zonder vliezen) en het er bij behorende citroensap nodig.

Schil daarvoor eerst de citroenen waar de gele schil al af is – dik,  tot op het vruchtvlees – en snijd de partjes vruchtvlees daarna boven een diep bord – tussen de vliezen uit.

Weeg het vruchtvlees – samen met het er uitgelopen sap – en schil zo nodig nog meer citroenen tot er in totaal 250 gram vruchtvlees is.


Doe het afgewogen vruchtvlees met de reepjes citroenschil en 1/2 liter water in een bewaardoos (of een schaal en dek die af met huishoudfolie).

Laat het citroen / water-mengsel 20 – 24 uur ‘weken’ .


BEREIDEN (dag 2):

Maak de jampotten schoon. Zet ze in heet water en leg een (snij)plank of handdoek klaar om de potten op te zetten tijdens het vullen.

Doe het citroen/water-mengsel in een roestvrijstalen of geëmailleerde pan.

Breng het citroen/watermengsel aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken.

Voeg in één keer alle geleisuiker toe

Zet de hittebron hoog en  roer regelmatig in de pan tot de marmelade kookt ( de inhoud van de pan borrelt dan flink)

De kooktijd begint nu.

Zet de hittebron wat lager en laat de marmelade – al roerend – precies 4 minuten koken (de marmelade moet goed blijven borrelen). Zet daarna de hittebron uit (de marmelade hoeft nog niet dik te zijn, dat gebeurt pas tijdens het afkoelen).

Schep het schuim – indien aanwezig – met een schuimspaan van de marmelade af (op een bord  – later weggooien of door (bijvoorbeeld) yoghurt roeren).

Zet de jampotten – één voor één – op een (snij)plank of een dubbelgevouwen handdoek en vul ze – tot een halve centimeter onder de rand – met hete marmelade. Tip: Dit gaat het best met een soepopscheplepel (= in het noorden en oosten van Nederland een ‘sleef ‘of ‘slief’ ).

Sluit de potten marmelade direct af met de deksels en zet ze op hun kop (Daardoor wordt de marmelade langer houdbaar: De lucht die in de pot zit gaat zo door de gloeiend hete marmelade heen naar boven en wordt dan door de hitte als het ware ‘gesteriliseerd’.)

Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de marmelade afkoelen. Maak de potten – indien nodig – aan de buitenkant schoon. 

BENODIGDHEDEN:

EEN GROTE KOOKPAN ( 3 – 4 liter inhoud)

schone JAMPOTTEN (met vacuümdeksel)

EEN HOUTEN LEPEL 

EEN SCHUIMSPAAN

3 – 5 biologische citroenen (circa 400 – 500 gram), zie: Info
1 kilogram geleisuiker (1:1)Info:
Omdat op gewone citroenen doorgaans restanten giftige bestrijdingsmiddelen op de schil zitten worden voor deze marmelade biologisch geteelde citroenen gebruikt.

Ook de verhouding vruchtvlees / schil van citroenen kan verschillen, koop 500 gram dan blijft er waarschijnlijk 1 over

Tip: Zijn ‘bio’ citroenen te duur of niet te vinden maak dan citroenjam – volg daarvoor gewoon het recept maar laat de gele schil er uit weg.


BEWAREN:

Goed afgesloten marmelade kan een jaar bewaard worden op een koele donkere plek (bijvoorbeeld in een kelder of de koelkast).

Tip: Vacuümpotten zitten alleen goed dicht als er na afkoeling een deukje in de deksel zit of de deksel hol getrokken is (de rest van de potten marmelade gewoon snel opeten).

Gooi marmelade met schimmel er op altijd weg.

Bewaar een aangebroken pot in de koelkast.