Krokante aardbeien

TIP:

Gebruik voor dit recept stevige aardbeien. Aardbeien getroffen die aan de zure kant zijn? Ze zijn bij uitstek geschikt voor dit doel.

Let op: De aardbeien blijven maar kort (1/2 tot 1 uur) krokant, daarna komt er vocht uit de aardbeien. Ze zien er dan niet mooi meer uit maar blijven nog circa 1 dag goed eetbaar.

LET OP: Dit is geen leuk vakantiewerkje voor kinderen, er wordt met suikersiroop gewerkt en die is gloeiendheet. (*Veel heter dan kokend water. Tip: Houd na aanraking met (spetters van) de siroop eventuele brandwonden meteen onder de koude kraan of – nog beter – brokkenmakers zetten van te voren een kom met ijswater klaar.)


SERVEERTIP: Deel de aardbeien uit als snoep of gebruik ze als garnering op een dessert.


VOORBEREIDINGSTIJD: circa 5 minuten

 

BEREIDINGSTIJD: circa 20 – 30 minuten


VOORBEREIDEN:

Was de aardbeien met de kroontjes er nog aan en laat ze in een zeef uitlekken.

BEREIDEN:

Dep de aardbeien – indien nodig – droog met keukenpapier, laat de kroontjes er aan.

Prik – vanaf de kant van het kroontje – satéstokjes in de aardbeien (1 per stokje)

Zet een platte schaal of bord klaar om de krokante aardbeien straks op te leggen.

Vul een kommetje met suiker om de aardbeien in te dopen (of gebruik de suikerpot).

Doe 2 eetlepels water in een steelpan. Tip: Pak een roestvrijstalen of een witte, daarin is goed te zien wat er met de suikersiroop gebeurt.

Strooi 100 gram suiker in de steelpan, schud en verdeel ‘m gelijkmatig over de bodem.

Wacht even tot het water in de suiker getrokken is (de suiker is dan niet meer wit maar ‘doorzichtig’ ).

Zet de pan op een matig / lage hittebron en wacht tot de suiker gesmolten is. Let op: Roer in dit stadium niet (omdat er dan kristallen kunnen ontstaan die niet meer oplossen).

Begin pas met roeren als alle suiker gesmolten is en er bubbels in de pan ontstaan en roer dan – circa 1 minuut – tot er een ietwat plakkerige siroop ontstaan is. Tip: De dikte van de siroop bepaalt hoe zoet de aardbeien worden. Langer roeren geeft een dikkere laag krokante suiker op de aardbeien. Stop in ieder geval als de siroop begint te kleuren, dat is het beginstadium van karamel maken.

Houd de pan schuin en wentel de aardbeien door de siroop. Doop ze daarna in de suiker. Tip: Zet de pan tussen door steeds even op een zeer lage hittebron om de siroop lauwwarm te houden.

SCHOONMAAKTIPS:

Laat de gebruikte pan afkoelen tot lauw en vul hem daarna met warm water en een scheutje afwasmiddel. Laat circa 1/2 tot 1 uur staan.

 

Leg op hard geworden spetters siroop die zich niet makkelijk laten verwijderen een natte doek en laat een tijdje met rust

BENODIGDHEDEN:

 

SATÉSTOKJES (zo veel als er aardbeien zijn of twee vorken, zie: Tip )

250 gram aardbeien

 

verder:

100 gram suiker + 2 eetlepels water, zie: Info

 

circa 100 gram extra suiker om de aardbeien in te wentelen, zie: Info

Tip: Geen satéstokjes, gebruik dan een vork om de aardbeien aan te prikken en een tweede om ze er na het versuikeren af te halen – ze zijn heet!)

Info:

Het is moeilijk in te schatten hoeveel suiker er nodig is (hangt af van de dikte van de suikerlaag en de grootte van de aardbeien).

 

Begin net de opgegeven hoeveelheden en bepaal zelf hoeveel er extra nodig is. Gebruik een schone pan voor de nieuwe portie.