Gevulde aardbeien

RECEPT VOOR circa 15  stuks

INFO:  Het vullen van de aardbeien vereist enige handigheid. 

TIPS:

Als ze meteen – de eerste keer dat ze gemaakt worden – al netjes moeten worden is het niet verkeerd om wat extra aardbeien en roomkaas te kopen om te oefenen …………… want zoals het met alles is, oefening baart kunst.

Voor suikervrije gevulde aardbeien kan in plaats van suiker een andere zoetstof gebruikt worden.

Als deze aardbeien van te voren gemaakt worden (en in de koelkast bewaard) kan daar wel een risico aanzitten, sommige aardbeien geven rood af en daardoor wordt de vulling roze (helaas meestal niet egaal). 


VOORBEREIDEN (het roomkaas mengsel maken): circa 10 minuten

BEREIDINGSTIJD: 20 minuten – 1 uur  (hangt van handigheid van de ‘kok’ af)


VOORBEREIDEN:

Proef de aardbeien.

Zijn ze zoet? 

Meng zoveel karnemelk als nodig is door de roomaas tot hij smeuïg en met een spuitzak net spuitbaar is. Tip: Houd hem liever aan de dikke dan de dunne kant.

Zijn de aardbeien fris en licht zurig van smaak?

Meng dan zoveel melk of room als nodig is door de roomkaas tot hij smeuïg en spuitbaar is.

Verder:

Breng de roomkaas op smaak met poedersuiker (of een andere zoetstof). Tip: Maak hem voor  ‘fris-zure’ aardbeien lekker zoet en voor zoete aardbeien net licht zoetig.

Zet een niet te grote, gladde spuitmond op een spuitzak en vul die met het roomkaasmengsel. (Leg hem – zo nodig – tot gebruik in de koelkast).


BEREIDEN:

Was de aardbeien (met de kroontjes er nog aan, anders lopen ze vol water) en maak ze droog (leg ze op keukenpapier en rol even).

Verwijder de kroontjes.

Controleer of de aardbeien  – met de punt naar boven – rechtop gezet kunnen worden. lukt dat niet, snijd dan een dun plakje van de onderkant zodat ze wel blijven staan.

Snijd de aardbeien – één voor één – van boven naar beneden 3 keer in zodat er 6 gelijke parten ontstaan, maar snijd niet tot beneden toe door, laat bodem van de aardbeien aan elkaar vast zitten. Tip: Snijd de aardbeien voor 2/3 deel in laat 1/3 deel heel.

Vul de aardbeien – met behulp van de spuitzak – met het roomkaasmengsel. Tip: De aardbeien vullen zonder spuitzak vullen kan ook, steek een puntig mesje in de sneden van de aardbeien om ze open te duwen en vul ze met behulp van een theelepeltje en het mesje.


SERVEERTIP:

Zomaar op een schaal zien ze er een beetje bloot uit deze gevulde aardbeien, maar met twee kleine blaadjes munt er naast is dat ineens heel anders.

BENODIGDHEDEN:

EEN SPUITZAK (= aan te raden maar niet  echt noodzakelijk)

 

250 gram aardbeien

150 gram verse (room) kaas (naturel zonder kruiden! ), zie: Info

voor zoete aardbeien: circa 1 – 2 eetlepels karnemelk

voor ‘fris-zure’ aardbeien: circa 1 – 2 eetlepels melk of room 

circa 3 – 5 afgestreken eetlepels poedersuiker

 

eventueel (voor de garnering):

kleine blaadjes munt

 

Info:

Gebruik voor het vullen van de aardbeien geen smeerbare verse kaas (die is te dun) maar kies een ‘stevige’ verse (room) kaas, zoals bijvoorbeeld Monchou.

 

Tip (voor degenen die dit groot aan gaan pakken): De opgegeven hoeveelheid roomkaas is aan de royale kant, er blijft nogal wat in de spuitzak hangen.

Worden er grote hoeveelheden aardbeien gevuld reken dan op 125 gram roomkaas per 250 gram aardbeien.