(Perfect) Gebakken aardappelen

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Gebakken aardappelschijfjes

Gebakken aardappelpartjes

 

BENODIGDHEDEN:
Per persoon: circa 200 - 300 gram vastkokende aardappelen, zie : Info:
zout
boter (of margarine)

(olijf-)olie

Als voor het bakken gelijke hoeveelheden boter en olie gebruikt worden zorgt de boter voor het mooie bruine kleurtje, de olie maakt het heter. 


Info: Voor gebakken aardappelen worden bij voorkeur vastkokende aardappelen gebruikt omdat ze na het koken nog stevig en 'glad' zijn. Bloemig kokende aardappelen worden kruimig. Dit heeft twee nadelen: Het is erg moeilijk om ze gaar te koken zonder dat ze uit elkaar vallen en ze nemen meer vet op tijdens het bakken.


BEREIDINGSTIJD: Afhankelijk van de hoeveelheid (voor 2 personen circa 35 minuten). 


BEREIDEN:
Borstel nieuwe aardappelen met een dunne schil schoon onder de koude kraan.
 

Schil oudere aardappelen, pit ze en snijd lelijke plekken van de aardappelen af.

Snijd de aardappelen naar keuze:

  • Voor aardappelpartjes: In gelijke stukken (bijvoorbeeld aardappelen zo groot als een ei in 6 stukken, kleinere in vieren of tweeŽn) .
     

  • Voor schijfjes: In even dikke plakken (circa 1/2 - 3/4 centimeter dik).

Was de aardappelen.

 

Doe de aardappelen in een kookpan en giet er water bij tot ze net onder staan (niet minder water, want dan worden de aardappelen niet tegelijk gaar en koken de onderste tot pap voordat de bovenste gaar zijn).

Strooi zout over de aardappelen en kook ze gaar met een deksel op de pan. De kooktijd is - afhankelijk van de soort aardappelen en de grootte van de stukken - circa 5 - 12 minuten.  

Controleer na 5 minuten koken de aardappelen regelmatig even. Prik er met de punt van een aardappelmesje in, als dat makkelijk gaat zijn ze gaar. Bij twijfel even proeven!

Tip: Let goed op en laat de aardappelen niet te gaar worden, want dan ze koken kapot (en zijn dan alleen nog goed voor: Aardappelpuree (Klik hier voor het recept) ).

Giet het kookwater van de aardappelen af als ze gaar zijn.

Verhit een eetlepel olie en een eetlepel boter of margarine in een grote koekenpan en bak de aardappelen er rondom goudbruin in.

 

Tips:

  • Doe niet meer aardappelen in de koekenpan als er naast elkaar in kunnen. Bak zo nodig meerdere porties.

  • Begin niet direct de aardappelen in de pan om te scheppen, daar worden ze erg vet door. De beste tactiek is: Wachten tot de kant die gebakken wordt licht bruin is. Dan de
    hittebron tijdelijk even lager zetten en de aardappelen omkeren. Als alle kanten 'dicht' gebakken zijn de aardappelen af en toe omscheppend verder bakken tot ze rondom goudbruin zijn.

  • Er is vet nodig om een mooi bruine korstje te krijgen. Voeg - als de pan te droog wordt - wat olie of boter toe. Doe dat niet op ťťn plek maar verdeeld over de pan.

  • Aardappelen die klaar zijn blijven warm in een kookpan -  zonder deksel ! - die op een lage hittebron staat. Gebruik voor grote hoeveelheden de oven.

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'