Tijm

Tijm  Thymus Spp.
Gewone keukentijm 

Citroentijm (goudbont).


Bruikbare deel: Blaadjes


Verkrijgbaar:

Algemeen (supermarkt): 

Gedroogd, soms ook vers (in potjes)

Zomers in tuincentra etc. : Planten in pot


Toepassing (in, op of met):

Soep – sauzen (tomaat) – marinade – boter – salades, eieren (omelet, roerei, gevulde eieren) – vis – (gebakken en gepocheerd) vlees en gevogelte (alle soorten) – gehakt – worst, paté – vullingen – groenten (aubergine, courgette, aardappelen, bonen, tomaat, paprika) – paddestoelen – brood


Frankrijk: Bouquet garni (Provence): Tomatensaus

Italie: Minestrone

Amerika: Chowder, coleslaw, gumbo.

Info:  

Er worden veel variëteiten tijm gekweekt, met groene maar ook met bonte blaadjes. Er zijn kruipende soorten en tijmplanten die er uitzien als kleine struikjes. ‘Wilde’ tijm is een lage kruipende plant met piepkleine groene blaadjes.

Omdat niet alle soorten tijm even sterk van smaak zijn en sommige soorten wel erg onhandig kleine blaadjes hebben worden veel soorten alleen als sierplant in de tuin gebruikt.

Als keukenkruid wordt voornamelijk de ‘gewone’ struikvormige (keuken)tijm en soms citroentijm gebruikt.


Smaak: 

Gewone tijm: Sterk aromatisch.

Citroentijm (heeft een sterke citroengeur): is aromatisch met een lichte citroensmaak.


Gebruik: 

In koude en warme gerechten. Tijm kan zonder bezwaar meegebakken of gekookt worden, het is één van de weinige kruiden die erg goed tegen verhitten kan.

Vers: Takjes met blaadjes wassen. Heel gebruiken en voor consumptie uit de bereiding verwijderen of de blaadjes van de takjes plukken (of stropen) en de takjes weggooien.

Gedroogd: Zoals het is.


Vervanging:

Tijm — (in noodgevallen)  ——–> Basilicum, majoraan, oregano, of bonenkruid.


Naam:

Er zijn maar weinig kruiden die onder zoveel namen bekend zijn als keukentijm: Franse zomertijm, Gekweekte tijm, Hooitijm, Tuintijm, Palioen, Pejoene, Pelioen, Pijlioen, Pijljoen, Pilllioen, Plioen, Prieul, Prieur, Priheul, Riekaard, Riekend kruid, Rieksele, Roomse kwendel, Taaimoes, Taaimus, Te(e)moes, Temoech, Têmos, Thym,Thijmiaan,Thijmoes,Thijmus, Thimoes,Tijmiaan, Tijmoen, Tijmmoes, Tijmes, Tijmus  Tijmiet,Toemoes Timiaan, Timmer, Timoen, Timon en Tripkruid. 

De kruipende tijmsoorten waar de citroentijm bij hoort worden ook wel Wilde tijm, Heitijm, Kruiptijm, Kwendel, Sadonie en Veldtijm genoemd.


Plant:

Gewone tijm (Thymus Vulgaris):

Een kleine struikvormige vaste plant, die zo’n 25 centimeter hoog wordt. Hoewel er nog al eens beweerd wordt dat deze plant in Nederland winterhard zou zijn is dat niet het geval. Het daarom aan te raden om tijm in een pot te kweken en ‘s winters binnen te zetten in een vorstvrije ruimte. 

Tip: Tijmplanten verouderen snel en het zaad kiemt makkelijk bij kamertemperatuur. Elk voorjaar (bijvoorbeeld in april) zelf tijm in een pot zaaien is niet moeilijk en geeft mooi mals blad. Pas buiten zetten als er geen nachtvorst meer komt!

Citroentijm (Thymus Citriodorus):

Een vaste plant die kussens vormt die zo’n 10 tot 15 centimeter hoog  worden. Deze tijmsoort is redelijk tot goed winterhard als de grond niet te nat is. Wordt vrijwel alleen met wit- en goudbont blad gekweekt. Is erg decoratief en wordt vaak als potplant verkocht.

Groeit in: Warme gematigde streken: Zuid Europa.

Vermeerderen: Zaaien, stekken, afleggen.