Saffloer

Saffloer   (Carthamus tinctorius)
Boven een gedroogde bloemknop – de losse blaadjes eronder lijken verdacht veel op saffraan.


Gebruikt deel:

Bloemblaadjes.


Verkrijgbaar (niet algemeen): Gedroogde bloemblaadjes (zoek ze in zeer goed gesorteerde kruiden- of natuurvoedingswinkels).


Toepassing (in):

Soep – saus – curries –  rijst (risotto).

Saffloerzaden (ware grootte circa 6 – 9 millimeter). 

Info:

Het kruid saffloer bestaat uit de gedroogde bloemblaadjes van de saffloerplant. Ze kunnen gebruikt worden om gerechten geel te kleuren.


Smaak:

Weinig, hooguit heel licht kruidig.


Naam:

Saffloer lijkt erg veel op saffraan en wordt daarom ook wel valse saffraan of bastaard saffraan genoemd.  Dit is niet onterecht, er werd en wordt af en toe goedkope saffloer in plaats van saffraan verkocht.


Vervanging: 

Saffloer < ———> Geelwortel (koenjit). 

Saffloer <———–> Saffraan (wel veel duurder).


Weetje: 

Saffloer werd 4000 jaar voor Christus in Egypte al geteeld. De kleurstoffen uit de bloemblaadjes werden gebruikt om onder meer wol en zijde geel, oranje en rood te verven. Uit de zaden werd olie geperst die gebruikt werd voor verf en vernis.

De saffloerteelt verspreidde zich in de loop der eeuwen rondom de Middellandse zee en ook in Zuid Europa werd veel saffloer verbouwd als grondstof voor verfdoeleinden.

De bloemblaadjes (en soms ook de zaden) vonden hun weg naar de keuken. In de olie zag men vrijwel nergens culinaire waarde.

Doordat er in de tweede helft van de 19e eeuw synthetische verfstoffen kwamen werd saffloer steeds minder verbouwd. Daardoor is saffloer als keukenkruid vrijwel overal in onbruik geraakt. Alleen in India is saffloer nog vaak een onderdeel van allerlei curries.

Tegenwoordig weten we dat saffloerolie veel gezond linolzuur bevat en wordt de olie verwerkt in margarine, halvarine, slasaus, dressing, dieetproducten enzovoorts. 

Koudgeperste saffloerolie is lichtgeel en neutraal van smaak. De olie bevat 60-70% hoogwaardige, onverzadigde vetzuren (voornamelijk linolzuur).


Plant:

De saffloerplant is nogal stekelig en wordt ook wel saffloerdistel of oliedistel genoemd. 

Saffloer is (plantkundig gezien) geen distelsoort, maar familie van de zonnebloem, de aster en de artisjok. 

Saffloer is éénjarig en wordt circa 75 centimeter hoog. De bloemen zijn rood, oranje en geel.

Groeit in:

Gematigde en warme, vrij droge streken. Zaden rijpen alleen goed af in warme streken.

De belangrijkste producenten zijn:Spanje, Mexico en India.

Vermeerderen:  

Zaaien.

Tip: Saffloer kan voor de bloemen (het zaad wordt niet goed rijp)  in niet te natte zomers  in Nederland en België  geteeld worden. 

Het benodigde zaad wordt – als het al te vinden is – vaak niet als keukenkruid, maar als ‘droogbloem’ verkocht. 

Weetje: In de dierenspeciaalzaak is saffloerzaad (vaak gemengd met ander zaad) als vogelvoer te koop (maar daar wordt uiteraard geen garantie op de kiemkracht gegeven).