Laurier

Laurier    Laurus Nobilus L.
Vers blad

Gedroogd blad


Bruikbaar deel: Blad.


Verkrijgbaar:

In de meeste supermarken: Gedroogd blad.

Tuincentra: Plant (struik).


Toepassing (in, op of met):

Bouillon – soep – sauzen – marinade – vlees (ingemaakt vlees, ‘suddervlees’, tong, ragout) – vis – wild – gevogelte – groenten (wortel, aardappel, tomaat, kastanje).


Specialiteiten:

Gumbo.

Smaak: Uniek, lastig te omschrijven, complex aromatisch, licht bitter.


Gebruik: 

Droog en vers blad: Meekoken in gerechten zoals het is en voor consumptie de laurierbladeren uit het gerecht verwijderen.


Vervanging: 

1 vers blad = 2 gedroogde bladeren

1 droog blad = 1/2 theelepel laurierpoeder (vermalen blad)

Tip: Laurier kan niet goed door een ander kruid vervangen worden. Gedroogd laurierblad verdient daarom eigenlijk in elke keuken een plek in het basis-assortiment kruiden .


Plant:

Een altijd groene boom of struik. De laurier is in Nederland niet winterhard en is daarom alleen geschikt als pot- of kuipplant. Zet de laurier ‘s winters in een vorstvrije, maar wel koude, kamer of een kas (de laurier overleeft ook de winter in een vorstvrije donkere schuur of garage meestal wel). 

Tip: Let er op dat als de laurier in het voorjaar weer buiten gezet wordt dat de struik de eerste week niet in de volle zon staat, want dan  zullen de bladeren verbranden.

Let bij het kopen van een laurierplant op:

Bij de meeste tuincentra is een op laurier lijkende struik te koop die laurierkers heet. De bladeren van die struik zijn niet eetbaar.

Groeit in:

Gematigde streken: Zuid Europa, Zuidwest Azië, Noordwest Afrika.