Kappertjes  Capparis Spinosa

Kapperstruik met bloemen en knoppen.

Kappertjes

Cornichon de c‚pres


Verkrijgbaar: 

In de meeste wat grotere supermarkten: 

Potjes ingemaakte kappertjes

Zeldzaam, soms in delicatessenwinkels:

Cornichon de c‚pres (kappervruchtjes)


Toepassing (in, op of met):

Warme en koude sauzen (mayonaise, remoulade, tomaat, olijven, wijnsaus) - vis (ansjovis, tonijn, gegrilde vis) - eieren (gekookt) - vlees (lever, tong,  diverse koude worstsoorten) - kip - groenten (tomaat, ui, paprika).  


Specialiteiten:

Sauce Tartare,

Mediterrane salades (vaak met tomaat).

Info:

Kappertjes zijn ongeopende bloemknoppen. Ze worden niet gedroogd verkocht maar zijn altijd ingemaakt in pekel (zout water) of azijn en soms in olie. Ze zitten meestal in kleine glazen potjes, maar ook wel in blikjes.

Kappertjes worden - oplopend in grootte - aangeduid met:  

Nonpareilles (5 -7 millimeter) - Surfines  (7 - 8 millimeter) - Capucines  (8 - 9 millimeter) - Capotes  (9 - 11 millimeter) - Fines (11 - 13 millimeteren) - Grosses (13 - 14 millimeteren) en Hors calibre (14 millimeter en groter).

Er zijn ook cornichon de c‚pres (letterlijk: augurken van kappertjes). Dat zijn geen bloemknoppen maar de ingemaakte (onrijpe) vruchten van de kapper. Ze zijn veel sterker van smaak dan de 'gewone' kappertjes.


Smaak:

Pikant, peperig en - afhankelijk van de oplossing waar ze in zitten - ook nog licht zout of zuur. 


Vervanging:

Hoewel de smaak niet echt overeenkomt het pikante in de smaak van de kappertjes worden over het algemeen augurken of groene olijven als vervanging aanbevolen. Half om half benadert de smaak het best.

Minder makkelijk voorhanden - maar wel pikant van smaak, ook vergelijkbaar van vorm en daarom beter als vervanging - zijn de jonge, nog groene zaden van de Oost-Indische kers (Klik hier).


Plant:

Een struik-vormige plant, met takken (met stekels) die breed uitgroeien en tot wel 1 meter lang kunnen worden. De plant maakt mooie, 5 centimeter grote, witte bloemen die gevolgd worden door bessen met niervormige zaden er in. De plant komt in het wild voor op rotswanden in landen rond de Middellandse Zee (en is in Nederland helaas niet winterhard).

Groeit in:

Warme gematigde streken: Zuid Europa, West AziŽ.

Vermeerderen: Zaaien.

Oogst:  

Aan het eind van het voorjaar en vroeg in de zomer worden ongeopende bloemknoppen geplukt en ingemaakt.

 

 

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'De Kooktips Homepage'.