Kaneel

Kaneel en Cassia   (Cinnamomum Spp.)
Kaneelpoeder en stokjes

Oliehoudende kaneelbes.


Verkrijgbaar:

In vrijwel alle supermarken:

Kaneelpoeder en kaneelstokjes.


Toepassing (in, op of met):

Wereldwijd: 

Fruit (appelmoes, vruchtencompote) – gebak (appeltaart, cake, koek, koekjes, gemberbrood) – nagerechten ( rijstpudding, pap, enz.) – ijs.

In de keukens van Zuid Europa, het Midden Oosten en Noord Afrika:

Soep – sauzen – curries – salades (radijs, wortel, sinaasappel en andere verse vruchten) – stoofpotten (vlees en groenten).


Specialiteiten:

Marokko: Harissa, kip.

Spanje: Catalaanse saus.

Griekenland: Stoofpot van rundvlees, gehakt (kruiden).

Spanje: Varkensvlees.

Info:

Er is verschil in kwaliteit in kaneel. De beste is Ceylon kaneel en komt uit Sri Lanka (het vroegere Ceylon).

Er wordt (in Europa) meestal geen land van herkomst vermeld omdat er vrijwel alleen Ceylon kaneel verkocht wordt en de kwaliteit van de kaneel is doorgaans goed. 

In andere delen van de wereld wordt ook wel cassia of valse kaneel (China-cassia en Padang-cassia) verkocht waarvan de kwaliteit beduidend minder is. Die kaneel heeft een scherpere smaak en is licht bitter.


Smaak: Warm, zoet, kruidig, pikant. Heetheid 3.


Gebruik:

Kaneelpoeder kan op of in allerlei warme en koude gerechten gebruikt worden, die daardoor wel een (enigszins) bruine kleur krijgen. Dat kan een nadeel zijn, bijvoorbeeld in de heldere vloeisof van een vruchtencompote is dat niet zo leuk.

Kaneelstokjes hebben dat ‘nadeel’ niet (ze geven geen kleur af) maar die geven hun smaak pas af als ze meegekookt worden (en dan ook nog maar langzaam).


Vervanging

Kaneelpoeder – niet vervangen, maar in huis halen (het is uniek van smaak, veelzijdig in gebruik en lang houdbaar).


Tip: Zelf maken: Kaneelsuiker (= gewone (kristal) suiker gemengd met kaneel naar smaak). Lekker op pannenkoeken, pap, enzovoorts.


Weetje: 

Kaneel is een van ‘s werelds oudste handelswaren en werd al eeuwen voordat onze jaartelling begon door de Feniciërs over grote delen van de wereld verspreid. 

De Feniciërs waren zeevarende bewoners van een kuststreek langs de Middellandse Zee, die nu grotendeels in Libanon ligt. Het is vrijwel zeker dat ze 700 jaar voor Christus al rond Afrika voeren. Ze waren de eersten in de geschiedenis die koloniën stichtten (onder andere in Zuidwest Europa en Noord en West Afrika) en daarmee de starters van de globalisering. 


Plant:

Een altijd groene boom die veel water nodig heeft en tot 10 meter hoog kan worden. de bladeren zijn van boven groen en glanzend en aan de onderkant wit. De witte bloemen staan in pluimen en worden later gevolgd door bessen waar olie uit gewonnen wordt (onderste foto links).

Groeit in:

Zuidoost Azië, Indonesië, Ceylon, Maleisië, Zuid Amerika:

Oogst:  

Als de boom oud genoeg is – en dat hangt van de methode af die de teler gebruikt – worden stukken van de bast van de boom gesneden. Voor kaneelstokjes worden dunne stukken bast gedroogd (ze rollen vanzelf op), voor kaneelpoeder wordt de gedroogde bast vermalen.