Ratatouille

RECEPT VOOR 4 – 6  personen

INFO:

Er zijn veel varianten van de Provençaalse ratatouille – bijvoorbeeld met veel olijfolie en zelfs met in de oven geroosterde groenten – maar van origine is ratatouille een stoofgerecht (dat start met groenten die even kort in heel weinig hete olie licht aangebakken worden).

Ratatouille wordt warm of goed gekoeld gegeten en kan dienen als voorgerecht (bijvoorbeeld met stokbrood er bij). Ratatouille is ook lekker met polenta, rijst of couscous en een vlees of visgerecht. Tip: Serveer eens ratatouille bij een barbecue!

WEETJE:

Het is aan te raden om ratatouille niet direct na de bereiding te eten – maar het gerecht eerst circa 2 uur te laten staan (zoals in dit recept beschreven wordt) dan kan de smaak goed doortrekken. Tip: Ratatouille een dag van te voren maken is nog lekkerder.


BEREIDINGSTIJD: circa 50 minuten 


BEREIDEN:

De tomaten uit het blik halen en op een diep bord leggen –  het tomatensap in het blik laten en bewaren.

De tomaten in grove stukken snijden.

De aubergines, courgettes en paprika’s wassen.

De courgettes (met schil) in circa 1 centimeter dikke plakken snijden. Grote plakken door midden of in vieren snijden.

De aubergine (ook met de schil) in stukken snijden, zo’n beetje net zo groot als de stukken courgette.

De paprika’s halveren en kroon en zaadlijsten verwijderen. Ook in stukken snijden.

De uien pellen en snipperen.

De knoflook pellen en fijn hakken.

De olijfolie verwarmen in een grote wijde pan en de uien er goudgeel in fruiten.

De aubergine, courgette, paprika en knoflook bij de uien in de pan doen en er peper en (dun) zout over strooien.

De hittebron hoog zetten en de ratatouille omscheppen tot de stukken aubergine en courgette een kleurtje beginnen te krijgen. Let op: Blijf goed scheppen zodat de stukken groente niet aan de bodem vast bakken, lukt het niet ze los te houden en dreigen ze aan
te branden stop dan met bakken – voeg in geen geval extra olie toe. (Vooral de aubergine is net een spons en zal die extra olie meteen opzuigen. De aubergine kan dan geen vocht (en smaak) meer uit het gerecht opnemen en dat is nu juist wel de bedoeling bij ratatouille).

Verder (als de groente gebakken is):

Voeg de helft van de in stukken gesneden tomaten en al het tomatensap toe (uit het blik en van het bord).

Strooi de tijm en de suiker in de pan, voeg het citroensap toe en schep de ratatouille om.

Laat de ratatouille – zonder deksel – circa 20 minuten stoven op een matige hittebron tot de groenten gaar (zacht) zijn en het vocht in de pan ingekookt is tot een dikke tomatensaus. Let op: Schep af en toe een keer om en controleer de stand van zaken. (Tip: Dreigt de ratatouille aan te branden omdat de saus te dik wordt, voeg dan iets water toe, zet de hittebron lager en leg een deksel schuin op de pan – is de ratatouille na 15 minuten koken nog erg nat zet dan de hittebron hoger).

Verder (als de groente gaar is):

Doe de resterende stukken tomaat en de basilicum bij de ratatouille.

Schep de ratatouille (rustig) om tot de basilicum geslonken is en zet daarna de hittebron uit. Leg een deksel op de pan en laat de ratatouille afkoelen. Tip: Het kan zijn dat de ratatouille nu een beetje nattig lijkt door de toegevoegde tomaten. Dat vocht verdwijnt tijdens het afkoelen vanzelf omdat het in de aubergine trekt.

Probeer de ratatouille nog niet op smaak te brengen (de smaak ontwikkelt zich langzaam en is pas goed te beoordelen als de ratatouille circa 1 – 2 uur gestaan heeft).

Circa 1 uur na de bereiding:

Proef de ratatouille en voeg eventueel nog peper of zout naar smaak toe (of doe het later tijdens het opwarmen als de ratatouille warm gegeten wordt).


OPWARMEN.

Maak de ratatouille zonder deksel – op een vrij hoge hittebron, af en toe voorzichtig omscheppend – door en door warm.

 

BENODIGDHEDEN:

 

Tip: Een hapjespan of grote koekenpan (zo mogelijk) met een deksel is handig om de ratatouille in te maken, de groenten zijn dan makkelijk om te scheppen.

 

1 blik gepelde tomaten (400 gram), zie: Info

2 aubergines (samen circa 300 – 400 gram)
2 courgettes (samen circa 300 – 400 gram)
1 kleine (of 1/2) rode paprika
1 kleine (of 1/2) groene paprika
1 grote ui
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie

zout en peper
1volle theelepel verse tijmblaadjes (of een afgestreken theelepel gedroogde)

1/2 (afgestreken) eetlepel suiker*

1 eetlepel citroensap (of azijn)*

2 volle eetlepels fijngesneden verse basilicum (of – in noodgevallen – peterselie)

 

*Suiker en citroensap zijn niet origineel, maar maken de ratatouille wel lekker. Tip: Voeg niet meer toe dan opgegeven want ratatouille is geen ‘zoet-zuur’ gerecht.

Info:

De tomaten zijn belangrijk voor de smaak van de ratatouille.

 

Er kunnen ook wel verse ontvelde tomaten gebruikt worden, maar dat is niet aan te raden. Verse tomaten zijn doorgaans duurder en veel wateriger dan de tomaten uit blik.

Tip: Degenen die toch voor vers kiezen doen er goed aan om behalve (400 gram) tomaten ook een flinke eetlepel tomaten puree toe te voegen.