Pindasaus (warme)

RECEPT VOOR 4 PORTIES 

INFO:

Pindasaus smaakt behalve op saté ook erg goed op: Gehalveerde, hardgekookte eieren – een bal gehakt – witte kool, bloemkool en taugé. 

 


TIPS: 

Pindasaus is lastig warm te houden, de saus brandt snel aan. De saus af laten koelen en weer opwarmen is meestal handiger, de saus klontert namelijk niet en er komt ook geen vel op.

Pindasaus kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden, voeg – voor het opwarmen – een eetlepel water aan de koude pindasaus toe.


BEREIDINGSTIJD: 10 minuten

BEREIDEN:

Doe de pindakaas, de ketjap, de azijn of het citroensap en 7 eetlepels water in een steelpan. 

( Tip: 7 eetlepels water = 3/4 deciliter water = 75 gram water )

Zet de pan op een vrij hoge hittebron en roer er in tot de ‘klodders’ pindakaas opgelost zijn en de saus dun en korrelig is.

Zet de hittebron laag en blijf roeren tot de saus glad en dik geworden is, neem als het te hard gaat de pan even van de hittebron.

Voeg – als de saus te dik is – één of twee eetlepels water toe tot de saus dun genoeg is, roer om.

Laat de saus al roerend even kort doorkoken, neem daarna de pan van de hittebron, stop met roeren kijk of de saus mooi egaal blijft. 

 Als de saus mooi egaal blijft, zet de hittebron dan uit (de saus is klaar).

– Als er vet  boven op de saus drijft (komt uit de pindakaas): 

* Roer dan een eetlepel water door de pindasaus, laat de saus weer even kort zachtjes doorkoken en controleer opnieuw of de saus goed is.

Komt er weer vet op de saus? Herhaal dan bovenstaande vanaf *.

BENODIGDHEDEN:

100 gram ‘gewone’ pindakaas (= 2 x een zeer volle eetlepel, zoveel als er op kan)
3 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel azijn of citroensap


Tip: 

Dit is het basisrecept voor pindasaus. 

Experimenteer met de ingrediënten, voeg – meer ketjap of azijn naar smaak of – indien gewenst – sambal of knoflook toe,  maar….. ……….. gebruik in pindasaus geen melk in plaats van water (dat is culinair gezien namelijk bijna net zo erg als vloeken in de kerk).