Appelmoes

RECEPT VOOR 4 personen

INFO: Appelmoes is warm en koud lekker. Er zijn veel manieren om de appelmoes te maken, hier worden er drie beschreven.

BENODIGDHEDEN:

1 kilogram gram (moes) appels, zie: Tip
citroensap (2 eetlepels), zie Info
suiker naar smaak (circa 150 gram voor Goudrenetten)
eventueel: kaneel


Tip: Goudrenetten zijn echte moesappels, ze bevatten veel zuur en zijn daardoor om uit de hand te eten niet zo lekker. Maar juist dat zuur zorgt er voor dat appelmoes niet ‘melig’ wordt.

Ook van (meestal duurdere)  handappels kan goed appelmoes gemaakt worden. Kies een zoetzure soort of breng de appelmoes op smaak met citroensap.


Info:

Citroensap is te koop in de supermarkt in kleine gele plastic flesjes (zoek ze buiten de koeling – bij de bakartikelen). Na opening het flesje wel in de koelkast bewaren !

1: Appelmoes (methode zonder bijzondere benodigdheden)


BEREIDINGSTIJD: circa 50  minuten 


BEREIDEN:

Pak een pan – waar de appels straks makkelijk in passen – en vul die zo’n beetje voor de helft met water.

Doe 2 eetlepels citroensap in het water (dit is niet echt nodig maar wel aan te raden – door het citroensap worden de appels niet bruin en wordt de appelmoes mooier van kleur).

Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de parten appel nog 1 of twee keer doormidden en doe de stukken appel meteen in de pan met het citroenwater.

Leg – als alle appels geschild en gesneden zijn – een deksel iets schuin op de pan en giet het water van de appels af.

Zet de pan met appels op een matige hittebron en laat de appels met een deksel op de pan gaar worden. Roer regelmatig om (een houten lepel is handig). Let op dat de appels niet aanbranden. Temper – als de appels te hard koken – zo nodig de hittebron.

Kook de appels voor ‘normale’ appelmoes – circa 15 tot 30 minuten – tot ze allemaal zacht en kapot gekookt zijn. Roer de appelmoes goed door en werk hem – als zeer gladde appelmoes gewenst is – nog met een lepel door een zeef.

TIP:

Maak ook eens grove appelmoes (met stukjes). Stamp in dat geval de appels met een aardappelstamper kapot als ze half gaar zijn. De kooktijd hiervoor is niet precies op te geven – gewoon uitproberen, langer koken kan altijd nog.

AFWERKEN: Roer suiker naar smaak door de appelmoes en strooi er eventueel nog kaneel over.

2: Appelmoes (methode voor de magnetron):

EXTRA BENODIGDHEDEN: EEN MAGNETRONOVEN EN EEN (voor de magnetron geschikte) SCHAAL


BEREIDINGSTIJD: circa 25  minuten 

Schil en bewerk de appels net zo als in het recept hierboven beschreven en doe ze daarna in een – voor de magnetron geschikte  – schaal. Tip: Neem een te ruime schaal, de appels ‘schuimen’ omhoog.

Zet de schaal met appels in de magnetron en schakel die 5 minuten op vol vermogen in (700 – 1000 Watt).

Roer om, *zet de schaal terug in de magnetron en schakel die weer 5 minuten in.

Roer nog een keer om en laat de appelmoes – als er nog kleine stukjes appel in zitten – 5 minuten nagaren, de stukjes verdwijnen dan vanzelf. Zijn er nog grote delen van de appels niet gaar begin dan weer bij het *

AFWERKEN: Als in het recept hierboven beschreven.

Tip: Voor een magnetron geldt: Halve hoeveelheid = halve tijd. Heel snel even een kleine portie appelmoes maken is daarin dus mogelijk. Reken per appel 2 x 1 minuut (+ eventueel 1 minuut extra) en roer tussentijds om.

Bijvoorbeeld: 1 appel: 2 x 1 minuut (+ eventueel 1 minuut extra) –

                       2 appels: 2 x 2 minuten (+ eventueel 2 minuten extra)

Er zijn speciale zeven voor appelmoes, maar ook (ruimte besparende) demontabele rollers (zoals op de foto) die op een normale bijpassende zeef geklemd kunnen worden.

2: Appelmoes (methode zonder appels schillen):

EXTRA BENODIGDHEDEN: EEN ZEEF MET EEN ROLLER

TIPDeze methode ‘loont’ alleen als er grote hoeveelheid appelmoes gemaakt wordt, het schoonmaken van de zeef is een tijdrovend klusje!


BEREIDEN:

Was de appels, snijd ze in stukken en kook ze gaar zoals in het bovenste recept. Draai ze daarna in porties door de zeef.

AFWERKEN: Als in het bovenste recept.

Tip: Appelmoes kan goed ingevroren worden, maar doe dat bij voorkeur zonder suiker. De appelmoes neemt dan minder ruimte in. Maar belangrijker is nog dat het invriezen sneller gaat en minder energie kost (de suiker verlaagt het vriespunt).